Roccat Tyon

Av i i Recensioner, 2 Mer

Roccat Tyon

Gillar du möss med många knappar och hög upplösning? Roccats nya högpresterande gamingmus Tyon har 14 programmerbara knappar och dessutom hög precision.

För en gamer är det inte bara själva spelet som räknas. Nej, givetvis är en kraftfull dator med ett vasst grafikkort en grundstomme. Sedan får man inte glömma bort tillbehören. Ett schysst tangentbord, en högpresterande mus och ett bra underlag är också betydelsefulla komponenter för att bli en vass gamer. Roccat vässar nu sin arsenal av spelmöss med den nya toppmodellen Tyon. Det är en lasermus med sladd som är späckad med funktioner.

Utseendemässigt går Tyon i linje med Roccats andra möss. Några extra knappar och en liten fena som sticker rakt upp bakom mushjulet ger musen ett lite mystiskt och sci-fi-inspirerat utseende. Tyon är ganska stor och ligger mycket skönt i min högra hand. Musen känns dock lite plastig och jag har testat möss som känts mer kvalitetsmässiga gällande materialval.

Utseendet fräsas upp med hjälp av lysdioder som gör att kanterna på hjulet samt den nedre kanten lyser upp i valfri färg. Det är inte nog med att det finns över 16 miljoner färger att välja mellan. Ljusen kan dessutom pulsera och blinka på olika sätt vilket är riktigt snyggt. Roccats logga som sitter på musens ovansida är däremot inte upplyst.

Roccat Tyon har försetts med ett stort antal knappar som gör att musen ser riktigt cool ut. Den första tanken som slog mig var – behövs alla knappar? Nu ska det dock sägas att Roccat har tagit många kliv framåt gällande ergonomi. Roccats ingenjörer har slagit samman alla sina huvuden och lyckats placera knapparna riktigt bra. Det är egentligen bara fenan mitt på musens rygg som är lite bökig att nå.

Vid tummen sitter inte bara de två knapparna som är standard på många möss och som används för att navigera bland webbsidor. Nej, här finns ytterligare två knappar. Tro det eller ej, alla fyra knapparna är faktiskt lätta att nå med tummen.

Den nedersta tumknappen trycker man rakt nedåt och den kallas Easy-Shift+. Med den får de flesta av musens knappar en ny funktion. Det gör att musens ordinarie 16 funktioner nästan kan dubbleras till 29. Det är väldigt enkelt att förse knapparna och hjulet med nya funktioner. Det finns några färdiga funktioner såsom multimedia (volym, byta låt), att ändra musens DPI eller byta profil. Man kan också skapa egna makron med makroredigeraren och tilldela dessa till valfria knappar. Easy-Shift+ knappen är verkligen ett lyft för Tyon jämfört med Roccats andra möss. Det är nämligen mycket enkelt och bekvämt att Easy-Shift+ knappen.

Den andra av tummens specialknappar kan vippas uppåt eller nedåt. Den har ett visst motstånd som gör att den känns lite som avtryckarknapparna på en handkontroll. Knappen som kallas för X-Celerator Analog Paddle är analog och fungerar ungefär som en avtryckarknapp eller styrspak, fast då enbart i en axel. Knappen funkar riktigt bra, även om den är överflödig i många spel. Fast när den väl används så är den guld värd. Prova exempelvis att flyga helikopter i Battlefield 4 med Tyon. Det är grejer det.

Tidigare kallade jag en knapp för fena. Den sitter strax bakom mushjulet och kan föras i två riktningar. Det är faktiskt den enda knappen på Tyon som känns lite avig att använda. Med den kan du exempelvis byta DPI eller växla mellan olika vapen. Tyons övriga knappar behöver jag inte skriva mycket om mer än att de är bra placerade. Det finns exempelvis två knappar längst ut till höger respektive vänster om musens ordinarie knappar.

Jag har inte upptäckt någon fördröjning hos musen utan den är mycket följsam. Den har en mycket låg responstid på 1 millisekund vilket gör att jag inte tror att någon ska kunna märka en fördröjning. Musen har höga 8200 DPI och man kan enkelt skifta mellan förinställda DPI ända nerifrån 200 upp till 8200 i upp till fem steg. Genom att förse en knappar med specifikt DPI kan man exempelvis snabbt skifta mellan ett normalt läge till att kunna sikta bättre.

Om du har ett tangentbord från Roccat med stöd för Roccat Talk så kan Tyon och tangentbordet kommunicera med varandra. Bland annat att utföra något av musens makron från tangentbordet. Med Easy-Aim kan man snabbt och enkelt förbättra siktet. Det görs genom att när man håller in en knapp på tangentbordet så ändras musens DPI.

Med makroredigeraren kan man skapa avancerade makron för att med en knapptryckning på musen snabbt utföra komplicerade manövrer i såväl spel som andra program som i normala fall skulle kräva flera tangenttryckningar. Det kan exempelvis vara att snabbt kunna spara ett spel eller att byta till ett specifikt vapen. Inga musrörelser spelas in utan det är makron skapade med tangenttryckningar på ditt tangentbord som gäller. Du kan spela in makron med hjälp av vilket tangentbord som helst vilket gör att du som har en Tyon mus inte behöver köpa ett tangentbord från Roccat.

Sammanfattningsvis gillar jag Roccat Tyon skarpt. Den ligger skönt i handen men känns lite plastig. Ergonomiskt är placeringen av knapparna i toppklass och jag tror inte det är många som kommer att önska fler knappar än vad som finns på Tyon. Musen är i toppklass i många andra avseenden såsom DPI, responstid och inställningsmöjligheter. Fast, en hel del gamers vill kunna modifiera sin mus med bland annat vikter. Det saknar Tyon helt.

Teknisk specifikation

Pro-Aim Laser Sensor R3 with up to 8200 dpi
1000 Hz polling rate
1 ms response time
12000 fps, 10.8 megapixel
30 G acceleration
3.8 m/s (150 ips)
16-bit data channel
1-5 mm Lift off distance
Tracking & Distance Control Unit
72 MHz Turbo Core V2 32-bit Arm based MCU
576 kB onboard memory
Zero angle snapping/prediction
1.8 m braided USB cable

Det Bra

  • Ergonomin
  • Många knappar
  • X-Celerator Analog Paddle
  • Easy-Shift+ knappen

Det Dåliga

  • Känns lite plastig
  • Kan inte ändra vikt eller bredd
9

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi