Roccat Kone Aimo

Av i i Recensioner, 2 Mer

Roccat Kone Aimo

Med självlärande belysning vill Roccat ta spelvärlden med storm. Musen Kone Aimo ingår i en serie med tre sådana speltillbehör.

Kone Aimo från Roccat är en stor mus som ligger skönt i handflatan. Designmässigt går det inte att missa att Kone Aimo är en gamingmus. Den finns i tre färger – svart, grå och vit. Precis som många andra gamingmöss blandas mjuka former med kantiga. Och precis som de flesta andra märken tuffas utseendet upp av läcker belysning.

Det finns fem zoner för belysningen – två ränder på ryggen med vardera två zoner samt mushjulet. Det förprogrammerade läget kallas Aimo och är ett system som anpassar sig efter användaren och de appar spel denne använder. Det är ett sorts inlärningssystem som blir mer komplext om man använder flera av Roccats Amio-produkter samtidigt. I dagsläget finns tre produkter med Aimo – spelmusen Kone Aimo, speltangentbordet Horde Aimo samt spelheadsetet Khan Aimo.

Utöver Aimo finns ytterligare fem lägen på belysningen – färgvåg, orm, tänt, hjärtslag samt andandes. Färgerna i dessa lägen (färgvågen undantagen) kan programmeras antingen med ett färdigt tema eller vardera zonen individuellt. Resultatet kan bli otroligt läckert, speciellt kan man få snygga effekter på musryggen.

Förutom standardknappar och mushjul med hjulknapp har Kone Aimo ytterligare sju knappar. Mushjulet kan tippas i sidled på ett mjukt och behagligt sätt. Det finns två DPI-knappar med vilka man kan stega upp och ner i DPI. Därutöver finns två tumknappar plus ytterligare en tumknapp nedanför tummen. Samtliga knappar är mycket behagliga med ett lagom hårt anslagstryck.

Den tredje tumknappen fungerar som shift- eller ctrl-knapparna på ett tangentbord. Funktionen kallas Easy-Shift[+] och ger dubbla funktioner på samtliga övriga knappar. Det är inte helt sant eftersom det är omöjligt att trycka på de två tumknapparna då shiftfunktionen används så. Easy-Shift[+] kan dock flyttas till valfri knapp om man önskar det. Easy-Shift[+] är mycket användbart. Jag gillar exempelvis att styra musiken med mushjulet. Exempelvis ändras volymen genom att rulla mushjulet och musiken pausas med hjulknappen. Därtill stegar man i spellistan genom att vicka hjulet åt sidan.

Styrprogrammet Roccat Swarm är mycket omfattande. Man kan totalt ha fem olika profiler. Jag har nämnt belysning och knappar. Andra inställningar inkluderar polling frekvens (125 Hz – 1000 Hz), distans som musen ska lyftas innan den slutar registrera rörelser, ljud (exempelvis kan aktuellt DPI läsas upp) och angle snapping.

DPI kan ställas in i upp till fem steg från 50 till 12 000. Det innebär att man ändrar hastigheten som muspekaren rör sig på. 50 DPI är extremt låg snigelfart och 12 000 är snabbare än de flesta kan hantera. Precisionen är mycket bra oavsett DPI, fast personligen kan jag inte använda riktigt höga DPI.

Man kan även förse knapparna med makron, alltså förinspelade tangentbordskombinationer. Det medföljer ett antal färdiga sådana till bland annat Battlefield 4, Civilization 5, Dota 2, Photoshop och Microsoft Office. Det är enkelt att spela in egna makron på favoritfunktioner i såväl spel som andra program.

Om du vill ha en stor mus för handflatan som dessutom är fullspäckad med funktioner så är Roccat Kone Aimo ett utmärkt val. Fantastisk belysning och många knappar med dubbla funktioner är två viktiga aspekter. Andra är att musen ligger skönt i handen och har god precision i såväl spel som för annan användning.

Specifikationer

 • ROCCAT® Owl-Eye – Optisk sensor med 12 000 DPI
 • ROCCAT®-exklusiva brytare håller för 50 milj. tangenttryck
 • 1000 Hz uppdateringsfrekvens
 • 1 ms svarstid
 • 50 G acceleration
 • 250 ips maxhastighet
 • Musacceleration: nej
 • Angle snapping: on/off
 • Justerbart lyftavstånd
 • ARM Cortex-M0 50 MHz
 • 512 kB inbyggt minne
 • 8 m flätad USB-kabel
 • Vikt: 130 g

Det Bra

 • Belysningen
 • Skön att använda
 • Många funktioner
 • Easy-Shift[+]
 • Mushjulet (4D)

Det Dåliga

 • Kan uppfattas som stor och tung (130 g)
 • Högt pris (ca 800 kr)
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi