PixelJunk Monsters: Ultimate HD

Av i i Recensioner, 3 Mer

PixelJunk Monsters: Ultimate HD

Monstren attackerar i våg efter våg. Bygg upp ditt försvar med hjälp av olika försvarstorn så att du kan rädda dina kära babyar från att förgås av monsterattackerna.

Många anser att PixelJunk Monsters Deluxe till Playstation Portable är ett av de bästa spel inom subgenren tower defence. Nu har detta spel fräschats upp till Playstation Vita och försetts med ny högupplöst grafik.

Du spelar som infödingen Tikiman som själv är helt försvarslös mot de invaderande monstren. Du måste alltså undvika att Tikiman kommer i kontakt med monstren. Gör han det tappar han nämligen ett antal mynt och ädelstenar som du så surt förvärvat. För att försvara sig bygger Tikiman försvarstorn med olika egenskaper. Han hugger ned träd och på platsen byggs istället torn.

Eftersom det finns olika sorters monster och olika torntyper så gäller det att tänka strategiskt och titta på vilken typ av monster som kommer i nästa våg. Vissa monster är flygande medan andra är markburna. Vissa monster är snabba medan andra är långsamma. De flesta torn har enbart effekt på antingen luft- eller markburna monster medan ett fåtal slår mot båda typerna. Ska du satsa på långsamma och effektiva kanoner eller torn som laddar om snabbt men inte ger lika mycket skada per skott?

När du dödat ett monster får du fler mynt och ibland även ädelstenar. Mynten satsar du på nya torn. Tänk taktiskt så att du bygger rätt torn på rätt ställe. Du måste tänka än mer på hur du ska använda ädelstenarna. De kan användas för att uppgradera befintliga torn, men även för att låsa upp nya typer av torn. Här blir det hela tiden en avvägning över hur ädelstenarna ska användas. Tornen uppgraderar sig faktiskt själva till viss del genom att de får erfarenhetspoäng (XP) när de träffar monster. Dessutom kan man låta Tikiman dansa vid ett torn vilket ger tornet XP och när XP-mätaren nått botten uppgraderas tornet. Detta är dock en mycket långsam metod att uppgradera tornen på och det hinner man oftast inte med.

Ditt mål är att hindra monstren från att nå ditt hem. Når ett monster dit tar den en av dina babyar och när alla småttingar är borta har du förlorat nivån. Det kan faktiskt vara svårt att bara klara av en nivå. Den stora utmaningen ligger sedan i att klara en nivå utan att någon baby går förlorad. Lyckas du med det får du en regnbåge och det krävs ett visst antal regnbågar för att låsa upp nya öar och olika delar av de öar du redan låst upp. Spelar du på den normala svårighetsgraden är det oftast mycket svårt att få en regnbåge och det är faktiskt svårt även om man sänker svårighetsgraden till casual. Det finns ytterligare en svårighetsgrad som låses upp när man klarat spelet. Hur svår den är kan jag bara spekulera i eftersom jag inte lyckats komma så långt i spelet, men den är nog rent djävulsk.

Jag tyckte att PixelJunk Monsters: Ultimate HD blev en aning enformigt i längden då det finns lite väl få monster och det kommer många vågor av monster på varje nivå. Dessutom tvingas man ofta spela om banorna mer än en gång då de är svåra. Det gör att det tar lång tid för den som vill ta sig igenom hela spelet. Samtidigt kräver det tålamod eftersom spelet iland känns långsamt. Vissa nivåer är intensiva medan andra är lite tråkiga. Exempelvis fanns det en nivå med 20 vågor av attackerande spindlar. Den nivån var sanslöst tråkig. Andra nivåer är däremot så intensiva att man knappt hinner med.

Du kan även spela tillsammans med en kompis i ett utmärkt co-op läge. Det kan ni göra antingen online eller ad-hoc. Då hjälps ni åt att klara banorna vilket är kul och faktiskt något, men inte mycket, lättare. Om man lyckas vinna en regnbåge i co-op läget så överförs den olyckligtvis inte till enspelarläget utan du måste även klara regnbågen där om du vill klara alla nivåer.

Den grafiska stilen i PixelJunk Monsters: Ultimate HD är enkel. Man ser spelplanen uppifrån och allt är i tvådimensionell grafik. Animationerna är sparsamma men trots enkelheten är det ett ganska snyggt och charmigt spel.

Du ska dock inte tro att PixelJunk Monsters: Ultimate HD är något läskigt spel. Monstrena man möter är verkligen inte speciellt skräckinjagande vilket förklarar varför åldersgränsen satts så lågt som 3 år av PEGI. Kom dock ihåg att den åldersgränsen enbart avspeglar innehållet, inte spelets svårighetsgrad. PixelJunk Monsters: Ultimate HD är på tok för svårt för att yngre barn ska kunna klara det.

PixelJunk Monsters: Ultimate HD är ett riktigt utmanande spel som du kan tillbringa åtskilliga timmar med om du vill klara hela spelet. Var beredd att spela om banorna flera gånger och plocka fram en dos tålamod innan du börjar spela. Synd bara att det blir enformigt i längden.

Det Bra

  • Utmanande
  • Kräver taktiskt tänkande
  • Co-op

Det Dåliga

  • Enformigt i längden
  • På gränsen till för svårt – kan bli frustrerande
  • Ibland långsamt tempo
  • Regnbågar förs inte över från co-op till enspelarläge
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi