Roccat Kiro

Av i i Recensioner, 2 Mer

Roccat Kiro

Vad betyder ”superdextrous”? Det är en term som tyska Roccat använder om sin nya mus Kiro. Vi på GameElite har tagit oss en titt på denna gamingmus och reder ut begreppet.

Roccat kallar sin nya mus för ”superdextrous”. Det tror jag inte finns i den engelska ordlistan utan har skapats för att Roccat anser att Kiro är mer än ambidexter (ambidextrous på engelska). Vanligtvis har en ambidexter mus, alltså en sådan som kan användas i båda händerna, inga eller enbart två tumknappar. Eventuella tumknappar hamnar då olyckligtvis på lillfingersidan hos vänsterhänta. Roccats lösning är en moduluppbyggd mus som kan byggas om så att tumknapparna alltid sitter på tumsidan oavsett om man är vänster- eller högerhänt. Med löstagbara sidopaneler kan man välja mellan att ha knapparna på höger, vänster eller båda sidorna. Fast jag förstår inte vitsen med utbytbara sidor. Varför inte fasta knappar som finns där jämt? Det hade blivit något billigare. Knapparna på lillfingersidan sitter inte i vägen och genom att sätta på båda sidopanelerna med knappar får man tillgång till samtliga fyra sidoknappar.

Utöver dessa fyra knappar finns standardknapparna, mushjulet och en knapp bakom mushjulet. Med den byter man snabbt DPI i upp till fem steg. DPI:n för varje steg kan ställas in från 250 upp till 4000. Bra när man snabbt vill växla mellan långsam och snabb musrörelse. Om man istället vill byta uppdateringsfrekvens (känslighet) med denna knapp så går det bra. Det kan göras i fyra steg från 125 Hz till 1000 Hz. Precisionen är alldeles utmärkt upp till 2000 DPI medan den är lite si och så vid 4000 DPI, men det är inget som förvånar då musens standard-DPI är 2000 och 4000 DPI uppnås genom overdrive.

Knappfunktionerna kan enkelt ändras med det medföljande styrprogrammet Roccat Swarm. Man kan exempelvis tilldela knapparna multimediafunktioner, ändra känslighet, öppna program eller en viss tangenttryckning på tangentbordet. Däremot finns ingen makrofunktion vilket är svagt för den här typen av mus. Funktionsmässigt är musen för övrigt fullt okej. Med tanke på att den kostar ungefär 500 kronor i handeln kan man inte räkna med funktioner i samma klass som de dyrare mössen, men en makrofunktion tycker jag att Roccat skulle ha skickat med.

Man kan ställa in valfri färg på loggan, låta färgen pulsera eller använda ett färgskiftningsschema. Tyvärr finns bara ett schema och du kan inte själv programmera hur loggan ska ändra färg. Vill du ändra färgschema på ett mer avancerat sätt krävs att du har en dator från Alienware med styrprogrammet Alien FX. Roccat har nämligen ett samarbete med dem. Som konsument tycker jag dock det är snålt att inte erbjuda den här funktionen i musens styrprogram utan hänvisa till att man ska ha ett visst datormärke.

Lyftavståndet för musen kan ställas in i tre steg. Med det lägsta avståndet behöver du inte lyfta musen speciellt högt när du vill flytta den utan att påverka muspekaren. Mycket bra. Det ger en bättre komfort vid längre spelsessioner.

Jag har aldrig någonsin haft problem med att någon knapp på en mus aktiverats för enkelt. Trycket som krävs för att aktivera de stora knapparna är dock i lägsta laget på Roccat Kiro. Vilar man fingrarna på musen är det risk att man ofrivilligt trycker på en knapp. Jag har nämligen vid flera tillfällen av misstag tryckt in högerknappen. Det här är dock mest en vanesak och det finns säkert användare som tycker det är bra att så låg kraft krävs för att aktivera knapparna.

Roccat Kiro är en bra mus som gör sitt jobb. Den funkar bra inte bara under spelandet utan även vid kontorsarbete. Med en enkel design sticker den inte ut på annat sätt än att sidopanelerna är utbytbara. God precision, enkel programvara och en snygg logga med valfri färg är några positiva egenskaper. Det finns inte mycket negativt att säga men det finns inga makron, enbart ett färgschema och trycket som krävs för att aktivera standardknapparna är enligt mig för lågt.

Det Bra

  • Tumknappar för både vänster och höger hand
  • Bra precision
  • Fyra sidoknappar
  • Enkel, men snygg design
  • Funkar även bra för kontorsjobb
  • Enkelt styrprogram

Det Dåliga

  • Inga makron
  • Enbart ett färgschema
  • För lågt tryck krävs för att aktivera standardknapparna
7

Skriven av: Mats Ernofsson