Roccat Khan Pro Hi-Res Gaming Headset

Av i i Recensioner, 7 Mer

Roccat Khan Pro Hi-Res Gaming Headset

Roccat Khan Pro är ett lätt headset utvecklat för e-sport. Med högkvalitativa högtalarelement påstås Roccat ge ett rikare ljud. Mats har testat om det stämmer.

Det första som slog mig när jag packade upp Roccat Khan Pro var hur lätt det var. Headsetet väger enbart 230 g. Det andra var den långa sladden – nästan 2,5 m. Perfekt för datorn, men det nästan diskvalificerar lurarna för mobilt bruk.

Roccat Khan Pro finns i tre färger – mörkgrå, svart och vit (ljusgrå) med Roccats loggor på kåporna och bygeln. Kåporna går att vrida 95 grader så att de kan hängas bekvämt runt nacken. Kuddarna mot öronen är av konstläder. Om det är bra eller inte är en smaksak. Konstläder blir lätt varmt, speciellt med slutna kåpor. Dessutom kan materialet ibland spricka.

Kuddarna är mjuka och trycket mot huvudet lagom hårt. Det, tillsammans med den låga vikten, gör att det går utmärkt att använda lurarna under längre spelsessioner. Kåporna är ganska smala men mina öron fick bra plats trots det. Bygeln över huvudet har en vadderad del, men trots det känns den något. Det var dock inga större problem under själva spelandet. Totalt sett är komforten ganska bra, men inte i nivå med de bästa headseten i prisklassen såsom exempelvis SteelSeries Arctis 5.

Roccat Khan Pro stänger ute ljudet bra vilket gör att de passar bra även i lite mer högljudda miljöer.

Större delen av konstruktionen är av plast. Det håller nere vikten. Mycket plast gör dock lurar plastiga. Jag tycker dock att Roccat lyckats bra med avvägningen mellan lätthet och robusthet. Vid en inspektion verkade Roccat Khan Pro tåligt.

Höjdskillnad mellan två plastdelar

Höjdskillnad mellan två plastdelar

Headsetet knakade vid ett flertal tillfällen när jag skulle sätta på mig det. Det var leden till kåporna som knakade när de vreds samtidigt som headsetet fällts ut. Det beror på att lurarna inte perfekt konstruerade vid själva leden. Det är två plastdelar som sammanfogats med skruvar. De sitter inte i samma höjd – det skiljer någon tiondels millimeter. Det gör att det knäpper till när leden vrids. Jag tror inte att det påverkar livslängden även om jag tycker att det är slarvigt. Knakandet kommer antagligen att försvinna ganska snart när höjdskillnaden nötts bort. Jag vill ändå lägga in en brasklapp att tiden får utvisa hur pass tåliga lurarna är.

Roccat Khan Pro ansluts via 3,5 mm audiopluggar – en för mikrofonen och en för ljudet. Det följer dock med en adapter om du har ett kombinerat jack för ljud och mikrofon.

Det främsta säljargumentet för Roccat Khan Pro är ljudet. H-Res är ordet vilket innebär att de har ett större frekvensomfång. Vårt mänskliga öra uppfattar ljud inom spektret 20 – 20 000 Hz. Roccat Khan Pro klarar av 10 – 40 000 Hz. Det låter kanske ologiskt att ett headset klarar frekvenser som örat inte förmår att höra. Många hörlurar presterar dock inget perfekt ljud vid exempelvis 15 000 Hz – det blir distorsion. Genom att skapa högtalarelement med ett större frekvensomfång ska även de högsta hörbara frekvenserna förbättras och ljudet bli rikare. Gällande basen så gäller samma som det jag beskrivit. Dessutom kan man ofta känna låga frekvenser vilket påverkar ljudupplevelsen.

Roccat Khan Pro låter mycket bra. Jag kan inte upptäcka någon distorsion och ljudet är distinkt där explosioner ger rungande baseffekter. Mellanregistret är riktigt bra. Fotsteg, röster och annat hörs klart och tydligt. Likaså är diskanten bra. Jag provade lite musik och där lät exempelvis cymbaler tydligt.

Mikrofonen kan fällas rakt uppåt och är av ett elastiskt material som gör det flexibelt. Det gör att den kan placeras precis som man själv önskar. Micken filtrerar via brusreducering bort det mesta av bakgrunden vilket gör att man hörs bra. Tyvärr är mikrofonen fast och inte avtagbar.

Roccat Khan Pro är ett bra headset vars största styrka är ett ljud som få headset i prisklassen uppnår. Headsetet var inte bara bra för spel utan även för musik. Roccat Khan Pro är även mycket lätt. Komforten är bra, men inte i toppklass. Det finns headset i prisklassen som är bekvämare. Dessutom är jag inte hundraprocentigt säker på byggkvaliteten, mycket beroende på slarv vid sammanfogningen av plaststycken.

Det Bra

  • Strålande ljud
  • Lättviktare
  • Ganska bra komfort

Det Dåliga

  • Knakar – byggkvaliteten?
  • Mycket plast
  • Micken går inte att ta av
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi