Passport to Paris

Av i i Recensioner, 2 Mer

Passport to Paris

PlayStation Portable borde vara en perfekt plattform för en interaktiv reseguide. Det har Sony tagit fasta på med sin ”Passport to…”-serie.

I samarbete med Lonely Planet ger Sony ut en serie med reseguider under namnet ”Passport to…”. I serien finns för tillfället guider till Paris, Barcelona, London, Amsterdam, Prag och Rom. I guiden till Paris finns närmare 250 restauranger, hotell, shoppingställen och sightseeingplatser.

Att göra en bärbar, interaktiv reseguide kan givetvis medföra en mängd fördelar. I Passport to Paris kan man lägga en egen planeringskalender. Vilka ställen ska du besöka? Var ska du åka och så vidare? Dessutom finns några färdiga scheman under olika teman, exempelvis det judiska Paris, stora kyrkor med mera. Det kommer dessutom att finnas nytt material att ladda hem från internet.

Det finns några rundturer där en röst berättar om olika sevärdheter. Det är mycket bra, men varför finns det bara tre rundturer? Varför finns inga bilder eller videos som visar de olika platserna?

I reseguiden finns ett antal kartor med olika platser av intresse markerade. Dom går att zooma in i tre steg. Tyvärr har utvecklarna varit lite snåla med utrymmet. Kartorna visas, i motsats till ett bildarkiv, nämligen inte på hela skärmen, vilket begränsar överblicken betydligt.

En mycket matnyttig del i reseguiden är frasordboken. Här finns översättningar från engelska till franska, samt till övriga fem språk som ingår i serien. Hur säger man ”I need a doctor” på franska? Lugn, du behöver inte kunna uttala fraserna utan det görs med en inspelad röst. Fraserna har indelats i olika kategorier och är därför lätta att hitta.

Slutligen stoltserar reseguiden med några videos där Paris, London samt övriga städer i serien, presenteras på ett i det närmsta intetsägande sätt med tjusiga bilder, men utan röster. Det är vackert, men känns bara som reklamvideos.

Passport to Paris är en utmärkt guide, men jag har på flera ställen känt att jag vill ha mer. Det finns lite få lågprishotell och inga vandrarhem. Det finns för få guidade turer. Jag skulle gärna se någon reseberättelse. Något magert alltså, men för övrigt ett riktigt bra upplägg. Nu är jag verkligen sugen på att åka till Paris!

Det Bra

  • Reseguiden är interaktiv
  • Möjligheten att lägga upp egna resplaner
  • Frasordboken är toppen

Det Dåliga

  • Något mager
  • Videorna är näst intill värdelösa
  • Kartorna tar upp för liten del av skärmen
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi