Roccat Horde Aimo

Av i i Recensioner, 2 Mer

Roccat Horde Aimo

Roccat Horde Aimo är ett membranbaserat tangentbord som har vissa egenskaper från mekaniska tangentbord.

Många som spelar använder ett mekaniska tangentbord, bland annat eftersom samtliga tangenter ger identiskt motstånd och att dessa tangentbord ger en helt annan känsla än membranbaserade sådana. De sistnämnda är betydligt vanligare bland icke-spelare och de ger för det mesta inte lika lång anslagshöjd (lägre aktiveringspunkt) och de kan därmed vara skönare om man skriver mycket.

Roccat Horde Aimo är ett membranbaserat tangentbord som hämtat en del egenskaper från mekaniska vilket kallas membranical-tangenter. En kompromiss mellan membran och mekaniskt tangentbord med andra ord.

Design och funktioner

Horde Aimo är ett fullstort tangentbord med fem makrotangenter och multimediafunktioner. Eftersom det finns gott om utrymme runt tangenterna tar tangentbordet upp rejält med utrymme. Tangentbordet har ett avtagbart handlovsstöd som tyvärr inte är vadderat.

Uppe till höger finns 11 multimediatangenter samt en multifunktionsratt. Flerfunktionsratten är finurligt skapad. Den ändrar funktion beroende på vilken knapp som är intryckt till vänster. Det är exempelvis justera volym, justera mikrofonens volym, byta musikspår och scrollning. Detta kallas Windows 10 Dial, en funktion jag finner mycket bra. Dessutom kan man hålla en av knapperna intryckt varvid ett hjul dyker upp på skärmen med fler funktioner.

Till vänster finns fem makrotangenter som är betydligt lägre än övriga tangenter. Det ger att dessa har en anslagstid på 5 ms mot 7,8 ms hos övriga tangenter. Jämför det med 9 ms hos vanliga mekaniska tangentbord.

Belysningen är ett tråkigt kapitel. Den är mycket svag och syns knappt i ett normalupplyst rum. För att den ska synas ordentligt behövs att man släcker i rummet. Knapparna har inte individuell belysning utan tangenterna har delats in i sex zoner. Dessa kan belysas på sju olika sätt varav en kallas Aimo. Det är en belysning som finns i flera av Roccats producter såsom möss, tangentbord och hörlurar. Aimo gör att belysningen synkroniseras i samtliga enheter med stöd för detta.

Mjukvara

Mjukvaran kallas Roccat Swarm och är densamma som till Roccats övriga produkter. Den är kompetent om än mer begränsad än för Roccats mer avancerade tangentbord. Det är enkelt att ändra funktionen på enskilda tangenter och på 20 av tangenterna plus de fem makrotangenterna kan man ha två funktioner. Ett tryck på Easy Shift+-tangenten ger nämligen en extra funktion åt dessa tangenter.

Man kan ge ljud åt tangenttryckningar, men frågan är vem som står ut med det? Hur kul är det att en laserstråle viner genom rummet varje gång en tangent trycks ned? Och har vi inte tröttnat på ljudet från skrivmaskinen för längesedan?

Makroredigeraren gör sitt jobb och är enkel att använda även om man är tvungen att använda redigeraren från Roccat Swarm. Inga inspelningsmöjligheter finns nämligen direkt från spelen. Det finns en del förprogrammerad makron för olika spel och några populära program.

Att använda

Jag är inte helt förtjust i motståndet i tangenterna när det gäller kontorsjobb. Jag blev trött i händerna efter ett tag. Jag vet inte varför då jag inte tycker att motståndet är speciellt högt. Däremot var tangentbordet bättre för gaming. Motståndet i tangenterna kändes nämligen betydligt bättre vid gaming och det var skönt med det korta anslaget.

Omdöme

Jag är lite tudelad gällande Roccat Horde Aimo. Tangentbordet fungerade bättre för gaming än för kontorsjobb där händerna blev trötta. Windows 10 Dial är en underbar funktion och makrotangenterna är riktigt bra. Belysningen är däremot en total flopp.

Det Bra

  • Windows 10 Dial
  • Kort anslagstid
  • Avtagbart handledsstöd
  • Fungerar bra för gaming

Det Dåliga

  • Extremt svag belysning
  • Handledsstödet är inte vadderat
  • Blev trött att skriva längre stunder
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi