Reset Generation

Av i i Recensioner, 3 Mer

Reset Generation

Att spel med enkla spelupplägg kan bli superhits har bevisats inte minst av Tetris, en klassiker som blivit en av tidernas största spelframgångar. Även om Reset Generation långt ifrån har lika enkelt spelupplägg så tycker jag att en jämförelse på det planet trots allt är befogad och det kan det mycket väl tänkas att även Reset Generation blir en klassiker. Spelet är en av stöttepelarna i Nokias återlansering av N-Gage och har haft en, för att vara ett mobilspel, stor utvecklingsbudget.

Vad är då Reset Generation? Jo, det är ett strategiskt pusselspel för upp till fyra spelare. Du kan spela ensam mot datoriserade motståndare, men jag rekommenderar varmt att du bjuder in kompisar för spel antingen över ett trådlöst nätverk eller över internet.

Jag har fortfarande inte svarat på frågan ”Vad är då Reset Generation?” fullt ut så låt mig gå vidare till det. Reset Generation är som sagt ett pusselspel. Du ska rädda en eller flera prinsessor som hålls fångna av andra elakingar. Givetvis håller även du en prinsessa fången i ditt fort så du får se upp så att dina motspelare inte tar henne.

Du ska placera ut Tetris-liknande block på den rutiga spelplanen. Med hjälp av blocken fyller du spelplanens rutor med din färg och du ska bilda gångar till dina motståndares fort. Antagonisterna placerar samtidigt ut sina block på spelplanen. Målet är att skapa combos med fem eller fler fyllda rutor i rad. Dessa combos är av största vikt då de dels gör att du kan röra dig snabbare och dels hindrar motståndarna.

När man så placerat ut sina block ska man förflytta sig. Då kan man bland annat attackera rivalerna eller plocka upp diverse föremål. Det finns ett ganska stort antal föremål som på ett eller annat sätt gynnar dig och gör livet surt för motståndare. Det finns exempelvis bomber att kasta på motståndarna och föremål som målar rutor i din färg. Ditt fort har även försetts med kanoner som du avfyrar mot dina fiender.

Även om matcherna ofta är ganska korta är det inte alltid speciellt lätt att vinna över en, två eller tre motståndare. Reset Generation är lätt att komma igång med, men du får räkna med en viss inlärningstid innan du behärskar spelet till fullo, precis som för schack, Othello eller andra strategibrädspel.

Nu är det inte bara själva gameplayet som imponerar. Nej, själva inramningen med 8-bitars ljud, tvådimensionell grafik med mera är verkligen skönt. De olika figurerna bygger på ett eller annat sätt på olika historiska spelkaraktärer. En av de första snubbarna man stöter på är en småkaxig rörmokare som tar uppdraget att rädda prinsessor lika allvarligt som att laga toaletter. Vem kan vara förebild till honom?

Musiken och ljudeffekterna då? Jo, dom är underbara, åtminstone om man gillar ljudet från ”gamla goda tiden” då åttabitars ”pling-plong”-ljud regerade och om man inte kräver 3D-grafik.

Som slutkläm kan jag inget annat än bocka och buga för Reset Generation. Det är ett multiplayerspel (du kan spela ensam också men det är inte lika kul) av högsta klass. Det är i grunden relativt enkelt upplagt, men tack vare en mängd, väl avvägda föremål fås en spännande kamp inramad av superbt ljud och grafik.

Det Bra

  • Lätt att komma igång
  • En rejäl utmaning
  • Man utvecklas hela tiden som spelare
  • Ljudet och grafiken

Det Dåliga

  • Karaktärerna kan bli lite störande ibland
9

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi