Resident Evil 2

Av i i Recensioner, 5 Mer

Resident Evil 2

Resident Evil-serien är en av de populäraste spelserierna inom genren survival horror. Nu har det andra spelet i serien fått en remake.

Resident Evil 2 gavs ut 1998 till Playstation. Senare släpptes det även till PC, Dreamcast, Nintendo 64 och GameCube. Spelet fick bra kritik och Playstation-versionen har 89 % i genomsnittligt betyg på Metacritic.

Många nyutgåvor av populära spel är välgjorda. Vad som slog mig när jag startade Resident Evil 2 var den ypperliga grafiken och superba ljudet. Capcom har verkligen inte sparat på krutet. På den här fronten känns Resident Evil 2 verkligen modernt. Det gäller för övrigt inte enbart grafik och ljud utan i princip hela Resident Evil 2 känns som ett nyutvecklat spel vilket Capcom verkligen ska ha en eloge för. Man har nämligen inte enbart gjort en direkt remake utan även lagt krut på modernisering. Ett exempel är kameran. I originalversionen av spelet var den fast och på så sätt bångstyrig. I remaken finns en rörlig kamera som följer protagonisterna följsamt.

Nu när det gått 20 år sedan originalspelet är det återigen tid att bekanta sig med Raccoon City. Resident Evil 2 utspelar sig två månader efter originalspelet. Ett virus sprider sig i Raccoon City vilket gör invånarna till zombier. Leon S. Kennedy och Claire Redfield dyker upp i detta kaos och finner att säkraste stället är polisstationen – åtminstone tror de det. Du väljer att spela som antingen Leon eller Claire men deras story är inte desamma utan deras vägar möts bara på ett fåtal ställen. Det gör att du ska spela igenom spelet som båda. Vardera kampanjen tar 4-6 timmar att spela igenom. När du väl gjort det tillräckligt bra får du möjligheten att spela igenom spelet med Hunk. Spela igenom spelet ett par gånger till och nästa, helvetiska spelläge blir tillgängligt. Det ger spelet ett omspelsvärde för den som är tålmodig.

Jag stöter på min första zombie. Skjuter ett perfekt skott i huvudet. Zombien rycker till men fortsätter mot mig. Kårarna börjar fylla min kropp. Ska han inte dö? Efter ytterligare tre-fyra skott, alla lika välplacerade, faller zombien till marken – DÖD! Går förbi denna och hör ett otäckt ljud. Vänder mig om. Där är den djävulen igen. INTE död! Den attackerar mig på ett kusligt sätt. Jag tappar hälsa. När jag skakat av mig zombien sätter jag ett par välriktade skott i denne. Äntligen död på riktigt. Den här inledande träffen med en zombie säger allt om de rackarna. De är tuffa och ger sig inte i första taget. De vill inget hellre än käka en bit av mig. De dyker upp lite varstans. Striderna är riskfyllda men när en kniv dyker upp får man chansen att attackera zombier som redan är över en. Senare kommer betydligt tuffare vapen, men ammunitionen förblir en bristvara.

Resident Evil 2 innebär dock inte enbart jakt på zombier. Det finns en hel del problemlösning också. Det gäller att hitta rätt saker och använda dem på rätt ställe för att kunna ta sig förbi olika hinder och dörrar. Till en början kändes det överväldigande med att man hittade fler saker än man kunde bära. Fast det fungerade efter ett tag bra. Får man för många saker kan man alltid förvara dem i en förvaringsbox.

Det finns ett begränsat utrymme för att kombinera saker man finner. En av de mest användbara kombinationerna är att förena örter. Att kombinera en blå med en röd ört ger exempelvis ett bättre försvar under en kortare tid. Perfekt inför en bossfight.

Leon och Claire porträtteras på ett bra sätt med bra skådespeleri. Men, om jag ska klaga på något så får det bli att dialogen stundtals känns lite styltig och missplacerad. Man kan nästan få för sig att Claire är kär i Leon fast de träffats enbart en kort stund.

Det finns tre svårighetsgrader för alltifrån nybörjare till råbarkade veteraner. Det är dock synd att man inte kan byta svårighetsgrad i spelet om det visar sig att man gjort ett felaktigt val.

Remaken Resident Evil 2 känns som ett nytt och fräscht spel. Capcom har moderniserat spelet så pass mycket att det definitivt inte känns som sent 90-tal. För dig som verkligen vill uttömma dina sista krafter finns bra omspelsmöjligheter.

Det Bra

  • Fantastisk grafik
  • Atmosfären
  • Känns modernt
  • Nervkittlande
  • Omspelsvärde

Det Dåliga

  • Kan inte byta svårighetsgrad under spelets gång
  • Dialogen är inte alltid perfekt
  • Lite väl kort
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi