Ratchet & Clank: Quest for Booty

Av i i Recensioner, 3 Mer

Ratchet & Clank: Quest for Booty

Ratchet & Clank-serien tillhör en av mina absoluta favoriter. Nu har Insomniac släppt ett miniäventyr, Quest For Booty, i väntan på nästa spel i serien som kommer hösten 2009. Det bör nämnas direkt, Quest for Booty är ett lågprisspel. Det kostar 140 kronor att ladda hem från Playstation Store och drygt detta att köpa i en affär. Låt dig dock inte luras av priset. Quest for Booty är bättre än många fullprisspel som finns på marknaden. Det är mycket välgjort, om än kort. Du spelar lätt igenom spelet på en eftermiddag (runt fyra timmars speltid närmare bestämt), men det gör ingenting.

Om du har spelat något av de tidigare spelen med Ratchet & Clank så känner du genast igen dig. Spelupplägget är som i tidigare spel och det finns inga direkta nyheter. Quest for Booty är ett plattformsspel. Du hamnar i en söderhavsmiljö fyllt med odöda pirater. En av öarnas invånare är uppmärksam på detta fenomen. Vad är en odöd? Om en död inte är död borde han väl vara levande? Det kan man fråga sig och den här typen av humoristiska dialoger genomsyrar spelet. Färden går även in i grottor fyllda av olika varelser. Roligast är några gröna, självlysande varelser som är utmärkta som lyktor att lysa upp grottor och skrämma fladdermöss med.

Du spelar hela tiden som Ratchet, en gul, långörad varelse. Hans vapendragare, den kvicktänkte roboten Clank har kidnappats (eller ska vi säga robotnappats?) så tyvärr får vi inte ta del av den rappa dialogen mellan Ratchet och Clank den här gången.

Rent spelmässigt är inte Quest for Booty fullt lika bra som föregångarna. Anledningen är att man skalat ner spelet. Nu ställs man enbart inför plattformshoppande med tillhörande fiender samt diverse enklare problemlösningar. Det gör att spelet inte är speciellt omväxlande. Borta är exempelvis racingelementen som vi fått uppleva tidigare.

Att spelet inte är mer omväxlande gör dock inte speciellt mycket. Spelet är ju trots allt mycket billigt och dessutom välgjort. Kontrollen sitter som gjuten i handen och till och med kameran som så ofta ställer till problem i plattformsspel får godkänt. Vidare är miljöerna, animationerna, dialogerna, musiken, ljuseffekterna och det mesta annat riktigt bra vilket gör spelandet till en glädje.

Ett av Ratchet & Clank-spelens kännetecken har varit Ratchets tuffa vapenarsenal. Även om denna bit känns en aning nedskalad i Quest for Booty så finns en del ganska tuffa vapen. Dessutom kan man plocka upp ett fåtal föremål och kasta dessa.

Ratchet & Clank: Quest for Booty är ett ovanligt välgjort lågprisspel som slår många fullprisspel på fingrarna gällande spelglädje. Quest for Booty är ett mysigt plattformsspel som verkligen fungerar bra som aptitretare inför nästa “riktiga” spel i serien som beräknas släppas nästa höst. Gillar du plattformsspel och Ratchet & Clank i synnerhet? Gå då in på Playstation Store och ladda ner spelet genast, eller spring till närmaste spelhandlare. Ett så bra spel till ett så lågt pris är svårt att hitta!

Det Bra

  • Skönt plattformsäventyr
  • Kvalitet till lågt pris
  • Stor spelglädje
  • Humoristiskt

Det Dåliga

  • Kort (men vad gör det när priset är så lågt?)
  • Problemen är i enklaste laget
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi