Rock Band

Av i i Recensioner, 2 Mer

Rock Band

Singstar + Guitar Hero + Drum Hero = sant. Nya Rock Band är ett maffigt spel där fyra personer kan bilda ett eget band och turnera världen över.

Att sjunga karaoke har vi kunnat länge med Singstar, ett spel som nått omåttlig popularitet. Även Guitar Hero har snabbt blivit ett av marknadens populäraste spel. Däremot fanns tidigare inget Drum Hero och inget spel där man kunnat välja att spela med olika instrument. Inte förrän nu när Harmonix äntligen släpper det hypade Rock Band där fyra personer samtidigt kan spela på gitarr, bas, trummor samt sjunga.

Själva spelet Rock Band och instrumenten säljs var för sig. En låda med trummor, gitarr och mick kostar runt 1500 kronor och tillsammans med spelet blir totalkostnaden runt 2100 kronor. Vill ni spela fyra tillsammans får ni köpa ytterligare en gitarr. Om ni har Guitar Hero till Xbox 360 kan ni emellertid använda denna gitarr. Rock Band släpps senare i höst till bland annat Playstation 3, men till denna plattform kan man inte använda gitarren från Guitar Hero.

Jag misstänker att det kommer att bli ”slagsmål” om trummorna. Nyhetens behag, det finns ju inget annat spel med trummor. Dessutom känns det riktigt verklighetstroget att sitta och banka på de fyra trummorna och samtidigt dunka på baskaggen med fotpedalen (bastrumman saknas i och för sig, men det gör inget). Jag var rädd att trummorna skulle vara plastiga och trista, men de ger ett bra intryck och själva trummorna har försetts med en skön gummiyta.

Rock Band kan spelas i sololäge, men det är givetvis inte därför man köper spelet. Roligast är det om ni är tre-fyra stycken och sparkar igång karriärläget. När ni spelar tillsammans kan varje bandmedlem välja hur svårt spelet ska vara, vilket gör att man kan lira ihop även om man inte är lika duktiga.

I karriärläget får ni spela er igenom låt efter låt på olika arenor. Ju bättre ni spelar desto fler fans får ni och pengarna strömmar in. Spelar man riktigt bra kommer man in i ett overdrive-läge där poängen snabbt rasslar in. Förutom att poängen tickar in så kan overdrive-läget användas för att få in en medspelare i spelet igen om denne spelat så dåligt att han eller hon uteslutits.

Spelet bjuder på en ovanligt imponerande och bred låtlista med många topplåtar framförda av originalartister. Att spel blivit en viktig marknad för musikindustrin märks tydligt då många tunga artister finns med. Aerosmith, Bon Jovi, Nirvana och R.E.M. är några av artisterna. Utöver de 58 låtarna (inklusive 13 bonuslåtar från bland annat lokala band och personal på Harmonix) som fanns i den nordamerikanska versionen av Rock Band finns 9 europeiska låtar med engelsk, tysk eller fransk sångtext. Totalt 67 låtar alltså.

Om detta inte räcker finns ett par hundra låtar att köpa och ladda ner från XboxLive. Där finns exempelvis Mötley Crües senaste singel, Saints of Los Angeles, som fick sin premiär just på Rock Band.

Det finns även möjlighet att spela låtar med och mot varandra online via Xbox Live, men onlinemöjligheterna är klart begränsade då det inte finns något karriärläge.

Rock Band kan inte få annat än applåder av mig. Så, är Rock Band en given succé? Jag tror personligen inte att Rock Band blir någon stor försäljningssuccé. Inte för att spelet är dåligt, tvärtom det är en riktig höjdare. Nej, det beror på priset och att Rock Band 2 är i antågande, vilket gör att många säkert kommer att vänta. Xbox 360-versionen av Rock Band 2 släpps i september i USA (läs mer här).

Med ett karriärläge online hade betyget slagit i taket, nu får Rock Band nöja sig med en stark nia. Normalt tar jag inte hänsyn till priset när jag betygsätter. Det gör jag inte här heller, men 2100 kronor svider rejält i plånboken och kommer att hindra många från att köpa spelet. Jag tycker dock att man får mycket spelglädje för pengarna.

Låtlista

* Aerosmith – Train Kept A-Rollin’
* Beastie Boys – Sabotage
* Black Sabbath – Paranoid
* Blue Öyster Cult – (Don’t Fear) The Reaper
* Bon Jovi – Wanted Dead or Alive
* Boston – Foreplay/Long Time
* The Clash – Should I Stay or Should I Go
* Coheed and Cambria – Welcome Home
* David Bowie – Suffragette City
* Deep Purple – Highway Star
* Faith No More – Epic
* Fall Out Boy – Dead on Arrival
* Foo Fighters – Learn to Fly
* Garbage – I Think I’m Paranoid
* The Hives – Main Offender
* Hole – Celebrity Skin
* Iron Maiden – Run to the Hills
* Jet – Are You Gonna Be My Girl
* The Killers – When You Were Young
* Kiss – Detroit Rock City
* Metallica – Enter Sandman
* Molly Hatchet – Flirtin’ with Disaster
* Mountain – Mississippi Queen
* The New Pornographers – Electric Version
* Nine Inch Nails – The Hand That Feeds
* Nirvana – In Bloom
* OK Go – Here It Goes Again
* The Outlaws – Green Grass and High Tides
* Pixies – Wave of Mutilation
* The Police – Next to You
* Queens of the Stone Age – Go with the Flow
* R.E.M. – Orange Crush
* Radiohead – Creep
* Ramones – Blitzkrieg Bop
* Red Hot Chili Peppers – Dani California
* The Rolling Stones – Gimme Shelter
* Rush – Tom Sawyer
* Smashing Pumpkins – Cherub Rock
* Soundgarden – Black Hole Sun
* Stone Temple Pilots – Vasoline
* The Strokes – Reptilia
* Sweet – Ballroom Blitz
* Weezer – Say It Ain’t So
* The Who – Won’t Get Fooled Again
* Yeah Yeah Yeahs – Maps

Bonuslåtar (13 låtar)

* The Acro-Brats – Day Late, Dollar Short
* Anarchy Club – Blood Doll
* Bang Camaro – Pleasure (Pleasure)
* Crooked X – Nightmare
* Death of the Cool – Can’t Let Go
* Flyleaf – I’m So Sick
* Freezepop – Brainpower
* Honest Bob and the Factory-to-Dealer Incentives – I Get By
* The Konks – 29 Fingers
* The Mother Hips – Time We Had
* Timmy and the Lords of the Underworld – Timmy and the Lords of the Underworld
* Tribe – Outside
* Vagiant – Seven

Europa extralåtar (9 låtar)

* Blur – Beetlebum (engelska)
* Die Toten Hosen – Hier Kommt Alex (tyska)
* H-Blockx – Countdown to Insanity (engelska)
* Juli – Perfekte Welle (tyska)
* Les Wampas – Manu Chao (franska)
* Muse – Hysteria (engelska)
* Oasis – Rock ’n’ Roll Star (engelska)
* Pleymo – New Wave (franska)
* Tokio Hotel – Monsoon (engelska)

Det Bra

  • Gemenskap - kul att spela tillsammans
  • Trummorna
  • Gedigen låtlista
  • Varje bandmedlem kan välja sin egen svårighetsgrad

Det Dåliga

  • Priset
  • Rock Band 2 ska snart få premiär (vilket i och för sig är positivt)
  • Inget karriärläge online
9

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi