Nvidia Shield Tablet

Av i i Recensioner, 2 Mer

Nvidia Shield Tablet

Nvidia har gett sig in i den handburna spelvärlden. Detta med en platta som är specialanpassad till spel. Den är en hybrid där man kan spela såväl PC- som Androidspel.

Jag har fått nöjet att testa Nvidias spelplatta Shield Tablet. Den har den senaste Android-versionen (5.0 Lollipop) som operativsystem. Den testade versionen har 4G och 32 GB minne. Det finns även en ”lightversion” som enbart har wi-fi och 16 GB minne. Jag tror dock att 16 GB minne är i minsta laget med tanke på att vissa spel kan vara ganska stora. Half-Life 2 tar exempelvis upp över 2 GB.

Design

När Nvidia återigen satsar på ett bärbart spelkoncept är det inte någon konsol som liknar Playstation Vita (PSV), Nintendo 3DS eller Nvidias förra konsol, Shield som kan beskrivas som en handkontroll med inbyggd skärm. Nvidia Shield Tablet är istället en surfplatta med en handkontroll som tillbehör. Jag rekommenderar verkligen att du köper minst en handkontroll om du köper Nvidia Shield Tablet eftersom vissa spel (exempelvis Half-Life 2) enbart kan spelas med handkontrollen.

Nvidia Shield Tablet är mycket robust byggd och ger ett högkvalitativt intryck. Den är riktigt snygg med en ganska liten skärm om 8 tum vilket gör att den storleksmässigt matchar iPad mini. Det är dock ett smidigt format. Nvidia Shield Tablet är riktigt snygg i sin ganska enkla och avskalade design. Första gången jag tog upp plattan blev jag förvånad över att den var så pass tung och undrade om det skulle påverka spelandet. Det är dock inga som helst problem att spela och snart tänker man inte på vikten längre.

Längst ut på plattans kanter finns högtalarelement som riktas framåt. Det är ovanligt bland surfplattor, men resultatet är ett relativt bra ljud med tanke på att det är en platta. Jag rekommenderar dock att du använder ett par bra hörlurar eftersom det ger överlägset ljud. Att högtalarna placerats så att de riktas framåt gör att plattan blir lite bredare.

Hårdvara

Att Nvidia Shield Tablet främst är en spelplatta innebär att vissa delar av plattan är i absolut toppklass medan man kompromissat på andra fronter. Det som hårdvarumässigt är mest intressant är onekligen den kraftfulla processorn som ska vara den mest kraftfulla som finns i surfplattor. Nvidia Shield Tablet har Nvidias egna processor Tegra K1. Den är en fyrkärnig processor på 2,2 GHz.

Jag har inte gjort något test av hastigheten men jag kan konstatera att Nvidia Shield Tablet klarar väldigt avancerade spel i förhållande till andra plattor jag använt. De benchmarktest jag läst är imponerande. Tegra K1 har en struktur som liknar en PC och klarar OpenGL 4.4, Unreal Engine 4 och Direct X11. Tyvärr är antalet Android-appar som är modifierade eller specialskrivna för Tegra K1 ganska få. Vi får hoppas att de blir betydligt fler inom en snar framtid.

Den åtta tum stora skärmen som klarar full-HD (1920 x 1200) är bra och ger skarpa bilder. Ansluter du plattan till en teve via HDMI klarar den 4K-upplösning. Betraktningsvinkeln är också bra vilket gör att man kan sitta mer än en person och spela på plattan samtidigt.

Handkontrollen ser ganska klumpig ut, fast den är skön. Upp till fyra handkontroller kan kopplas in samtidigt till plattan. Fast är ni så många som ska spela blir det bökigt att titta på en platta. Koppla hellre upp er till en teve via HDMI. Med handkontrollen kan man inte bara spela utan det går även att köra appar. Då fungerar höger styrspak likt en muspekare.

Att spela

Så till plattans huvudsyfte – spel. Nvidia Shield Tablet är mycket flexibel. Du kan spela vanliga Android-appar med pekskärmen eller handkontrollen. Det finns ett fåtal spel som är specialskrivna till Nvidia Shield Tablet. Genom att skriva eller modifiera apparna att köra Tegra K1-processorn fullt ut innebär en klar prestandaförbättring jämfört med vanliga Android-appar. Apparna är tyvärr få, men här är några exempel på spel:

* Half-Life 2
* Portal
* Oddworld: Stranger’s Wrath
* Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Första gången jag spelade ett spel anpassat till Nvidia Shield Tablet häpnade jag över grafiken. Det var Half-Life 2. Spelet är specialanpassat till Nvidia Shield Tablet och visar kapaciteten hos denna spelplatta. Spelar man med plattan som skärm ser allt oerhört bra ut. Det är först när man kopplar in en stor teve som man verkligen ser att Half-Life 2 har flera år på nacken. Tyvärr hackar grafiken lite, men det stör inte.

När man spelar med teven som skärm fungerar Nvidia Shield Tablet i princip som en stationär konsol. Det ger stora möjligheter. Man kan spela med enbart plattan om man är ute och så fort man kommer hem kan man ansluta till teven. Enda problemet är att när man spelar med en handkontroll blir man mer begränsad än vad man är med 3DS eller PSV. Det är exempelvis inte speciellt lätt att spela på bussen utan man måste ha en yta där man kan lägga alternativt ställa plattan.

Streaming av spel lokalt

Det finns flera möjligheter att strömma (streama) PC-spel till Nvidia Shield Tablet. Du kan strömma spel från din dator och spela vart du till i hela din bostad, eller hela världen faktiskt. Det gör att du exempelvis kan ta med PC-spelet in i vardagsrummet och spela framför teven eller spela i sommarstugan. Du ansluter då via wi-fi lokalt eller via internet. Det funkade jättebra för mig när jag använde ett 5 GHz-band på routern. När jag provade att stänga av 5 GHz-bandet blev det dock lite laggigt, fast det var fullt spelbart ändå.

Du kan inte bara använda handkontrollen utan även mus och tangentbord via Bluetooth. På så sätt kan du spela DOTA, World of Warcraft och liknande spel som kräver tangentbord och mus. Det är dock synd att det inte är alla som har dessa tillbehör med Bluetooth.

Streaming av spel via internet

Nvidia Shield Tablet har stöd för Twitch vilket innebär att man kan strömma spel från denna tjänst. Dessutom har Nvidia en egen tjänst för att strömma spel. Den kallas GRID och tjänsten är gratis minst fram till 30 juni. Därefter är det planerat att GRID ska bli en betaltjänst. Tyvärr finns ännu inte speciellt många spel på GRID, men det finns några intressanta spel såsom:

* Borderlands 2
* Dirt 2
* Dead Island
* Red Faction: Armageddon
* Streetfighter X Tekken
* Lego Batman 2

Att strömma spel funkade riktigt bra. Använder man sig av en 2,4 GHz router får man dock räkna med lite laggning, och även nedsatt grafisk kvalitet. Jag har inte haft några stora problem, men jag känner en som inte haft samma tur. Därför är det att rekommendera att investera i en router som klarar 802.11n med 5 GHz.

Sammanfattning och omdöme

Jag älskar min Nvidia Shield Tablet. Det är en platta som har riktig råstyrka under huven. Den är mångsidig och oavsett hur man spelar så funkar den bra. Kanske med undantag av om man använder en 2,4 GHz router. Allt känns riktigt kvalitativt och genomtänkt. Det gäller inte bara plattan utan även kontrollen, streamingen med mera. Nvidia Shield Tablet funkar inte bara som spelplatta utan är också en utmärkt surfplatta även om den på denna front inte når ända fram till de bästa plattorna i klassen.

Specifikationer

Allmänt
Typ av produkt Surfplatta
Operativsystem Android 5.0 (Lollipop)
Display
Typ IPS TFT
Upplösning 1920 x 1200
Pekskärm Multi-Touch
Processor
Processor NVIDIA Tegra K1
Klockfrekvens 2,2 GHz
Minne
Lagring 32 GB
RAM 2 GB
Flash-minneskort microSD
Kommunikation
Cellulär teknik 3G, 4G
Cellulära protokoll GSM, EDGE, HSPA+, LTE
Band LTE 700/800/850/1700/1800/1900/2100/2600 / HSPA+ 850/900/1700/1900/2100
Trådlös anslutning 802.11n, Bluetooth 4.0 LE
Kamera
Kamera bak 5 Megapixel
Fokusjustering Automatisk
Egenskaper HDR (High Dynamic Range)
Kamera fram 5 Megapixel
Plats
Mottagare GPS/GLONASS-mottagare
Multimedia
Ljud Mikrofon , stereohögtalare
Programvara
Programvara Google Play, Evernote, Adobe Reader, Camera Awesome, NVIDIA SHIELD Hub, Trine 2: Complete Story, NVIDIA Dabbler, JusWrite, Gamepad Mapper
Expansion
Kortplatser 1 x microSD
1 x Micro-SIM-kort
Gränssnitt 1 x Mini-HDMI
1 x Mikro-USB
1 x headset
HDMI-port Ja
Batteri
Teknik Litiumjon
Kapacitet 19,75 Wh
Diverse
Sensorer Treaxlad gyrosensor, digital kompass, trippelaxelaccelerometer
Egenskaper MIMO-teknik, NVIDIA GameStream technology, NVIDIA ShadowPlay, GRID Cloud Gaming, Konsolläge
Inkl. tillbehör NVIDIA DirectStylus 2
Mått och vikt
Bredd 12,6 cm
Djup 0,92 cm
Höjd 22,1 cm
Vikt 390 g

 

Det Bra

  • Mångsidig
  • Hög kvalitet
  • Flera sätt att spela på
  • Högtalare riktade framåt
  • Mycket kraftfull

Det Dåliga

  • Än så länge få spel på GRID
  • Få Android-appar som är modifierade eller specialskrivna för Tegra K1
  • Kan få problem med 2,4 GHz router
9

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi