Pinnacle Studio Plus version 10

Av i i Recensioner, 2 Mer

Pinnacle Studio Plus version 10

Nu när julen ligger bakom oss återstår redigering av julens alla filmer. Pinnacle Studio Plus är ett videoredigeringsprogram för hemmabruk.

Det är inte speciellt lyckat att visa en massa oredigerade filmsnuttar för sina vänner. Då är det bättre att redigera filmerna och plocka fram just det man vill visa och sedan lägga på diverse effekter. Just det hjälper Pinnacle Studio Plus dig med.

Upplägget på Pinnacle Studio Plus är anpassat efter hemmafixaren. Det finns en hel del användbara funktioner utan att programmet för den skull blir tungt att hantera. Skärmen delas in i tre fönster med olika funktioner. Det gör gränssnittet såväl snyggt som enkelt att förstå och överblicka.

Filmerna som ska redigeras kan hämtas in från DV- eller Digital 8-kamera samt givetvis från hårddisk eller annat lagringsställe. De olika klippen placerar du sedan i olika filmrutor. Filmklippen kan sedan redigeras på en tidslinje där du bland annat kan förkorta klippen. Det går även att lägga på ljudeffekter och bakgrundsmusik. För att byten mellan olika scener ljudmässigt ska flyta bra finns en funktion för att synkronisera ljud och bild så att klippen sker i takt med musiken.

Vidare finns en hel del effekter att arbeta med. Den som har möjlighet att filma mot en grön eller blå bakgrund, en så kallad green screen, kan mixa två filmer. Programmet klistrar då in bakgrundsfilmen på det blå alternativt gröna området. Ett exempel med en cyklist hittar du på bilden här under.

Det går även att lägga in en film som en liten ruta i en annan film. Stillbilder kan läggas till och göras mer levande genom exempelvis en inzoomningseffekt. Programmet innehåller även en del effekter som kan appliceras på filmen, exempelvis går det att få filmen att se ut som en gammaldags film, göra den suddigare, ändra kontrast och mycket mera.

Den slutliga filmen kan sedan exporteras till såväl DVD, VCD som en fil på hårddisken. Man kan även, på ett enkelt sätt skapa DVD-menyer med länkar till de olika scenerna. Lite fler och snyggare menyalternativ hade dock inte skadat. Programmet har även stöd för HD-TV och surroundljud. Nedanstående bild visar mixern för surroundljud.

Slutligen vill jag nämna MediaManager. Det är en ganska enkel men användbar funktion för att organisera dina filmer. Du kan även importera alla de filmsnuttar som redan finns lagrade på hårddisken.

Vem lämpar sig då Pinnacle Studio Plus för? Alla som har en dator och som är intresserade av att filma, vill jag påstå. Programmet har försetts med en grundläggande självstudiekurs och en tryckt manual samt en kort startguide. Detta tillsammans med ett lättförståeligt gränssnitt gör Pinnacle Studio Plus till ett program man snabbt kommer igång med och som man kan växa med.

Det Bra

  • Lätt att använda
  • Passar hemanvändaren bra
  • Många användbara funktioner

Det Dåliga

  • Lite fler, och gärna snyggare, menyalternativ hade inte skadat
  • Avancerade användare kommer säkert att sakna en hel del funktioner
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi