Peter Jackson’s King Kong

Av i i Recensioner, 2 Mer

Peter Jackson’s King Kong

Går det att trycka in en gigantisk gorilla i en liten bärbar spelmaskin? Läs vår recension så får du svaret.

Peter Jackson, regissören bakom Sagan om ringen-trilogin, har tagit på sig ett nytt stort filmprojekt. Den här gången är det den klassiska filmen King Kong som fått sig en ordentlig uppfräschning. I filmens kölvatten släpps även ett spel till ett flertal format. Med spänning tog jag mig an Playstation Portable (PSP).

Många av er känner säkert till filmens handling, och därmed även spelets. Jag drar ändå en sammanfattning av storyn för er som inte kan den. Filmaren Carl Denhams nya projekt utspelar sig på en mytomspunnen ö. Huvudrollsinnehavaren Ann Darrow blir tillfångatagen av öns befolkning som offrar henne till en jättegorilla ¬– King Kong. Den äventyrslystne Jack Driscoll tar upp jakten.

Efter att ha spelat Xbox 360-versionen la jag direkt märke till vissa skillnader hos PSP-versionen. För det första finns Carl Denham inte med i själva spelet. Vidare har flera scener klippts bort och det finns även färre fiender samt spelet har blivit enklare. Något annat var egentligen inte att räkna med eftersom bärbara spel nästan uteslutande inte är lika omfattande som stationära.

Till en början svor jag och ville slänga ifrån mig spelet. Det var kontrollen som jag hängde upp mig på. Skam den som ger sig. Efter att ha blivit krabbmat några gånger började jag äntligen vänja mig vid kontrollen och kunde således slåss mot diverse förvuxna varelser såsom dinosaurier och tusenfotingar. Som vapen använde jag mestadels spjut, men även några skjutvapen, däribland pistol och kulspruta.

PSP har begränsade möjligheter för styrning av personer i förstapersons perspektiv. I King Kong flyttar du Jack med styrspaken och tittar runt med knapparna på höger sida. Det fungerar definitivt inte lika bra som med två styrspakar, men när man väl vant sig är kontrollen fullt okej.

Du kan även spela som King Kong. Här är kontrollen annorlunda. Man ser nämligen jätteapan på avstånd. Styrspaken används även här till att styra apan. Knapparna används däremot bland annat för att slåss och greppa fiender för att sedan kasta runt dom.

Det finns en irriterande bugg i grafiken. Skarvarna mellan ytstrukturerna (ytmönstren) syns ofta i form av små vita prickar. Det har ingen större praktisk betydelse, men är till en början irriterande. Varför har utvecklingsteamet inte åtgärdat det?

För övrigt får grafiken godkänt, men inte mer. Den är lite väl småtråkig för att få högre betyg. Ljudet får däremot inte godkänt. Det är rent ut sagt tråkigt och långt ifrån lika stämningsskapande som i Xbox 360-versionen. Även den härligt filmiska känsla som fanns i storebror har till största delen försvunnit, vilket är riktigt sorgligt eftersom det var en av tevespelsversionens största tillgångar.

Det finns ändå en stor fördel med PSP-versionen jämfört med konsolversionerna. Kameran fungerar riktigt bra när man styr King Kong och det har därmed blivit kul att spela som jätteapan.

Som helhet fungerar Peter Jackson’s King Kong ganska bra på PSP. Att antalet angripare har minskats så kraftigt är synd eftersom spelet nu har blivit väl lätt och inte speciellt intensivt.

Det Bra

  • Kul att spela som King Kong.
  • V-rex är en imponerande dinosaurie.

Det Dåliga

  • Lite för kort och lätt.
  • Mycket av den filmiska stämningen från tevespelsversionerna har försvunnit.
  • Retfull bugg i grafiken.
  • Ljudet.
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi