Roccat Kova

Av i i Recensioner, 2 Mer

Roccat Kova

Roccat Kova är en gamingmus för den som behöver många knappkombinationer eller den som vill ha en ambidexter mus.

Design

Designmässigt följer Kova i mångt och mycket Roccats designidé. Designen är relativt enkel och den raka formen gör att musen passar i såväl vänster som höger hand. Musen finns i två färger – vit och grå. Båda med svarta knappar Vad jag kan se av bilderna är den vita musen riktigt läcker även om jag personligen inte skulle köpa den färgen.

Det har på sistone blivit populärt med ledbelysning. Det har givetvis även Kova. Det är två zoner – mushjulets kanter och baktill – som kan programmeras individuellt. Du kan fritt välja färg samt om färgen ska vara stadigt lysande, blinkande, pulserande (andandes) eller om den ska skifta mellan olika färger. Personligen tycker jag att ett pulserande färgflöde mellan olika färger och med olika färger på de båda ställena är absolut läckrast. Riktigt snyggt! Äger du en dator från Alienware? Grattis, då kan du tydligen göra specialeffekter på ett mer avancerat sätt. Varför finns inte den funktionen i Swarm?

Knappar

Knapparna gör också att Kova får en intressant design. Musen är väldigt rik på knappar. Bredvid de vanliga knapparna finns två extra knappar som ger Kova ett tufft utseende. Dessa knappar är mycket enkla att nå med fingertopparna. Vissa ambidextra möss är inte ambidextra på riktigt enligt min mening. Med det menar jag att de har tumknappar som hamnar på lillfingersidan hos vänsterhänta. Kova har dock tumknappar på såväl höger som vänster sida vilket ger två extra knappar. Alla knappar är välplacerade och samtliga kan programmeras med en mängd funktioner, inklusive makron. Totalt finns 12 knappar (mushjulet inkluderat eftersom även rullningen är programmerbar) men genom Easy-Shift får man 22 programmerbara knappar – fler än vad de flesta spelare behöver. Detta fungerar på så sätt att en knapp tilldelas Easy-Shift, lämpligtvis en tumknapp. Med knappen intryckt får samtliga övriga knappar temporärt en extra programmerbar funktion.

DPI och precision

Roccat har placerat en knapp bakom hjulet med vilken du förslagsvis kan ändra DPI. De har dock valt att bara ha en knapp som stegar uppåt, ingen som stegar nedåt. Man kan ställa in DPI i upp till fem steg från 400 till 7000. Dessutom finns en funktion kallad Easy-Aim som fungerar likt Easy-Shift. När du håller Easy-Aimknappen intryckt byts DPI:n temporärt till ett förinställt värde så att du exempelvis lättare kan sikta. Det finns faktiskt ytterligare ett sätt att snabbt byta DPI på (eller ljudvolym, profil, ALT-TAB) – Easy-Wheel. Denna mycket användbara funktion gör att mushjulet temporärt får någon av nämnda funktioner. Easy-Wheel fungerar på samma sätt som Easy-Aim och Easy-Shift.

Musens sensor är på 3500 DPI. Högre DPI:er fås genom overdrive. Musens processor är dock så pass snabb att precisionen får godkänt ända upp till de högre DPI:erna. Kova är mycket följsam och har därmed riktigt bra precision. Man kan även ändra uppdateringsfrekvens i fyra steg från 125 till 1000 Hz.

Swarm

Den medföljande drivrutinsprogramvaran, Swarm, är enkelt att använda. Har man både ett tangentbord och en mus från Roccat som båda stödjer Swarm kommer man enkelt åt båda tillbehören från Swarm. Det finns plats för fem profiler vilket kanske känns lite väl få. Men, tack vare att man kan spara profilerna kan man välja att ha aktiva profiler enbart för de spel och program man verkligen använder.

Swarm innehåller en användbar makroredigerare. Det följer med ett flertal färdiga makron för bland annat Battlefield 4, Dota 2, Starcraft 2 och Sims 3. Dessutom finns makron för några få program såsom Photoshop, Skype och Office. Saknar du ett makro spelar du enkelt in dina tangenttryckningar. Tyvärr kan man inte spela in makrot direkt i spelet eller programmet utan man måste memorera tangentsekvensen och spela in den i Swarm vilket är lite korkat.

Den sista funktionen jag vill nämna är Roccat Talk FX som nås från Swarm. Med den kan olika händelser i spelet återspeglas hos musen. Exempelvis kan musen lysa rött när hälsan är låg. Är mycket tveksam till hur användbart det är hos denna mus då båda led-belysningarna täcks av handen. De syns helt så pass dåligt att man aldrig kommer att märka en färgskiftning medan man spelar.

Omdöme

Jag kan verkligen rekommendera Roccat Kova. Vill du ha en bra, rak mus och inte behöver funktioner såsom vikt- och storleksjustering så gör Kova ett riktigt bra jobb. Många knappar, ännu fler programmerbara funktioner, bra precision och snygg belysning är några fördelar med Kova.

Specifikationer

▪ Pro-Optic R6-sensor med upp till 3500 dpi
▪ Upp till 7000 dpi i Overdrive-läget
▪ 1000 Hz uppdateringsfrekvens
▪ 1 ms svarstid
▪ 20 G acceleration
▪ 12-bitars datakanal
▪ 50 MHz Turbo Core V2 32-bitars ARM-baserad MCU
▪ 512 kB inbyggt minne
▪ 1.8 m flätad USB-kabel
▪ Mått: Bredd 6.6 cm, Höjd 3.8 cm, Längd 13.1 cm
▪ Vikt 99 g

Systemkrav

▪ Windows 8, Windows 7, Windows 10
▪ USB 2.0 Port
▪ Internet connection for driver installation

Det Bra

  • Bra precision upp till 3500 DPI (därefter okej)
  • Många programmerbara knappar
  • Enkelt styrprogram
  • Makron
  • Ambidexter till 100%

Det Dåliga

  • Kan inte spela in makron direkt i spelet
  • Vilken nytta har man av Roccat Talk FX hos denna mus?
  • Vissa funktioner kan bara nås från datorer från Alienware
8

Skriven av: Linda Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi