Razer Naga Epic Chroma

Av i i Recensioner, 3 Mer

Razer Naga Epic Chroma

Imponerande eller skräckinjagande. Razers nya gamingmus kan vara båda delarna beroende på vem man frågar. Orsaken är att musen är stor och har tolv knappar vid tummen.

En sak är säker, det tar lite tid att vänja sig vid Razers Naga Epic Chroma – framför allt vid de tolv tumknapparna. Eftersom Naga Epic Chroma är stor i jämförelse med många andra möss tar det även ett tag att vänja sig vid storleken.

Storleken gick trots allt ganska snabbt att vänja sig vid och efter ett tag kändes musen hyfsat skön att använda. Det tog däremot längre tid innan jag lärt mig att snabbt komma åt och trycka på rätt knapp. Eftersom det finns tolv tumknappar så kan det dessutom vara svårt att komma ihåg vilken knapp som gör vad. Där har Razer tänkt till. De har skapat ett rutnät som visas på skärmen när man spelar. Där visas vilka funktioner som anslutits till knapparna. Man kan själv ändra genomskinlighet på rutorna vilket är toppen.

Men vad ska man då använda alla dessa knappar till? Ni som spelar mycket MMO har nog bra koll på att extra knappar verkligen inte skadar. MMO – Massively Multiplayer Online – är internetspel med jättemånga samtidiga spelare. Vanligast inom MMO är nog MMORPG där RPG står för Role Playing Game (rollspel).

Du kan exempelvis låta varje knapp få sitt eget spell (trollformel). På så sätt kan du snabbt kasta rätt spell vid rätt ögonblick. Hastighet är ju stundtals en dygd inom MMORPG och knapparna kan verkligen snabba upp detta.

Nu talas det mycket om MMO. Musen är ju avsedd för just denna genre, men förutom MMO fann jag nytta av musen även under enspelarkampanjer inom rollspel. För övrigt tycker jag inte att musen är speciellt användbar inom andra spelgenrer. Du kan givetvis även använda Naga Epic Chroma för diverse program. Även om vinsten kanske inte är lika uppenbar så kan man lägga olika makron från ord-, bild- eller videobehandling på knapparna. Fast, det är lika bra att poängtera det – Naga Epic Chroma är främst en mus för MMO-entusiasterna.

Designmässigt skiljer sig Razer Naga Epic Chroma rejält åt från andra möss. Det är främst de tolv tumknapparna som gör att musen blir stor och får ett udda utseende. Musen ser mycket klumpig ut, men är trots det ganska skön att använda. Jag har inte testat föregångaren till Naga Epic Chroma. Därför var jag skeptisk till de tolv knapparna eftersom jag trodde att de skulle vara svåra att nå. Jag blev emellertid förvånad över att de faktiskt är ganska lätta att nå även om det initialt kändes konstigt med så pass många knappar. Knapparna är relativt stora och placerade på ett sådant sätt att de blir hyfsat lätta att nå.

Förutom de tolv tumknapparna finns ytterligare sex knappar – de två standardknapparna, mushjulet som har knappar i tre riktningar, samt två knappar bakom mushjulet. De funkar alla riktigt bra och man kan ändra funktion på samtliga knappar i det smidiga programmet Synapse 2.0.

Som sagt kan alla knappar förses med olika funktioner. Bland annat kan man skapa makron och ansluta dessa till de olika knapparna. Det är enkelt att spela in ett makro där din gubbe i spelet exempelvis kastar en viss trollformel. Sedan ansluter man makrot till viss knapp och på så vis får man snabb åtkomst till makrot, och därmed trollformeln, i fråga.

Synapse 2.0 är en mycket omfattande programvara som styr musens drivrutiner. Med dess hjälp kan du skifta musens känslighet ända upp till 8200 DPI. Själv har jag aldrig haft nytta av fullt så höga DPI, men det finns säkert gamers som har det, speciellt om de har en stor skärm. Med Synapse styr du även ljuset som flödar från musen. Du har miljontals färger att välja mellan och du kan låta ljuset skifta färg eller konstant lysa med en viss färg.

En bra finess med Naga Epic Chroma är att du kan använda den antingen trådlöst eller med sladd. Jag har inte märkt någon försämrad prestanda när musen används trådlöst jämfört med när sladden varit ansluten. Därför föredrar jag verkligen det trådlösa läget. En bra finess är att om batteriet börjar ta slut är det bara att koppla in sladden. Då får musen inte bara ström utan den laddas samtidigt. Det medföljer även en extern laddare där man sätter musen när den inte används. Batteriet håller länge så det blir inte alltför tätt mellan laddningarna (20 timmar enligt specifikationerna).

Naga Epic Chroma från Razer är verkligen en hit för alla MMO-spelare. De många knapparna underlättar spelandet mycket. Musens precision är också bra, men även om jag tycker den är något klumpig så ligger den hyfsat bra i min högra hand. I spel där alla knappar inte behövs är däremot Naga Epic Chroma inte mitt förstahandsval utan där föredrar jag en mindre, smidigare mus.

Produktfunktioner

• 19 MMO-optimerade programmerbara knappar
• 12 mekaniska tumknappar
• Rullhjul med tilt- och klickfunktion
• 4G-lasersensor med en upplösning på 8 200 DPI
• Trådlös teknologi anpassad för spel
• Chromaljus med 16,8 miljoner anpassningsbara färgalternativ
• Razer Synapse-aktiverad
• 1 000 Hz-avläsning
• 200 tum per sekund / 50 G acceleration
• Tysta musfötter med Zero-acoustic Ultraslick-teknologi
• 2,13 m lättviktig, flätad fiberkabel
• Ungefärlig storlek: 119 mm (djup) x 75 mm (bredd) x 43 mm (höjd)
• Ungefärlig vikt: 150 g

Systemkrav

• PC or Mac with a free USB port
• Windows® 8 / Windows® 7 / Windows Vista® / Windows® XP (32-bit) / Mac OS X (10.7 – 10.9)
• In-game configurator support is compatible with Windows® 8 / Windows® 7 / Windows Vista® only
• Internet connection
• 100 MB of free hard disk space
• Razer Synapse registration (requiring a valid e-mail), software download, license acceptance, and internet connection needed to activate full features of product and for software updates. After activation, full features are available in optional offline mode.

Det Bra

  • Perfekt för MMO
  • Bra precision
  • Hyfsat skön att använda
  • Snyggt ljus
  • Fungerar lika bra trådlöst som med sladd
  • Bra programvara

Det Dåliga

  • Passar inte lika bra till andra spel
  • För stor och klumpig till spel där alla knappar inte behövs
9

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi