Risk

Av i i Recensioner, 4 Mer

Risk

Jag har spelat ganska mycket Risk genom åren. Trots att spelet är ett krigsspel så tycker jag att det är ett utmärkt familjespel för familjer med barn runt tio och uppåt. Varför tycker jag då att ett krigsspel passar barnfamiljer? Jo, det är ett spel som är enkelt att lära sig men där det inte enbart är tur med tärningarna som avgör utgången av spelet. Man tvingas nämligen tänka och sätta upp en strategi. Men, det strategiska tänkandet är inte jätteavancerat vilket gör att barnen kan spela mot och även vinna över vuxna. Att man kan spela upp till fem personer är också ett plus då många spel är för max fyra.

Låt mig börja med spelreglerna. Först placerar man, antingen slumpmässigt eller manuellt, ut sina trupper på spelplanen. Den är indelad i ganska många territorier världen runt och man har som mål att erövra så många territorier som möjligt. Det exakta målet anger man innan man startar spelet.

Själva spelandet är indelat i tre faser för varje spelare. I den första placerar man ut ett antal trupper på de territorier man vill. Hur många trupper du kan placera ut beror bland annat på antalet territorier och världsdelar du har erövrat.

I fas två attackerar du fienden. Du kan attackera hur många gånger du vill under en spelomgång. Det finns ingen begränsning. Men du kan bara attackera ett territorium som angränsar till det du anfaller ifrån. Om du vinner avgörs av tärningen men om du har fler trupper än fienden ökar chansen att vinna.

I den tredje och sista spelomgången ska du slutligen flytta trupper mellan två av dina territorier så att du får de mer strategiskt placerade och slipper trupper som låsts inne i en hörna och därmed blir obrukbara.

Nu har alltså Hasbro överfört spelet till konsoler. Hur funkar det? Jo, reglerna är som i brädspelet med små undantag som man själv väljer om man vill använda eller inte. Det finns en hel del animationer och ljudeffekter som till en början är ett roligt inslag, men som efter ett tag blir lite irriterande. Överlag känns dock presentationen väldigt modern och lockande och definitivt inte så stel som ett brädspel riskerar att bli på en konsol.

Du kan spela upp till fem personer och även om ni kan mötas online rekommenderar jag att ni sätter er framför teven. Det blir roligare och lätt livad stämning om ni spelar lokalt. Om du inte har några vänner att spela mot kan du använda datoriserade motståndare. De har fullt okej intelligens men tempot är långsamt. Det förkunnas att spelare tre gör si och så, vinner ett territorium med mera på ett visserligen bra sätt, men det tar tid och blir så långsamt efter ett tag.

Risk är ett bra familjespel ni ska helst vara minst fyra som spelar mot varandra. Det är optimalt och då kan ni få riktigt kul. Täta internetmatcher kan också vara riktigt roligt. Däremot rekommenderar jag inte att spela enbart mot datoriserat motstånd. Det kan absolut inte slå mänskligt motstånd.

Det Bra

  • Bra familjespel
  • Strategiskt tänkande
  • Kul att spela mot kompisar
  • Modern presentation

Det Dåliga

  • Långsamt med datoriserade motståndare
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi