Roccat Ryos TKL Pro

Av i i Recensioner, 3 Mer

Roccat Ryos TKL Pro

Roccats nya mekaniska tangentbord, Ryos TKL Pro är till för den som vill ha ett lite mindre tangentbord men för den skull inte gå miste om alla fördelar som ett mekaniskt tangentbord innebär.

Det första som slog mig när jag packade upp Roccat Ryos TKL Pro var att det saknas ett numeriskt tangentbord (alltså det med siffror). Dessutom finns inga makroknappar. På så sätt har Roccat utvecklat ett tangentbord som tar upp mindre utrymme, åtminstone i sidled. För Ryos TKL Pro är nämligen ovanligt djupt. Man har nämligen lagt till ett handlovsstöd som jag tycker är guld värt. Många mekaniska tangentbord är nämligen så höga att jag gärna sett handlovsstöd även på dem. För övrigt ger Ryos TKL Pro ett mycket robust intryck och man har till och med tänkt på sladden. Det finns nämligen flera skåror på undersidan där man kan dra sladden. På så sätt kan den dras ut åt valfritt håll.

Samtliga tangenter är mekaniska. Man har alltså inte fuskat utan funktionstangenterna är även de mekaniska. Du kan fritt välja mellan Cherrys MX switcharna röd, svart, brun och blå. Olika switchar ger tangenterna helt olika anslag och det är inte lätt att på förhand veta vilken man kommer att föredra. Jag lägger in informationen om switcharna längst ner så att du kan få en viss vägledning. Informationen har hämtats från Roccats hemsida.

Hur är det då med alla tangenter som ”saknas”. Jo, det är helt personligt om man gillar det eller inte. Vissa vill exempelvis ha ett numeriskt tangentbord medan andra bara tycker det är i vägen. Andra tangenter som ”saknas” är multimedia- och makrotangenter. Dessutom finns det på en del andra tangentbord utgångar för USB, ljud och mikrofon på tangentbordet. Det finns inte på Ryos TKL Pro och det tror jag många klarar sig utan även om det är skönt att slippa böja sig ner till datorn.

Avsaknaden av makrotangenter har Roccat löst genom en tangent kallad Easy-Shift+. Med den kan man lägga en andra funktion till samtliga tangenter vilket ger mycket utrymme för att aktivera makron och andra funktioner. Alla ändringar man gör i drivrutinerna lagras i tangentbordet vilket gör att du kan ta med dig det till en kompis och samtidigt få med dig makron med mera.

Det medföljande drivrutinpaketet är mycket avancerat. Det används inte enbart för att skapa makron och lägga till en andra funktion på tangenterna utan bland annat till att styra tangentbordets belysning. Du kan styra enskilda tangenters belysning. Exempelvis kan du låta WASD-tangenterna lysa och resten vara mörka.

Du kan även styra ljuset in i detalj. Det är vanligt att när man använt någon förmåga hos ens karaktär i spelet så tar det en viss tid innan den laddats upp på nytt. Det finns en lösning som underlättar betydligt. Lägg en snabb åtkomst av funktionen på en viss tangent. När du sedan trycker på tangenten börjar den lysa. En timer kan sedan se till att det tar exakt så lång tid för tangenten att släckas igen som det tar innan du kan använda förmågan på nytt. På så sätt kan du alltid hålla koll på dina förmågor eller annat som har en tidscykel. Smidigt och användbart minst sagt.

Roccat Ryos TKL Pro är ett avskalat, men högkvalitativt tangentbord som enbart har de nödvändiga tangenterna. Om du vill ha ett litet mekaniskt gamingtangentbord är Ryos TKL Pro definitivt något du bör ta dig en titt på. Den flexibla belysningen visade sig dessutom vara långt mer än en gimmick – den kan vara mycket användbar.

Egenskaper

ENHANCED PER-KEY ILLUMINATION – insane customization possibilities
EASY-SHIFT[+]™ BECOMES EASY KEYBOARD – assign a secondary function to virtually any key
N-KEY ROLLOVER – means advanced anti-ghosting
HIGH-POWERED HARDWARE – two 32-bit ARM Cortex processors + 2 MB of flash memory
ROCCAT™ ACHIEVEMENTS DISPLAY – keep track of your vital statistics
KEY SWITCHES TO SUIT EVERY GAMER – CHERRY MX key switchs in blue, black, brown, and red
SMUDGE-PROOF GLOSSY LOOK – killer look – with no fingerprints
TENKEYLESS FORMAT – compact design without compromise
COMPLETE COMFORT, ROCK SOLID – jumbo-size integrated wrist rest
CLUTTER-FREE, SUPER-STABLE SUPPORT – in-built cable channel and five rubber feet
ROCCAT™ TALK® – SET BONUS – get more out of your ROCCAT™ devices by combining their functions

Tekniska specifikationer

Lighting engine 2.0-powered per-key illuminated mechanical keyboard
Advanced anti-ghosting with N-key rollover
Choice of four CHERRY MX key switches
3 programmable thumbster keys (T1 – T3)
91 total programmable keys
1000 Hz polling rate, 1 ms response time
1.8 m rear-exit braided cable

Cherry MX-switcharna

Cherry MX Blue
Keystroke feedback: audio and tactile

Force required: 50 g

Hint: The blue switch provides audio and tactile feedback. As well as feeling a slight bump when actuating the switch, you’ll also hear a click. The switch is actuated when the key is pressed halfway down. This means that when you get used to the switch, you can have fast, fatigue-free typing.

Cherry MX Black
Keystroke feedback: none

Force required: 60 g

Hint: The black switch is completely linear, which means it does not provide any keystroke feedback. The switches also require above-average force to be actuated, making them ideal for gamers who want to avoid hitting the wrong key by mistake.

Cherry MX Brown
Keystroke feedback: tactile

Force required: 45 g

Hint: The brown switch provides tactile feedback. This means you’ll feel a slight bump when you actuate the switch, but you won’t hear an audible key click as you would with the blue switch. This makes the brown switches a good middle ground between the blue and black switches.

Cherry MX Red
Keystroke feedback: none

Force required: 45 g

Hint: The red switch is linear, meaning it does not provide any keystroke feedback. Since the force required to operate to switch is below-average, the keys respond rapidly, precisely, and quietly – great for people who want silent, effort-free typing.

Det Bra

  • Robust
  • Handlovsstödet
  • Flexibel upplysning
  • Inga numeriska tangenter
  • Kompakt
  • Inga multimediatangenter

Det Dåliga

  • Inga numeriska tangenter
  • Inga multimediatangenter
9

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi