Roccat Kave XTD Stereo

Av i i Recensioner, 8 Mer

Roccat Kave XTD Stereo

Roccat har lanserat ett nytt headset som har stereoljud och justerbar mikrofon. Passar det till er som älskar gaming?

För drygt ett halvt år sedan testade jag ett headset från Roccat med äkta 5.1-ljud – Roccat Kave XTD 5.1 Digital. Nu är det dags att testa Roccats senaste tillskott. Det är ett headset för er som inte vill ha en massa lullull i form av surround utan hellre vill ha ett bra stereoljud. Roccat Kave XTD Stereo är ett renodlat stereoheadset som förutom svart även finns i tre militärinspirerade färger – Camo Challenge, Desert Strike och Naval Storm.

Kåporna på Roccat Kave XTD Stereo är stora eftersom de rymmer högtalarelement på 50 mm. Tack vare dess storlek täcker kåporna även stora öron och därför klämmer de inte utan sitter mycket bekvämt. Muffarna är mjuka och sköna med tyg som överdrag vilket ger en riktigt behaglig känsla. Dessutom finns en mjuk kudde ovanpå huvudet och hörlurarna är lättare än vad jag trodde då de är ganska stora. Sammantaget är komforten i yppersta klass och Roccat Kave XTD Stereo kan därmed utan problem användas under långa spelsessioner. Kåporna stänger ute en hel del av bakgrundsljudet men inte lika mycket som jag hoppats.

Stereoversionen av Kave XTD har ett bättre ljud än surroundversionen vilket var förväntat då den har försetts med 50 mm-element. Lite mer förvånad blev jag över att basen kunde ha varit något kraftfullare, men den är definitivt inte dålig. Det är egentligen bara i actionspel som det känns som om basen kunde ha varit bättre. Tack vare den medföljande equalizern kan man kompensera genom att dra upp basen något i de spel man vill ha bättre kräm i basen. I andra spel, och framför allt om man lyssnar på musik, känns basen mer välbalanserad. Ljudbilden är överlag mycket bra med ett rent och fint ljud.

Roccat Kave XTD Stereo har en väl tilltagen sladd på hela 2,5 meter. Jag tycker det är bra, men vissa kommer säkert att tycka att den är för lång. Kabeln är relativt grov och har ett blått plastmaterial som isolering. Materialet gör att den inte bildar jobbiga ormbon. Samtidigt är sladden inte lika flexibel som andra tillverkade av flätat material. Det finns även ett kardborrband som är mycket praktisk när man vill ha ordning och reda på sladden. Det sitter en fjärrkontroll på sladden som kan fästas på kläderna med en klämma. Med fjärren kan man reglera ljudvolym och stänga av micken. Headsetet ansluts till datorn via två 3,5 mm standardkontakter – en för ljud och en för mikrofon. Headsetet kan även användas om man lyssnar på musik på en stereo eller mobil eftersom den har en standard ljudkontakt. Dock kan man inte svara på samtal i en mobil eftersom fjärren saknar sådan funktion.

Mikrofonen är densamma som på 5.1-versionen av Kave XTD. Den är avtagbar och då den både kan vridas fritt och böjas är det inga problem att få den i perfekt läge. Den kan tas av eller vridas rakt uppåt när man inte behöver använda den. Micken har en brusreducerande funktion som fungerar riktigt bra. Den stänger ute mycket oönskat bakgrundsljud vilket gör att det blir lättare att höra varandra. Ljudmässigt är micken på Roccat Kave XTD Stereo bra, även om jag använt bättre.

Roccat Kave XTD Stereo är ett mycket bekvämt headset som jag tror att de flesta, förutom de som har riktigt höga krav, kommer att bli nöjd med. Headsetet sitter inte bara bekvämt utan har även bra ljud och en mikrofon som utesluter mycket bakgrundsljud.

System Requirements

Stereo sound card for playback
1 x 3.5 mm jack (sound)
1 x 3.5 mm jack (mic)

Technical Specifications

Driver Units

Frequency response: 20 ~ 20.000 Hz
Max. SPL at 1 kHz: 115 ± 2 dB
Max. input power: 400 mW
Drive diameter front: 50 mm
Driver unit material: Neodymium magnet
Impedance: 32 Ω

General

Weight (headset only): 305 gr
Cable length: 2.5 m

Microphone

Frequency response: 10 ~ 10.000 Hz
Driver diameter: 4 x 1.5 mm
Sensitivity at 1 kHz: -32 ± 2 dB
Signal-to-noise ratio at 1 kHz: 50 dB
Impedance: 2.2 kΩ
Directivity: Omni-directional

Det Bra

  • Mycket bra komfort
  • Bra ljud
  • Brusreducerad mikrofon
  • 50 mm neodymium högtalarelement

Det Dåliga

  • Något klen bas
  • Kuporna kunde ha absorberat mer bakgrundsljud
  • Inte flätat material i sladden
9

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi