SanDisk Extreme 500 Portable SSD

Av i i Recensioner, 4 Mer

SanDisk Extreme 500 Portable SSD

SSD-diskar är betydligt snabbare än konventionella hårddiskar. Nu har SanDisk utvecklat en portabel SSD-disk på upp till 480 GB.

Portabla SSF-diskar hör än så länge inte till vanligheterna. SanDisk Extreme 500 Portable SSD är en av dessa och den marknadsförs bland annat som ett snabbt alternativ för fotografer och andra som behöver överföra stora mängder data. Jag har testat 240 GB-versionen av SanDisk Extreme 500 Portable SSD. Den finns även i storlekarna 120 och 480 GB. Dessutom har SanDisk en än snabbare portabel SSD-disk vid namn SanDisk Extreme 900 Portable SSD. Den finns i storlekarna 480 GB, 960 GB och 1,92 TB.

Datoranvändning

För att testa SSD-disken har jag överfört filer till och från disken och jämfört hastigheten med en vanlig hårdisk från Verbatim. Det är en portabel 2,5″ hårdisk som snurrar i en hastighet om 5400 rpm. Både SanDisk Extreme 500 Portable SSD och den portabla hårddisken anslöts via USB 3.0 till en bärbar dator med en vanlig hårddisk (5400 rpm) och en stationär med en SSD-disk. Jag har dels använt en gigantisk fil om ungefär 26 GB och dels ett gäng blandade filer med bilder och filmer i olika storlekar. Det blev totalt drygt 3500 filer med en sammanlagd storlek om 27 GB.

Skillnaden i överföringshastighet blev som förväntat marginell (mindre än en procent) på den bärbara datorn när jag överförde den stora filen. I det fallet är det hårddisken på datorn som begränsar hastigheten. Lite mer förvånande var att SSD-disken var 15-18 procent snabbare än den portabla hårddisken vid såväl upp- som nedladdning av många filer till diskarna.

Det är alltså inte ett dugg överraskande att det krävs en SSD-disk på datorn för att verkligen få nytta av den portabla SSD-disken. Här fanns en markant skillnad mellan SSD-disken och hårddisken. Vid nedladdning av många filer till diskarna var SanDisk Extreme 500 Portable SSD drygt dubbelt så snabb som Verbatim-disken (86 MB/s respektive 39 MB/s). Skillnaden vid uppladdning av filerna till datorn var än större. Då var SSD-disken mer än tre gånger snabbare än Verbatim (138 MB/s jämfört med 42 MB/s). Ett liknande förhållande erhölls då enbart en stor fil överfördes fast då blev hastigheterna betydligt högre.

Xbox One

Dagens gamers har ofta problem med långa laddningstider. Att sitta och vänta en minut på att spelet ska laddas är ingen ovanlighet. De som äger en Xbox One kan ansluta externa hårddiskar och lagra spelen på dem. Perfekt om utrymmet tryter på den interna hårddisken. Men, här kan man faktiskt även korta laddningstiderna med hjälp av en extern SSD-disk. Den externa disken måste vara på minst 256 GB. Därför blev jag mycket förvånad att det gick alldeles utmärkt att koppla in mitt textexemplar av SanDisk Extreme 500 Portable SSD trots att den bara är på 240 GB.

Installationen var enkel. Det var bara att koppla in SanDisk Extreme 500 Portable SSD i en ledig USB-port. När Xboxen upptäckt disken blev jag ombedd att formatera den. Jag gjorde dock först en backup av filerna på SSD-enheten. Detta för att jag inte ville förlora krypteringsprogrammet som medföljer. Därefter angav jag att jag ville att nya spel skulle installeras på den nya disken. Sen var det bara att köra.

Överföringshastigheten ökade och därmed kortades laddningstiderna. Jag testade tre olika spel och i snitt kortades väntetiderna med knappt 30 procent. Det innebar 20 sekunders kortare väntan vid laddning av Ryse: Son of Rome (47 s mot 67 s). Har man då någon glädje av att installera en liten SSD-enhet till Xbox One? Den blir ju snabbt full. Det är sant att 240 GB inte räcker långt, men jag tycker för den skull inte man ska förkasta idén. Man kan installera spel på SSD:n och när man spelat klart spelet för man över det till en annan hårddisk eller suddar det temporärt. Om man har råd kan man alltid köpa en större disk.

Övrigt

En fördel med SanDisk Extreme 500 Portable SSD jämfört med en traditionell extern hårddisk är att SSD:n är mycket tåligare. Dels innehåller den inga rörliga delar och dels är kanterna försedda med ett stötdämpande material. Jag har med flit tappat mitt exemplar i golvet flera gånger utan att den gått sönder.

Det medföljer även ett krypteringsprogram med 128 bitars kryptering som gör att du på ett säkert sätt kan spara dina filer på SanDisk Extreme 500 Portable SSD.

Omdöme

Om din dator har en SSD så är SanDisk Extreme 500 Portable SSD ett mycket snabbt alternativ till den vanliga portabla hårddisken. Bra om du ofta överför många eller stora filer mellan datorn och en extern enhet. För Xbox One-entusiasten kan SanDisk Extreme 500 Portable SSD komma till god nytta med kraftigt förkortade väntetider. SSD-disken är dock dyr (runt 1500 kr för 240 GB) vilket gör att få har råd med ett köp.

Det Bra

  • Snabb
  • Enkel att använda
  • Stöttålig
  • 128 bitars kryptering
  • Kortar väntetiderna på Xbox One

Det Dåliga

  • Dyr
9

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi