Pop-Up Pilgrims

Av i i Recensioner, 2 Mer

Pop-Up Pilgrims

Sätt på dig VR-headsetet. Luta dig tillbaka i soffan. Plocka fram det magiska molnet. Spela gud som guidar sina pilgrimer.

Som pilgrim tycks man vara helt hjälplös. De hoppar nämligen runt som om de inte vet vart de ska. Runt, runt. Helt utan plan. Rakt på fiender om det finns sådana. Kristaller uppfattar de som pilar. Men, i mål kommer de aldrig. Aldrig, om du inte guidar dem.

Pilgrimerna springer runt i helt underbara världar, inspirerade av gammal japansk kultur. Banorna är uppbyggda som fristående plattformar i olika lager. Allt liknar sådana barnböcker där världarna poppar upp ur boken när ett uppslag öppnas. För att se allt krävs att man vrider på huvudet något, men aldrig i närheten av 360°. Pilgrimerna rör sig helt i två dimensioner, men lagren av plattformar är tjusigt gjorda i tre dimensioner.

Pilgimerna hoppar automatiskt mellan vissa plattformar. Så fort de ser kristaller som de tolkar som pilar byter de plattform. De är riktigt dumma. Därför måste guds moln, som du givetvis styr, vägleda dem. Du flyttar molnet till rätt lager av plattformar och håller det nära den pilgrim du vill styra. Det enda du sedan gör är att be dem hoppa genom att trycka på vänster triggerknapp. Ju längre molnet är ifrån pilgrimen, ju längre hoppar den.

Nu gäller det att få pilgrimerna i mål. Givetvis, helst alla. De dör bland annat om de ramlar ner i en avgrund eller attackeras av en fiende. Vissa fiender ska undvikas. Andra attackeras. De kommer inte förbi hinder. De måste förstöras. Dessutom finns samlarföremål. Ju fler sådana och ju fler pilgrimer då för i mål desto högre betyg får du på var och en av de 60 banorna.

Du måste alltså lösa diverse problem. Det innebär att du kanske måste börja med en viss grupp av pilgimer. Lösa de problem de ställs inför. Därefter ta nästa grupp. Det blir aldrig riktigt svårt, men för den skull blev Pop-Up Pilgrims aldrig tråkigt.

Varje värld avslutas med en boss. Du har lärt dig nya förmågor längs vägen fram till bossen. Det är dessa du kommer att få användning för nu. Tyvärr är det ofta ganska uppenbart hur man ska besegra en boss. Det innebär i sin tur att de för det mesta är lätta att besegra. Precis som de ordinarie banorna blev utmaningen aldrig överväldigande.

Pop-Up Pilgrims är ett härligt spel som fortskrider i ett ganska lugnt tempo. Spelet blir aldrig speciellt svårt vilket är dess största svaghet samtidigt som det innebär att alla kan spela utan att behöva oroa sig för att köra fast. Mest av allt älskar jag grafiken.

Det Bra

  • Underbar grafik
  • Härligt enkel styrning av pilgrimerna
  • Blir aldrig för svårt

Det Dåliga

  • I lättaste laget
  • Bossarna borde ha varit mer utmanande
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi