Penumbra: Overture – Episode 1

Av i i Recensioner, 3 Mer

Penumbra: Overture – Episode 1

Som en vattendroppe i oceanen låg jag där, halvt medvetslös, halvt drömmande. De senaste dagarna hade gått så snabbt, min mors död och dom osända breven från min far… det som ledde till att jag hamnade här, mitt i ödemarkerna på Grönland. Utanför snöar det fortfarande, vilken tur att jag hittade den här falluckan… Fast vad gör en fallucka här överhuvudtaget?

Penumbra är ett skräck-äventyrsspel av Frictional Games (svenskt företag!), spelet innehåller överraskande små doser av våld, men däremot innehåller den stora lass av psykologisk skräck som kommer att få dig att sova med lamporna tända i en vecka framåt.

Grafik

Spelet liknar verkligen kultspelet Myst. Världen är sedd från en förstapersonsvinkel och allt är renderat i en vacker tredimensionell värld. Samtidigt så sticker Penumbra ut ganska mycket också. Spelet har en fysikmotor som kan jämföra sig med Halflife 2 och en grafisk överlägsenhet som endast kan jämföras med TesIv: Oblivion. Ragdolleffekten är väldigt tydligt i detta spel, man kan ta upp något och slänga iväg det och det ser verkligen verkligt ut! Tyvärr så floppar det här när det gäller interaktion mellan spelaren och objekt.

Oftast när man tar sönder något så kommer en explosion av dåliga animeringar och pixlar. Efter det kommer ju självklart ”kvarlevorna” av objektet tillbaka men jag tycker fortfarande att det är en väldigt onödig och långsam procedur. Förutom det är grafiken underbar, ljus och skuggeffekterna (skräckspelens grundsten) är båda väldigt detaljerade och realistiska, vilket ger en mycket verkligare känsla över hela spelet.

Ljud

Ljudet är verkligen väl igenomtänkt i detta spel, redan i menyskärmen hör man ett vackert pianostycke som till och med skulle kunna få den mest inbitna skjutspelsfanatiker att sörja lite över deras fallna offer. Som i F. E. A.R så är musiken väldigt bra korrigerat. Musiken kommer när man minst anar det och när det väl är där så önskar man verkligen att det försvann. Prova själv, stäng av ljudet och det kommer knappast att ge er samma känsla. Sedan kommer vi till Sfxn, eller ljudeffekterna som det också heter. Det finns tyvärr inget märkvärdigt med ljudeffekterna i Penumbra men det gör det inte dåligt heller, jag kan i alla fall garantera att du inte kommer att höra samma ljud på olika föremål!

Omdöme

Ja, vad finns det att säga? Efter några timmar med Penumbra så är man rädd för mörkret. Detta antyder ju på att spelet är väldigt realistiskt och ger en inlevelse som man inte alltid får i alla spel. Spelet saknar dock lite action och det tycker jag är dåligt men det kompenserar Frictional Games med en underbart bra fysikmotor som gör att man ofta stannar till här och där bara för att kasta saker omkring sig. Jag längtar redan till episode 2!

Förresten…
Penumbra: Hälften skugga, hälften ljus.
Overture: Dramatisk musik.
Det ger en bra överblick av spelet, va?

Det Bra

  • Bra grafik
  • Bra fysikmotor
  • Bra handling
  • Bra namn
  • Levande filmsekvenser där man själv får styra, likt Halflife.
  • Bra pris för ett nytt spel!

Det Dåliga

  • Dåliga animationer när det gäller interaktion.
  • Få mellansekvenser
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi