Ride

Av i i Recensioner, 2 Mer

Ride

Lite surt må jag säga att det finns ytterst begränsade, ja näst intill obefintliga möjligheter att göra egna val när det gäller spelkaraktären. Skriv ditt namn, välj kön, nationalitet och häst – that’s it. Du kan inte ”designa” hästen utan du får välja mellan några hästar med något olika egenskaper. Över huvud taget är presentationen av spelet lite nödtorftig.

I Ride tränar och tävlar du i banhoppning, fälttävlan och dressyr. Ditt mål är att ta dig från de regionala tävlingarna upp till internationell nivå via det nationella mästerskapet. Innan du ger dig ut på tävlingsbanorna måste du dock gå igenom ett antal ganska pedagogiska, men en aning stelt presenterade övningar. Eftersom spelet är helt översatt till svenska så är det lätt att förstå alla instruktioner.

För att vinna tävlingarna måste du hela tiden träna. Det gör du på de dagar som du inte har tävling. Du lägger upp ett eget träningsschema efter ditt och din hästs behov. Du har en och samma häst genom de tre mästerskapsserierna.

Dressyren är ett mycket sorgesamt kapitel. Tryck på piltangenterna i den ordning som pilar dyker upp på skärmen. Beroende på vilken knappkombination som trycks in gör hästen olika manövrer. Tyvärr har jag inte sett mycket av hästen då jag hela tiden tvingats att koncentrera mig på pilarna och inte hästen. Jag fattar inte vad utvecklarna tänkt på. Som det är nu har dom inte nöjt sig med att skadeskjuta dressyrdelen utan den är stendöd.

Så över till ett mycket muntrare kapitel – hoppningen. Det visade sig nämligen vara betydligt roligare att hoppa och här har utvecklarna tänkt till. Längst ner till höger finns en fartmätare. Det låter kanske löjligt, men den är användbar. Med den ser du i vilken gångart hästen rör sig. Galoppfältet är stort så det finns mycket utrymme att anpassa farten.

Hästens galoppsprång markeras framåt av hästskor. Dessa är viktiga för att komma rätt in mot hindret (om jag uttrycker mig i felaktiga ridsportstermer så får du förlåta mig, jag har aldrig ridit själv). Precis framför hindret finns ett färgat fält och det gäller att placera ett galoppsprång i det gröna fältet för att få ett bra hopp och undvika rivningar, eller i värsta fall att hästen vägrar eller att du blir avkastad.

Nästa fas är själva hoppet över hindret. Där gäller det att hålla balansen, vilket sker med hjälp av en balansmätare. Med upp- och nedpilarna korrigerar du hästens balans. Det gäller att luta sig framåt lagom mycket vid avstamp och bakåt vid landningen.

Utöver detta gäller det även att ha en koll på om hästen blir stressad. Blir den det måste man lugna ner ridningen. Stressmätaren som finns vid banhoppningen har vid terrängritten bytts ut mot en trötthetsmätare. Förutom att fälttävlan kräver uthållighet så är upplägget för denna gren likt den för banhoppningen.

Spelkänslan är mycket bra när det gäller hoppningsgrenarna. Det enda jag kan klaga på är att det finns en fördröjning från det att man ger ett kommando för fartändring till dess att hästen faktiskt gör som man vill. Men, jag kan tänka mig att det är så i verkliga livet, vad vet jag?

Att utvecklarna valt ett så katastrofalt dåligt spelupplägg på dressyren kastar en mörk, mörk skugga över ett spel som för övrigt är riktigt bra. Kan jag då rekommendera Ride? Det beror på vem du är. Är du bara ute efter hästhoppning och fälttävlan så kan jag definitivt rekommendera spelet, men om du gillar dressyr… Du vet säkert redan vad jag tycker – tvi vale! Att sätta betyg på Ride har inte varit lätt. Betyget skulle ha blivit ett (eller kanske två) snäpp högre om det inte varit för dressyren.

Det Bra

  • Spelupplägget med individuella träningsscheman
  • Det är kul att hoppa
  • Bra övningar
  • Svenska

Det Dåliga

  • Dressyren!
  • Hästen lyder inte direkt på kommandon om fartförändringar
  • Stel och lite småtråkig presentation
  • Man kan inte ”designa” sin egen häst och ryttare
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi