Roccat Isku FX

Av i i Recensioner, 3 Mer

Roccat Isku FX

Isku FX är ett tangentbord speciellt framtaget för gamers. Det är visserligen inte mekaniskt, men passar ändå väl till krävande spel.

Designmässigt är Isku FX en riktig höjdare. Tangentbordet är mycket snyggt och dessutom upplyst på ett riktigt läckert sätt i tre zoner. Du kan själv ändra belysningen med nästan hur många färger som helst i sex stegs ljusstyrka. Jag gillar verkligen att det finns ett inbyggt stöd för handlederna. Det gör att man inte tröttnar lika fort när man använder tangentbordet under längre sessioner.

Många gamers föredrar mekaniska tangentbord av olika orsaker såsom responstid och att alla tangenter har exakt samma anslagsmotstånd även efter en tids användning. Roccat Isku FX är som sagt inte mekaniskt. Tack vare en responstid om 1 ms (1000 Hz polling rate) reagerar tangentbordet dock såpass snabbt att jag personligen inte märker någon skillnad mot mekaniska tangentbord. Däremot finns en begränsning till tre eller fyra samtidigt nedtryckta knappar. Fast, fler tror jag få behöver.

Förutom standardtangenterna finns några uppsättningar specialtangenter som är mycket användbara. Till vänster finns fem tangenter märkta M1-M5. Dessa är makroknappar till vilka du kan koppla olika makron. Med enbart en tangenttryckning kan du snabbt utföra kommandon som i normala fall skulle kräva flera tangenttryckningar. Det kan exempelvis vara att snabbt och bekvämt spara ett spel eller att byta till ett specifikt vapen.

Det finns en speciell knapp för att snabbt spela in ett makro vilket är mycket användbart. Dessutom kan du spela in och redigera avancerade makron i makroredigeraren som är relativt bekväm att använda. Förutom egna makron kan du även använda de förprogrammerade makron som följer med vid köp. Det finns makron till några spel och några nyttoprogram.

Nedanför mellanslagstangenten finns tre T-knappar som är mycket smart placerade. De kan enkelt nås med tummen. Längst upp finns åtta mediatangenter med vars hjälp du bland annat kan ändra volymen eller snabbt öppna webbläsaren. Många använder nog inte standardknapparna F1-F12 speciellt ofta. Dessa knappar kan programmeras så att du snabbt kan utföra olika kommandon efter dina önskemål och därmed ökar chansen att de kommer till användning.

För att skapa ytterligare möjligheter att lägga in olika kommandon på tangenterna finns en funktion som heter Easy-Shift+. Genom att hålla inne en speciell tangent dubblas kommandona på en mängd knappar. I den ursprungliga programmeringen används Caps Lock för Easy-Shift+ men det kan du ändra. Med Easy-Shift+ får inte bara M- och T- tangenterna dubbla funktioner utan det får även 20 av tangentbordets ordinarie tangenter. Det är zonen från 1-5 ned till Z-B som kan användas till makron och andra kommandon vilket är mycket smidigt. Man kan likna Easy-Shift+ vid den speciella Fn-knapp som många andra tangentbord har för att utöka antalet funktioner. Även om Easy-Shift+ är en jättebra funktion så skulle jag personligen gärna sett att man lagt till en Fn-knapp. Det hade varit smidigare.

Du kan även förse dina favoritspel eller program med speciella profiler. Det finns fem profiler tillgängliga vilket gör att du exempelvis kan ha en tangentuppsättning i din FPS-favorit, en annan i ditt onlinespel och en tredje i Photoshop.

Om du har en mus från Roccat (exempelvis Kone XTD och Kone Pure) med stöd för Roccat Talk så kan Isku FX kommunicera med musen så att man exempelvis snabbt kan ändra musens precision (DPI) direkt från tangentbordet.

Läckra ljuseffekter kan fås om man installerar Roccat Talk FX. Då kan du få tangentbordet att lysa upp när speciella händelser sker i ett spel. Det kan exempelvis vara att tangentbordet glimrar till i grönt om du blir träffad av en giftpil eller att det skimrar i blått när du simmar. Mer användbart kan Roccat Talk FX vara om det exempelvis lyses upp som en varning när din bas attackeras.

Roccat har matat in en massa funktioner i Isku FX vilket gör att det kan anpassas på en mängd sätt för dig som gillar att spela och för den del även om du använder tangentbordet till andra sysslor. Dessutom är utformningen riktigt snygg. Speciellt läckert är det att tangentbordet är upplyst. Tangenterna känns dock lite ”vingliga” vilket drar ned helhetsintrycket något.

Det Bra

  • Mycket anpassningsbart
  • Många knappar
  • Läckert värre
  • Fem profiler
  • Makron
  • Stöd för handlederna

Det Dåliga

  • Tangenterna känns lite
9

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi