Pirates of the Burning Sea

Av i i Recensioner, 2 Mer

Pirates of the Burning Sea

Du axlar manteln som pirat eller så tillhör du någon av de tre nationerna Spanien, Storbritannien och Frankrike (piraterna räknas som en fjärde nation). Med undantaget av pirater kan du göra karriär inom tre olika yrkeskategorier; handelsman, sjöofficer på ett krigsskepp eller ”privateer”. Som ”privateer” är du inte riktigt att lita på – är du pirat eller piratjägare? Föga förvånande är antalet pirater klart överrepresenterat i spelet.

Det första man ska göra är att bestämma sin karaktärs utseende. Det är uppbyggt på ett enkelt sätt samtidigt som valmöjligheterna mellan olika kläder, frisyrer, färger med mera är omfattande. Nästa steg är en snabb genomgång av den ädla fäktningskonsten och sjöstrid. Snart kunde jag både fäktas, avlossa kanonsalvor och borda andra skepp.

Att vara på landbacken visade sig snart vara ganska trist och spelet försvann i ett platt och enformigt spelupplägg som liknar många andra spel i genren. Visst, man övade upp sina erfarenhetspoäng, men det kändes som om spelet mest tuggade på och att någonting fattades. Det blev väldigt mycket av att utföra det ena uppdraget efter det andra och springa kors och tvärs i städerna.

Det var till sjöss som Pirates of the Burning Sea visade sin styrka. Det kändes som en stor frihet att segla runt på öppet hav. Snart blev det en jakt på att uppgradera skeppet med fler och bättre vapen och förmågor. Man kan bland annat få fler kanoner, kraftfullare skrov och annat som gör att man kan ta sig an tuffare och tuffare motstånd. Dessutom kan man under spelets gång ha tre skepp samtidigt som man enkelt kan byta mellan.

Ett sjöslag är definitivt inte lika enkelt som att enbart fäktas. Här gäller det inte bara att visa musklerna, utan snabbhet och ett taktiskt tänkande är också viktigt. Det gäller att komma i rätt position, att utnyttja vindarna så att kanonsalvorna gör störst skada, men också att undvika fientlig eldgivning. När man slutligen lyckats tillfoga fienden tillräckligt med skada gäller det att borda fartyget och oskadliggöra fienden.

Under stridens gång kan man även använda olika typer av ammunition och fartyget går delvis att reparera. Sjöstriderna är relativt komplexa, men samtidigt mycket enkla. Det är mycket lätt att komma igång med striderna, men spelarens erfarenhet är viktig. Förutom att man givetvis behärskar striderna bättre allt eftersom man spelar så får man även tillgång till bättre förmågor, vapen med mera ju mer erfarenhet man har. Själva stridsmotorn är mycket välbyggd. Skeppen rör sig på ett trovärdigt sätt och såväl skador som animationer är snyggt gjorda.

Närstriderna är däremot inte fullt lika lyckade. Ibland känns de mer slumpartade än uppbyggda på skicklighet. Faktum är dock att det krävs en hel del skicklighet. Jag tyckte emellertid att det var lite svårt att komma in i tekniken och den kändes inte alls lika fascinerande som sjöstriderna. Fäktningen går i princip ut på att behålla balansen. Tappar du den så förlorar du. En mätare visar hur kampen förlöper. Det gäller att hålla balansmätaren i topp. Sjunker den så blir du ett lättare offer för din fiendes nästa drag.

Nu är inte alla i spelet pirater utan handeln är en viktig del av spelet, men även där är det bra att ha ett slagkraftigt fartyg och att behärska tekniken vid sjöslag. En del i spelet som många säkert kommer att gilla är kampen för att kontrollera städerna. Det första spelare från en viss nation ska göra för att ta över kontrollen över en stad är att utföra olika uppdrag som i sin tur slutligen resulterar i en oro i staden. Det slutliga slaget om herraväldet över staden står sedan i ett sjöslag där olika spelare slår sig samman och utgången av sjöslaget avgör sedan vem som får herraväldet över staden.

Som helhet är Pirates of the Burning Sea ett ganska bra spel med sjöstriderna som en lysande höjdpunkt. Tyvärr går spelet ner en hel del i varv i och med att man behöver utföra en hel del småtråkiga uppdrag för att uppgradera sin gubbe och sitt (sina) skepp.

Det Bra

  • Sjöstriderna är underbara
  • Välgjort spel
  • Att vara pirat

Det Dåliga

  • Småtråkiga uppdrag på land
  • Jag är inte speciellt förtjust i närstriderna
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi