Q.U.B.E: Director’s Cut

Av i i Recensioner, 5 Mer

Q.U.B.E: Director’s Cut

Du är instängd i en rymdfarkost bestående av små kuber som då och då ändrar plats. Var är du? Kan du ta dig ut? Är personerna som försöker kommunicera med dig ärliga eller försöker de lura dig?

Du vaknar upp efter att ha varit ute på en rymdresa. En kvinnlig röst förklarar i hörlurarna att du varit utslagen i 15 dagar men att din dräkt räddat ditt liv. Själv har du ingen aning eftersom du lider av minnesförlust. Tyvärr kan du inte svara eftersom kommunikationen är enkelriktad. Du befinner dig i en mystisk värld uppbyggd av kuber. Kvinnan förklarar att du är inne i ett främmande rymdskepp och att du måste ta dig ut. Fast ibland får du höra en manlig röst som säger att kvinnan ljuger och det han har att säga skiljer sig markant från kvinnan. Vem ljuger? Försöker någon lura dig? Det här är en handling som egentligen inte har speciellt mycket med själva spelandet att göra, men kan ända vara intressant att följa.

Q.U.B.E: Director’s Cut (Quick Understanding of Block Extrusion) kan närmast benämnas en klon av Portal, men spelet står stadigt på egna ben. Din uppgift är som du förstår att ta dig ut. Det gör du genom att lösa pussel efter pussel. När du klarat ett pussel öppnas en väg ut ur det rum du befinner dig i och du kan ta dig in i nästa. Det du ska göra är att påverka olika block och klot så att du kan ta dig ut ur rummet. Dra ut eller tryck in block. Skapa gångar för klot. Se till att elledningar kommer i kontakt med block så att de aktiveras och blir användbara. Det var bara några uppgifter som väntar dig.

Till en början har du väldigt få alternativ. Det kan exempelvis vara att ändra positionen för några olika block så att de bildar en trappa. För varje kapitel introduceras nya moment och det blir allt svårare att lösa problemen. Exempelvis kan man vrida och vända på olika delar av rummet. Här tar jag ett exempel. Det rullar klot genom rummet. Man ska färga klotet och sedan placera rätt färg i rätt hål. För att lyckas måste man ta ett klot i taget och styra det genom en anordning som färgar det. Om du först färgar klotet blått och sedan gult blir det grönt. Problemet är att klotet bara rullar rakt ner. Därför måste du vrida delar av rummet eller dra ut ett block i exakt rätt ögonblick för att klotet ska flyttas och rulla på rätt ställe.

Eftersom det introduceras nya spelmoment allt eftersom man spelar hinner man aldrig tröttna på Q.U.B.E. Visserligen är grunden hela tiden densamma, men de nya spelmomenten gör att spelet är underhållande ända fram till slutet. Ibland kunde jag dock inte låta bli att fundera på varför vissa pussel var så lätta medan andra var betydligt svårare. Pusslen känns dock aldrig omöjliga, men om man skulle misslyckas med ett pussel så kommer man inte vidare vilket är synd. Det finns dock spelguider på bland annat YouTube om man skulle köra fast.

Q.U.B.E: Director’s Cut är en nyutgåva av datorspelet (PC och Mac) Q.U.B.E. I Director’s Cut finns nya nivåer och möjlighet att spela vissa nivåer på tid.

Jag gillar Q.U.B.E: Director’s Cut. Spelet fick mina grå hjärnceller att jobba lagom mycket. Problemen var roliga att lösa och jag hade aldrig tråkigt. Visst, vissa passager kändes onödigt långa och pladdret från de två rösterna kändes ibland inte så relevant, men det är små blessyrer som inte påverkar spelandet speciellt mycket.

Det Bra

  • Roliga pussel
  • Nya spelmoment introduceras efterhand

Det Dåliga

  • Vissa passager är sega
  • Rösterna känns ibland onödiga
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Nu kan du spela igenom de båda The Incredible-filmerna tack vare att de danska plastbitarna återigen fått liv av TT… https://t.co/XqmYU1qRKB
Är det inte lite bökigt att som en liten skalbagge rulla runt på en stor kula? Jo, men det är nödvändigt om man ham… https://t.co/nOCcW3eHFP
Med aktiv brusreducering och tre mikrofoner är Jabra Elite 65e ett riktigt bra val för den som behöver ett headset… https://t.co/PYc5Ao8ZJG