Ratchet & Clank: Size Matters

Av i i Recensioner, 2 Mer

Ratchet & Clank: Size Matters

Långörade Ratchet har återigen förenats med den lille roboten Clank och det på en bärbar spelkonsol, PSP.

Ratchet är en gul krabat med stora öron. Han skjuter först och tänker sedan vilket är bäst eftersom det finns en stor mängd fiender som gör livet surt för såväl honom som polaren, Clank, en miniatyrrobot.

Det första spelet med Ratchet & Clank såg dagens ljus för ungefär fem år sedan. PSP-versionen är mycket likt seriens första spel vilket gör att du som spelat det första spelet kommer att känna igen dig och kommer lätt in i spelet. Precis som det första spelet är Size Matters ett plattformsspel fyllt med humor, tokiga figurer och fantasifulla vapen.

Ratchet och Clank är på en härlig semester på en vacker sandstrand. Tyvärr får semestern ett abrupt slut då en liten flicka kidnappas. Snälla som de är ger de sig givetvis duon ut på ett äventyr för att rädda flickan. Dom får röra sig runt omkring på olika planeter. Ratchet får efter spelets gång en hel del knasiga vapen. Grundvapnet är en stor skiftnyckel. Den duger dock bara till närstrider. Ratchet kan emellertid köpa nya vapen som blir allt galnare och galnare. Valutan är muttrar som man får när man dödar fiender och slår sönder diverse föremål. Bland de olika vapnen vill jag speciellt nämna ett – domedagsagenten där små robotar släpps lösa och anfaller fienden.

Förutom själva huvudspelet finns även ett gäng minispel. Exempelvis får du tävla med en sorts svävarbräda och ge dig ut i rymden och mangla ner en hel hord av fiender. Priset när du vunnit är muttrar och ibland delar till rustningar vilket ger Ratchet extra skydd mot fiendens eldgivning.

Grafiken är utmärkt. Här har nog utvecklarna klämt ur det maximala ur PSP:n.
Kontrollen fungerar överlag hyfsat. Det finns emellertid ett irriterande moment. Det är autosiktet. Det kan vara lite svårt att sikta på rätt fiende. Man kan med autosiktet förflytta sig i sidled med styrkorset och samtidigt fokusera på samma fiende, men det är lite funderar inte bra då man inte kan se sig runt som man vill. En hel del av detta beror på att PSP:n enbart har en styrspak.

Sammanfattningsvis håller Ratchet & Clank-serien fortfarande måtten. Ratchet & Clank: Size Matters är ett alldeles utmärkt plattformsspel gjort med stor humor och mycket fantasi.

Det Bra

  • Humorn
  • Fantasifullt.
  • Vapnen
  • Snyggt

Det Dåliga

  • Autosiktet
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi