Rymdresa

Av i i Recensioner, 2 Mer

Välkommen till en dyster rymdresa genom ett platt universum inspirerat av retrospel.

Jorden kolliderar med en stor asteroid. Du befinner dig på ett rymdskepp och ditt äventyr genom det tomma, kalla och tysta universumet ligger framför dig. Universumet är oändligt och du vet inte vad som väntar dig. Du har dock några få koordinater dit du måste bege dig om du vill ha någon som helst chans att klara Rymdresa från svenska Morgondag.

Spelet är uppdelat i tre kapitel. I det första får du som sagt några koordinater att ta dig till. Du måste klara samtliga. Gör du inte det får du oumbärligt börja om från kapitlets början. Fast, de rymdpoäng som du samlat på dig får du behålla. Rymdpoäng som är mycket viktiga. Du kan köpa nya rymdskepp som exempelvis kan vara snabbare än originalskeppet.

Förutom poängjagandet gäller det även att hitta uppgraderingar till skeppet. Exempelvis är bränsle oerhört viktigt för om soppan tar slut så är det finito. Det finns rollspelselement där man använder attributpoäng för att köpa olika uppgraderingar efter ett träd med fyra grenar. Varje gren är viktig för den fortsatta färden så det gäller att använda attributpoängen på bästa möjliga sätt. Själv tyckte jag att det var viktigast att satsa på överlevnadsgrenen eftersom jag hela tiden fick slut på bränsle och en större bränsletank var därför helt nödvändig för att klara det andra kapitlet.

Det andra kapitlet är uppdragsbaserat. Du ska beta av uppdrag efter uppdrag och här slipper du börja om från början utan om du dör – vilket du lär göra några gånger – så får du starta om aktuellt uppdrag medan du slipper göra om de du redan klarat av.

Det sista kapitlet är ett sorts bosskapitel där du ställs inför enorma robotarliknade rymdvarelser. Dessa robotar är verkligen mystiska då de tycks vara senila. Åtminstone fick jag det intrycket när jag lyssnade på deras monologer.

Själva spelmomentet består av att man glider runt i rymden med sitt rymdskepp. Varje rymdskepp har sina egna egenskaper. Exempelvis kan man köpa ett snabbt rymdskepp, men problemet med det är att bromssträckan är längre och att kurvorna blir ”sladdrigare”. Överallt finns planeter, svarta hål, rymdskrot och annat. Kommer man för nära ett svart hål eller en dödsplanet sugs man in och det är bara att börja om igen. Andra planeter har något värdefullt såsom bränslet jag tidigare nämnt eller någon uppgradering av planet. När man flyger över en planet kan det hända att man lyckas få tag på något användbart såsom bränsle eller någon uppgradering.

Tempot är avslappat och universumet väldigt dystert. Allt är platt som en pannkaka och retrovibbarna är mycket starka. Färgerna är långt ifrån färglada utan snarare melankoliska. Eftersom tempot är långsamt är Rymdresa inget för dig som gillar snabba actionspel. Nej, du bör vara lagd åt utforskarhållet.

Det som kunde ha blivit en intressant färd genom universum blev istället en ganska trist resa. Jag hade svårt att glädjas åt att spela Rymdresa utan allt det dystra och den näst intill ändlösa färden genom universum blev en utdragen historia. Spelets upplägg var helt enkelt alltför dystert och enformigt för att fånga mitt intresse.

Det Bra

  • Retrovibbarna
  • RPG-elementen

Det Dåliga

  • Så dyster grafik
  • Enformigt värre
  • Trist resa
4

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi