Razer Blackwidow Ultimate Stealth

Av i i Recensioner, 2 Mer

Razer Blackwidow Ultimate Stealth

Att tillverkare av tangentbord även har egenutvecklade brytare är inte så vanligt. Razer har tagit mod till sig att utveckla egna och försett detta gamingtangentbord med sin egna brytare.

Mekaniska tangentbord är enligt väldigt många gamers överlägsna de tangentbord som de flesta övriga datoranvändare använder idag. Du hittar exempelvis inte mekaniska tangentbord på din laptop och om du har ett tangentbord på jobbet som inte är uråldrigt är chansen minimal att det är mekaniskt.

Känslan i ett mekaniskt tangentbord är enligt många helt överlägsen andra tangentbord. Alla tangenter har exakt samma motstånd och de behåller detta motstånd hela tangentbordets livstid. Det gör dem mycket tillförlitliga. Att mekaniska tangentbord överlag är tjocka och kan kännas klumpiga är inget som minskar själva känslan när man spelar. De mekaniska tangentborden är också ofta ganska högljudda. Det är en svaghet man kan leva med, men det märks att utvecklarna gjort mycket för att minimera ljudet.

Kåren av gamers är emellertid inte enig över vilken typ av mekaniskt tangentbord som är bäst. Mycket hänger på brytarna som är den komponent som allra mest avgör känslan hos tangenterna. Olika brytare har inte bara olika egenskaper utan de är till stor del orsaken till det ljud som en tangentnedtryckning medför. Det finns en hel uppsjö av brytare. Jag är själv inte helt påläst om alla brytare och dess olika egenskaper. Razer har, till skillnad från många andra tillverkare, valt att satsa på egenutvecklade brytare. Du som är hemma i terminologin gällande tangentbord och då indirekt även brytarna får gärna kolla på tangentbordets specifikationer som du hittar efter denna artikel.


Jag har använt Razer Blackwidow Ultimate Stealth ganska intensivt under drygt två veckor. Den version jag fick testa var engelskt, men det är givetvis ingen skillnad gentemot hur ett svenskt tangentbord fungerar. Det första intrycket jag fick när jag packade upp tangentbordet var att man på ett bra sett lyckats göra kanten mot användaren hyfsat låg utan att göra tangentbordet större. Tangentbordet lutar nämligen svagt mot dig. Det ger ett ganska bra handlovsstöd. Det tycker jag är viktigt om man vill spela eller på annat sätt använda tangentbordet under längre sessioner. Flera mekaniska tangentbord är så höga vid handlovet att jag tycker det behövs ett särskilt handlovsstöd. Razer Blackwidow Ultimate Stealth är som sagt hyfsat bra, men inte perfekt, på denna front.

Lutningen av tangentbordet ger en behaglig känsla. Denna känsla förstärks av att hela tangentbordet är väl genomtänkt. Ok, några fler knappar står högt på min önskelista, men för övrigt är tangentbordet skönt att använda även under längre sessioner. Razers egenutvecklade brytare känns mycket bra att använda och tangenterna är inte lika högljudda som en del andra tangentbord utan med tanke på att tangentbordet är mekaniskt är ljudet klart överkomligt.

Nu är det inte bara lutningen som gör tangentbordet skönt att använda. En annan viktig detalj är att tangentbordet svarar snabbt och precist på mina knapptryckningar. Det var i och för sig väntat med tanke på att den så kallade pollingrate är 1000 Hz. Ingen människa kan rimligen märka en av någon fördröjning av tangenternas respons vid så hög pollingrate. En hög pollingrate kan närmast liknas vid ett snabbt svar och därmed kort fördröjning när man trycker ned en tangent.

Att snabbt kunna ändra ljudvolymen direkt från tangentbordet är inte enbart värdefullt när man lyssnar på musik utan även under spelets gång. Jag saknar separata multimediatangenter. De finns visserligen där, men under en Fn-tangent. Det fungerar utmärkt att använda Fn-tangenten för att få åtkomst till bland annat multimediaknapparna, men denna specialtangent sitter på höger sida av mellanslagsknappen. Jag vill ha den på vänster sida för att slippa släppa musen.

Utseendemässigt sticker tangentbordet inte ut på något sätt. Jag får varken någon wow-så-häftig-känsla, men inte heller någon negativ känsla. Positivt är att tangentbordet har en extra USB-kabel samt kablar för ljud och mick. Det är en bra detalj eftersom man då flyttar dessa kontakter upp till tangentbordet vilket gör dem mer lättillgängliga. Det enda som gör utseendet en extra kick är att man kan lysa upp tangenterna vilket inte enbart ser tufft ut utan även kan vara praktiskt om det är mörkt i lokalen.

Tangentbordet har försetts med fem extra knappar placerade till vänster. Dessa kan du förse med helt egna funktioner. Den inbyggda makroredigeraren gör att man kan skapa egna makron. Redigeraren funkar mycket bra, men inte den mest smidiga jag mött. Man kan såväl knappa in kommandona en efter en som spela in de knapptryckningar man utför. För er som inte kan terminologin så är makron ett egenskapat kommando bestående av flera tangenttryckningar som utförs när man trycker ner en tangent. Ett exempel. Det tar ofta flera tangenttryckningar för att spara ett spel. Med ett makro kan det räcka med en enda tangenttryckning för att snabbt spara ett spel.

Sammanfattningsvis gillar jag att spela på Razer Blackwidow Ultimate Stealth. För kontorsändamål tycker jag dock att ett icke-mekaniskt tangentbord är bättre, mestadels beroende på att de ofta är tystare. Razer Blackwidow Ultimate Stealth är skönt att använda och känslan i tangenterna är riktigt bra. Det är kul att se att det finns tangentbordsutvecklare som vågar använda egna brytare och att dessa både känns bra och dessutom är mindre högljudda än många standardbrytare. Extra plus för att tangentbordet lutar och att handloven därmed ligger bättre, om än långt ifrån perfekt. Makrona fungerar bra och är hyfsat enkla att skapa. Men, varför sitter Fn-tangenten till höger om mellanslagstangenten? Det är en gåta för mig.

Specifikationer

– Razer Mechanical Switches with 45 g actuation force
– 60 million keystroke life span
– Individually backlit keys
– 10 key roll-over anti-ghosting
– Fully programmable keys with on-the-fly macro recording
– 5 additional dedicated macro keys
– Gaming mode option
– Audio-out/mic-in jacks
– USB pass-through
– 1000 Hz Ultrapolling
– Razer Synapse 2.0 enabled
– Braided fiber cable
– Approximate size: 475 x 171 x 20 mm
– Approximate weight: 1500 g
– PC with USB port
– Windows 8 / Windows 7 / Windows Vista / Windows XP (32-bit) / Mac OS X (v 10.6 to 10.9)
– Internet connection (for driver installation)
– At least 200 MB of hard disk space
– Razer Synapse 2.0 registration (requiring a valid e-mail), software download, license acceptance, and internet connection needed to activate full features of product and for software updates. After activation, full features are available in optional offline mode.

Det Bra

  • Tangentbordet lutar
  • Skönt att använda
  • Makron
  • Hyfsat lågt ljud
  • USB-, ljud- och mickkontakter

Det Dåliga

  • Lite få makroknappar
  • Fn-tangentens placering
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Nu kan du spela igenom de båda The Incredible-filmerna tack vare att de danska plastbitarna återigen fått liv av TT… https://t.co/XqmYU1qRKB
Är det inte lite bökigt att som en liten skalbagge rulla runt på en stor kula? Jo, men det är nödvändigt om man ham… https://t.co/nOCcW3eHFP
Med aktiv brusreducering och tre mikrofoner är Jabra Elite 65e ett riktigt bra val för den som behöver ett headset… https://t.co/PYc5Ao8ZJG