SingStar

Av i i Recensioner, 2 Mer

SingStar: Pop Hits

Äntligen är det dags för en ny uppföljare i den populära SingStar-serien att släppas. Denna gång är det Pop Hits som är i fokus och i låtlistan hittar man titlar som ”I Don´t Feel Like Dancing” med Scissor Sisters, ”Promiscuous” med Nelly Furtado och ”Baby One More Time” med Britney Spears.

När det första SingStar-spelet släpptes för tre år sedan kändes det som starten på en helt ny era inom tv-spelsvärlden. SingStar blev för många partyspelet nummer ett och en publik som tidigare inte intresserat sig för tv-spel rusade iväg och köpte sig en PS2-konsol. För något år sedan kunde jag knappt gå på en förfest utan att mickarna skulle pluggas in och det skulle sjungas till Soft Cells ”Tainted Love” eller Lena Philipssons ”Det Gör Ont”. Idag upplever jag det som att nyhetens behag har svalnat något men det finns fortfarande en stor skara fans som otåligt väntar på att nya titlar av det populära karaokespelet ska släppas (inklusive jag själv).

Ett vinnande koncept

Det finns ingen tvekan om att London Studios har hittat ett vinnande koncept i SingStar-serien. Spelet går ut på att hänga med i låttexten och samtidigt träffa rätt på så många toner som möjligt. Man behöver alltså inte ha en vacker sångröst för så länge man kan pricka rätt toner kan man enligt spelet bli utsedd till en riktig popstjärna hur horribelt det än låter. Spelet är som allra bäst då man är flera som spelar tillsammans så att man kan utmana varandra i dueller eller köra lagtävlingar. De olika SingStar-spelen är till upplägget väldigt lika och hur bra man tycker om ett specifikt SingStar-spel handlar egentligen mest om hur bra man tycker om låtarna som finns med på låtlistan.

Poppa loss till Pop Hits

Den senaste utgåvan i spelserien är SingStar Pop Hits. Spelet släpps (liksom några av de tidigare utgåvorna) i två varianter; en internationell och en skandinavisk version. Jag har tittat närmare på den skandinaviska versionen där man har bytt ut 16 av originallåtarna mot en rad skandinaviska låtar som Aquas ”Cartoon Heroes” och Eagle Eye Cherrys ”Save Tonight”. På utvecklingsfronten har det inte hänt mycket alls med spelet utan upplägget är likadant som i föregångare som SingStar Rocks och SingStar Legends.

Eftersom det inte har hänt något nytt med upplägget blir det låtlistan som blir avgörande för hur jag upplever spelet. I SingStar Pop Hits är låtlistan tyvärr ganska lam. De internationella hitsen är i regel helt okej men det skandinaviskt anpassade låtvalet tycker jag står sig ganska dåligt mot tidigare spel. Jag får ärligt säga att det faktiskt kan vara ganska kul att sjunga till ”Boten Anna” men att ha med låtar från band som aldrig har varit särskilt kända i Sverige (tex Johnny Deluxe och Safari Duo) på en skiva som heter Pop Hits tycker jag känns ganska missvisande. Bland de mer kända artisterna har man ofta valt lite mindre kända låttitlar vilket även det är lite tråkigt. Ytterligare en sak som jag irriterar mig på i spelet är att det inte går att sänka volymen på mikrofonerna lika mycket som i föregångarna. I och för sig kanske det är meningen att ens egen röst ska höras på ett karaokespel men när originalmelodin drunknar i det egna skrålandet blir det svårt att hänga med i låtar som man aldrig har hört tidigare. (Speciellt om de är på danska som i en av låtarna…)

SingStar har en stabil spelgrund vilket gör det svårt att misslyckas med ett enskilt spel i serien. SingStar Pop Hits hamnar dock ganska långt ner på min topplista över SingStar-spel. Det beror på främst på min besvikelse över låtlistan men också för att jag gärna hade sett nya inslag eller detaljer i spelet. Jag antar att om man vill ha förnyelse får man snällt vänta på PS3-varianten av spelet där man kommer att kunna bestämma låtlistan själv genom att köpa de låtar man vill ha på nätet.

Det Bra

  • Fortfarande det ultimata partyspelet

Det Dåliga

  • För många okända låtar
  • Inga nyheter
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi