Secret Agent Clank

Av i i Recensioner, 2 Mer

Secret Agent Clank

Ratchet och Clank är ett radarpar där Ratchet fått mest utrymme medan Clank snällt fått följa med likt en ryggsäck med enbart ett fåtal inhopp som birollsinnehavare. I Secret Agent Clank kliver den lille söte roboten första gången upp i huvudrollen.

Även om Clank enbart innehaft en biroll i de tidigare Ratchet & Clank-spelen så har han verkligen färgat dessa med en underbar humor och finurliga sidouppdrag. Man kan dock ställa sig frågan om Clank kan stå på egna ben. Dynamiken mellan Ratchet och Clank har nämligen varit viktig.

Som hemlig agent kliver Clank in i ett spel som rör sig över olika genrer. Här finns bland annat smygarmoment med inspiration från Splinter Cell och plattformsövningar. Actiondelen har dock tonats ned från tiden med Ratchet i huvudrollen. Detta både på gott och ont. Jag saknar de supercoola vapnen som Ratchet plockade fram. Samtidigt har diverse andra gadgets skapats speciellt för Clank.

Det gäller ofta att ta sig fram så obemärkt som möjligt. Blir man upptäckt blir man snabbt attackerad av robothundar och diverse andra fiender. Då kan olika gadgets bli användbara, däribland en som skjuter geggamoja på laserstrålar och därmed eliminerar dessa. Vakter med ficklampor och diverse dödliga fällor tillhör också vardagsmaten. Som agent måste Clank givetvis dyrka upp diverse lås och det gör man med ett Tetris-liknande minispel.

För dig som tror sig få för mycket av Clank så kan jag informera att han faktiskt inte innehar spelets enda roll. Ratchet gör besök i en biroll i ett gladiatorspel i fängelset. I en annan biroll träffar man grönklädd kapten vid namn Qwark med skön humor. Dessutom finns det några andra robotar, Gadgetbots, som man styr i en grupp om tre och som används för att lösa diverse pussel.

Även om Secret Agent Clank är ett charmigt spel så är det tyvärr för ojämnt. Spelet är stundom en underbar blandning av olika genrer. Periodvis är det dock ganska frustrerande med jobbiga knapptryckningar á la musikspel. Även kameran och kontrollen har ställt till en hel del förtret för mig. Ibland kändes det som om utvecklarna försökt proppa Secret Agent Clank så många spelmoment som möjligt istället för att koncentrera sig på ett fåtal och göra dessa så bra som möjligt.

Som helhet tycker jag ändå att Secret Agent Clank är ett ganska bra och stundtals underfundigt spel fyllt med skön humor och variation. Spelet hade dock mått bra av att man använt färre spelidéer och utvecklat dessa mer. Ett plus för att det finns svensk textning till spelet.

Det Bra

  • Många olika spelmoment
  • Humor
  • Smarta pussel
  • Snyggt

Det Dåliga

  • Ojämnt
  • Kameran
  • Man borde ha koncentrerat sig på färre spelmoment
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi