Roccat Kone EMP

Av i i Recensioner, 2 Mer

Roccat Kone EMP

Roccat utökar sin Kone-serie av gamingmöss med ytterligare en modell. Kone EMP är efterföljaren till Kone XTD och har numera imponerande 12 000 DPI.

När Kone XTD släpptes hade den 8 400 DPI vilket var mycket. Med Kone EMP har Roccat ytterligare förbättrat upplösningen. För er som inte känner till DPI så står det för dots per inch. Enkelt förklarat rör sig muspekaren snabbare ju högre DPI musen är inställd på.

Jag kan inte bemästra en mus som är inställd på 12 000 DPI. Muspekaren rör sig för snabbt för mig. 400 – 3 000 DPI är optimalt för mig i de flesta lägen. Jag har dock givetvis testat musen i detta extrema läge. Till min förvåning rörde sig muspekaren nästan helt jämnt och med mycket få hackande rörelser. DPI:n för Kone EMP kan ställas in i upp till fem steg från 100 upp till 12 000 DPI. Precis som med föregångaren finns det två knappar bakom hjulet för att ändra DPI.

Kone EMP har försetts med en ny, modifierad optisk sensor från PixArt kallad Owl-Eye. Precisionen i sensorn är riktigt bra vilket ger följsamma rörelser. Som jag skrev är rörelserna förvånansvärt jämna även vid höga DPI. Muspekaren hänger verkligen med i alla rörelser.

Kone EMP är en ganska stor mus. Den ligger alldeles utmärkt i min hand, men musen är i största laget för de som har små händer. Trots sin storlek är Kone EMP inte överdrivet tung. 116 g är nog någonstans i mitten bland mössen och därför finns det säkerligen en del gamers som tycker att det är för tungt.

Utseendemässigt är det inte mycket som skiljer Kone EMP från föregångaren XTD. Det är en snygg mus med mycket väl genomtänkt ergonomi och bra ytskikt. Längs båda sidorna finns två upplysta ränder med fyra punkter som kan programmeras i miljontals färger. Ränderna kan förutom att lysa med fast sken även ändra färg på tre olika sätt. Jag gillar bäst när musens ränder andas mellan olika färger. Den flätade kabeln är smidig och dessutom hyfsat lång – 1,8 m. En sak som slog mig ganska tidigt var att ljudet för musklicken är högre än hos exempelvis Roccat Tyon och många andra möss.

Musen har givetvis standardknapparna och mushjul. Därtill finns två tumknappar som är perfekt placerade, två DPI-knappar (det har jag nämnt tidigare) och hjulknapp. Dessutom kan hjulet tiltas i sidled.

Samtliga knappar, förutom standardknapparna, är programmerbara. Dessutom får man tio extra funktioner genom Easy-Shift som är en funktion som ger två kommandon per knapp. Du kan exempelvis skapa en tangentkombination på tangentbordet och lägga det på någon knapp. En annan funktion är en timer. Mer standardbetonade funktioner inkluderar webbläsar- och multimediafunktioner, vissa tangenter på tangentbordet och att öppna dokument eller webbläsare. Det finns även en makrofunktion där tangentbordskombinationer spelas in. Bra för sådana funktioner som man ofta utför i spel. Roccat skickar med förprogrammerade makron för ett gäng spel och nyttoprogram, men listan är långt ifrån komplett.

Makroredigeraren är relativt enkel att använda och man kan spela in valfri sekvens av tangenttryckningar. Tyvärr måste man göra det i blindo i makroredigeraren och inte direkt i spelet. Man måste då inte bara komma ihåg tangentsekvensen utan även eventuella fördröjningar mellan olika tangentnedtryckningar. Nu får man redigera fördröjningarna manuellt om de blir fel vilket kan vara lite tidsödande.

Allt styrs från Roccats styrprogram Roccat Swarm. Om du har flera Roccat-produkter samlas de i ett och samma drivrutinsprogram vilket ger samma gränssnitt för samtliga deras produkter. Dessutom kan man dela makron mellan olika produkter. Roccat Swarm är lätt att använda. Inställningsmöjligheterna är stora. DPI, knappar och belysning har jag nämnt. Därtill finns fler funktioner som ställbar uppdateringsfrekvens från 125 till 1000 Hz. En annan funktion är ljudåtergivning vid bland annat ändrad DPI. En röst meddelar då aktuellt DPI. Allt kan sparas i fem profiler.

Roccat Kone EMP är ingen billig mus (ca 800 kr i dagsläget) vilket märks på kvaliteten. Man får en riktigt bra mus som man kan lita på i såväl heta spelsekvenser som på kontoret. Musen har dessutom utomordentlig ergonomi.

Det Bra

  • Bra sensor ger bra precision
  • Ergonomin
  • Roccat Swarm
  • Snygg
  • Bra kvalitetsintryck

Det Dåliga

  • Vissa tycker säkert musen är i tyngsta laget
  • Musklicken är ganska högljudda
9

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi