Semispheres

Av i i Recensioner, 5 Mer

Semispheres

Hur lätt är det att styra två olikfärgade punkter genom varsin labyrint samtidigt? Och är det kul? Mats har testat Semispheres.

I pusselspelet Semipheres styr du två färgade punkter med höger respektive vänster styrspak. Punkterna befinner sig i varsin labyrint och det gäller för dig att styra dem till målet. Det är dock ett litet krux. Det finns vakter, aktiveringspunkter och portaler i labyrinter.

Punktformade vakter skyddar vissa delar av labyrinterna. De har konformade synfält som i exempelvis Metal Gear Solid. Du kan lätt pocka på deras uppmärksamhet och på så sätt få dem att jaga efter dig. Då kan du passa på att ta dig genom passagen där vakten tidigare stått.

På andra ställen finns portaler. Det gör att punkten på vänster sida förflyttar sig till den högra labyrinten och vice versa.

Det finns även aktiveringspunkter som du ska ta dig över. De aktiverar olika saker i labyrinterna. Det kan vara att öppna en portal till andra sidans labyrint. När du öppnat en sådan kan du pocka på motsatta sidas vakt och därmed få den att förflytta sig.

Jag kommer inte att gå in djupare på spelmekanismen. Jag vill inte ge några spoilers utan det räcker med att du vet att fler saker introduceras längre fram i spelet, men dem får du själv upptäcka om du köper Semisphere.

Som du kanske förstår är spelupplägget enkelt. Även om banorna är extremt korta – de båda labyrinterna får plats på skärmen samtidigt – så kan man ibland behöva tillbringa en del tid för att klara enskilda pussel. Spelet blir nämligen snart svårt. Det är inte en självklarhet hur man ska navigera sina punkter genom labyrinterna utan det blir ofta att prova olika lösningar tills man klarar banorna. Man måste ju lista ut hur man ska ta sig förbi vakterna samt hur man använder portalerna och aktiveringspunkterna. Det är utmanande och såväl hjärnceller som simulankapacitet sätts på prov.

Det är inte bara spelupplägget som är enkelt. Det är även grafiken. Man ser labyrinterna rakt från ovan och här finns inga extra krusiduller. Det är bra eftersom utvecklarna på så sätt helt fokuserar på problemlösningen. De båda labyrinterna, och då även punkterna har olika färger vilket gör det lätt att se vart man är.

Musiken är fullt okej, men inget jag direkt lagt på minnet. Det är ett syntigt soundtrack som passar bra in på spelet för övrigt.

Semispheres är ett ganska kul pusselspel med en del trial and error. Det finns många banor men även om många är svåra tar man sig igenom dem ganska fort. Trots att det införs lite fler saker under spelets gång blev det enformigt i längden.

Det Bra

  • Klurigt
  • Enkel design
  • Stimulerar simultankapaciteten

Det Dåliga

  • Kort speltid
  • Dålig variation
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi