Secret Files: Tunguska

Av i i Recensioner, 2 Mer

Secret Files: Tunguska

Den 30:e juni 1908 exploderade något i Tunguskaregionen i centrala Siberien. Explosionen ödelade över 2000 km² skog och mängder av stoft rördes upp i atmosfären. Så mycket att man ända borta i Sverige mitt i natten kunde stå ute och läsa tidningen utan någon belysning alls förutom detta stoft. Sedan dess har teorierna kring vad som hände florerat. Var det ett UFO? Ett insektsmoln? Eller en komet? I Secret Files: Tunguska fortsätter frågorna när Nina Kalenkov rapporterar sin pappa försvunnen. Det visar sig att hans försvinnande har något att göra med en expedition till Tunguska som han gjorde för länge sen men aldrig velat prata om.

Secret Files: Tunguska är ett riktigt klassiskt peka-klicka-äventyr av den gamla stammen. Ditt mål är att hitta Ninas pappa och till din hjälp har du Nina själv samt pappans yngre kollega Max. Genom att undersöka platser och plocka på dig intressanta grejer kommer du närmare sanningen som blir mer och mer invecklad. Speciella ledtrådar och detaljer skrivs ner i Ninas dagbok som ibland kan visa sig nyttig att slänga ett öga på. Den enda nyhet som jag stöter på (och som kanske redan finns i något äventyrsspel som jag inte spelat) är att du kan klicka på en förstoringsglassymbol för att ”tända” små förstoringsglas över hela skärmen som visar vilka saker som går att interagera med. Detta besparar en del tid och tandagnisslan då miljöerna ofta är fulla av detaljer och de klickbara sakerna inte alltid har tilldelats så många pixlar.

Grafiken är inte något nyskapande, tvärtom, det är gammal hederlig 2D för omgivningarna och 3D för karaktärerna men miljöer är vackra och detaljerade så det stör mig inte. Det som stör mig dock är ljudet. Röstskådespelarna är inte särskilt övertygande men än värre är kvalitén. Det låter burkigt och ihåligt och man hör att delar av en och samma monolog kommer från olika inspelningar då det hoppar mellan meningarna. Först låter det som att du faktiskt står i det välmöblerade rum som du befinner dig i för att i nästa sekund låta som om du står på botten av en tom simbassäng. Riktigt dåligt och irriterande.

Problemen man ska lösa tillhör den lättare sorten. Då och då kommer något riktigt klurigt men överlag så var det ganska enkla lösningar även om de ibland var lite knasiga. De saker som du har använt och inte behöver mer försvinner så du har alltid ett begränsat antal val att göra om du mot förmodan skulle köra fast.

Omdöme
Secret Files: Tunguska tillhör den gamla stammen peka-och-klicka-äventyr och tillför inget nytt till genren. Det känns ibland lite svajigt i kvalité, personerna i storyn övertygar inte hela tiden och ljudet var som jag nämnde stundtals förfärligt. Eftersom jag nu aldrig körde fast någon längre stund på någon plats kändes spelet ganska kort vilket var lite synd. För även om Secret Files: Tunguska inte är något revolutionerande spel så gillade jag det överlag ändå. Äventyrsspel som tar en med till avlägsna platser som t.ex. Siberien har något visst ändå. Dock vill jag passa på att tillägga att det finns två ytterligare spel som utspelar sig i Siberien, nämligen Siberia I och II, som jag skulle ge betydligt högre betyg än Secret Files: Tunguska.

Det Bra

  • Miljöerna
  • Sibirien

Det Dåliga

  • Ljudet!
  • Röstskådespelarna
  • Ojämn kvalité
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi