Roccat Ryos MK FX

Av i i Recensioner, 3 Mer

Roccat Ryos MK FX

Det mekaniska tangentbordet Roccat Ryos MK FX glimrar i regnbågens alla färger. Tangentbordet är stort men erbjuder mycket av det som förväntas av ett tangentbord dedikerat till gamers.

Design

Det som slog mig först när jag packade upp Roccat Ryos MK FX var vikten. Tangentbordet är en rejäl bjässe på 1,6 kg. Det garanterar givetvis att tangentbordet ligger stadigt på bordet och bidrar till det kvalitetsintryck som tangentbordet ger. Ryos MK FX är inte bara tungt utan även stort. Det beror främst på att tangentbordet har ett inbyggt handledsstöd, men även makrotangenterna tar plats. Ett avtagbart handlovsstöd hade givetvis varit bättre, men detta fasta stöd är mycket skönt att använda och klart bättre än inget alls.

Designmässigt liknar Ryos MK FX Roccas tangentbord Isku FX men det tangentborden har inga mekaniska utan enklare tangenter. Egentligen är det inte speciellt mycket som gör att Ryos MK FX sticker ut utseendemässigt. Tangentbordet är snyggt. Det har individuellt belysta tangenter, fem makrotangenter och dessutom tre programmerbara tumknappar under mellanslagstangenten. Dessa gör att Ryos MK FX sticker ut lite mot många andra tangentbord. Formen på tumknapparna skiljer sig från övriga tangenter då de är så pass låga att de inte sticker upp från tangentbordet. Dessa knappar är extremt användbara då de lätt nås med tummen. Det finns inga dedikerade multimediatangenter, men däremot en FN-tangent. Med denna intryckt når man multimediafunktionerna från F-tangenterna. Det är en bra lösning som håller nere priset.

Det finns även uttag för hörlurar och mikrofon på tangentbordet vilket gör att man slipper koppla in dessa i datorn. Smidigt för den som vill, men ingen funktion som jag personligen behöver.

Prestanda och användarvänlighet

Ryos MK FX använder standardbrytarna Cherry MX RGB. Det finns som bekant tre olika brytare att välja mellan. I och med att Roccat använder Cherry MX-brytare känns Ryos MK FX ungefär som alla andra tangentbord som använder dessa brytare. De är erkänt bra och gör att Ryos MK FX är mycket skönt att använda. Det finns som sagt tre typer av brytare som betecknas med olika färger. Det är mycket individuellt vilken brytare som passar. Därför är det bra om man kan testa mekaniska tangentbord med olika brytare innan man köper sitt första mekaniska tangentbord.

Svarstiden är 1 ms (polling rate 1000 Hz) vilket är bra. Antighosting är en annan viktig del av ett tangentbord för gamers. Det innebär att man ska kunna trycka ner flera tangenter samtidigt. Tack vare N-Key Rollover kan 30 tangenter plus åtta modifierartangenter tryckas ner samtidigt. Det räcker och fungerar utmärkt.

Swarm

Swarm är styrprogrammet. Det är överlag enkelt att använda även om det är lite knepigt att få till programmeringen av enskilda tangenters belysning. Om du har en kompatibel mus från Roccat når du även den från samma program. Du kan använda upp till fem profiler så att du kan anpassa tangentbordet till olika spel och program. Fem profiler kan ibland vara lite väl få, men genom att spara profiler kan du ha fler.

Belysningen programmeras Swarm men jag tycker att det är lite klumpigt på den här fronten. Man kan visserligen enkelt använda några förinställda lägen där tangentbordet exempelvis kan skifta i regnbågens färger eller pulsera i hjärtats takt. Däremot är det lite knepigare att skapa egna ljuspaletter. Swarm erbjuder standardzoner såsom WASP, piltangenter och makrotangenter som kan belysas i olika färger. Även enskilda knappar kan programmeras och påverkas av tangenthändelser såsom när en tangent trycks ner. Man kan även programmera en tangent att lysa ett visst antal sekunder. Bra när det finns händelser i spelet som behöver laddas upp eller återhämta sig. Du som har en kompatibel dator från Alienware kan se fram emot mer omfattande möjligheter att anpassa specialeffekterna. Varför finns inte det i Swarm?

Swarms inbyggda makrohanterare är hyfsat enkel att använda. Det finns en hel del förprogrammerade makron att välja mellan och om du har en kompatibel Roccat-mus kan du använda samma makron till musen och tangentbordet vilket är praktiskt. Det går att spela in egna makron antingen inifrån Swarm ifall du har memorerat tangentsekvensen eller via en inspelningsknapp. De inspelade makrona kan sedan redigeras.

Du kan programmera samtliga tangenter på Ryos MK FX. Makron på exempelvis bokstavstangenterna nås via en funktion som kallas Easy-Shift. Du tilldelar Easy-Shift till valfri tangent och när du sedan håller inne denna tangent når du övriga tangenterna inprogrammerade funktioner vilket är smidigt. Makrotangenterna kan för övrigt förses med två makron eller andra funktioner genom att använda Easy-Shift.

Jag testade nyligen musen Roccat Kova och nämnde Roccat FX Talk. Det är en funktion som nås från Swarm och till skillnad från hos Roccat Kova kan Roccat FX Talk vara mycket kul och användbar tillsammans med Ryos MK FX. Roccat FX Talk innebär att tangentbordet reagerar på händelser i spelet. Exempelvis kan du låta någon tangent blinka rött när hälsan blir låg.

Specifikationer

▪ Mekaniskt tangentbord med individuell RGB-belysning av tangenterna
▪ Avancerad antighosting med N-Key Rollover
▪ CHERRY MX-brytare
▪ 3 programmerbara tumtangenter
▪ 5 programmerbara makrotangenter
▪ 94 programmerbara tangenter totalt
▪ 1000 Hz uppdateringsfrekvens
▪ 1 ms svarstid
▪ 1.8 m flätad USB-kabel
▪ 1 x audio in, 1 x audio ut
▪ 2 × 32-bitars ARM Cortex-processor + 2 MB flashminne
▪ Bredd 50.8 cm, Höjd 4.4 cm, Längd 23.4 cm
▪ Vikt 1600 g

Systemkrav

▪ Windows 7 32 Bit, Windows 7 64 Bit, Windows 8, Windows 10
▪ Internet connection for driver installation
▪ 2 x USB 2.0 Ports
▪ 1 x 3.5 mm jack (sound)
▪ 1 x 3.5 mm jack (mic)

Det Bra

  • Skönt att använda
  • Bra möjligheter till makron
  • Individuell färgsättning av tangenterna
  • Makron kan spelas in direkt från tangentbordet
  • Handlovsstödet

Det Dåliga

  • Vissa funktioner kan bara nås från datorer från Alienware
  • Lite knepigt att programmera belysningen
9

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi