SingStar

Av i i Recensioner, 3 Mer

Singstar: Vol. 2

Singstar till Playstation 3 har tagit amatörkaraoke-världen med storm. Som hängivna GameElite läsare vet har jag vid flera tillfällen hyllat dess både användarvänliga och funktionella Singstore där spelaren själv syr ihop de sångpaket de vill köpa istället för att köpa ”onödiga” låtar i de många, många samlingar som ges ut. När nu Singstar PS3 släpper sin första expansion ökar mitt intresse för hur Sony ska kunna leverera en tillräckligt lockande upplevelse på en plattform med ett redan väl fungerande system för att leverera musik.

Singstar Vol. 2 introducerar för första gången på länge ett nytt spelläge. Harmony Duets låter två spelare sjunga två olika stämmor i en duett. Dessa duetter kan på en bra dag låta riktigt bra och vara roliga att sjunga, men på en sämre dag låta mycket stökiga. The Proclaimers ”500 miles”, ni vet den där låten som är med i High Chaparall, är ett praktexempel på en låt som är en duett men som sällan låter bra när den sjungs som en sådan.

I övrigt bygger spelet på samma mikrofonvrålande, rockstarposande och trumhinnesprängande karaoke som serien byggt sin framgång på sen början. Att internet fått en ny innebörd för serien blir bara mer och mer uppenbart då inte bara Singstore är något varje spelare bör kolla in, men även det online community, My SingStar Online, som finns inbyggt i spelet. På My SingStar Online kan du som spelare ladda upp dina egna versioner av låtarna, bilder från schlagerkvällen eller rent av en video där du och din bästa kompis sjunger Tom Jones ”Sexbomb” med eldheta Jonesblickar. Även om det inte finns någon alkoholmätare att blåsa i är processen för att ladda upp videor tillräckligt komplicerad för att inte allt för många förfestpinsamheter ska hamna online när spelarna väl kommer upp i gasen. Användarupplevelsen i övrigt är däremot fortfarande mycket välgjord och alla dina köpta Singstore låtar laddas från hårddisken och blandar sig med låtlistan automatiskt. På tal om låtlistan, låt oss se vad vilka 30 låtar man kan sjunga ikapp med.

Aerosmith – Dude Looks Like a Lady
Blur – Country House
Bobby Brown – My Perogative
Eminem – Without Me
George Michael – Freedom ‘90
Gorillaz – Dare
Gossip – Standing in the Way of Control
Hot Chocolate – You Sexy Thing
Kaiser Chiefs – Ruby
Kool and the Gang – Celebration
The Lovin’ Spoonful – Summer in the City
Maximo Park – Our Velocity
Morrisey – Suedehead
Nirvanna – Lithium
Panic! At The Disco – But It’s Better If You Do
Paul McCartney & the Frog Chorus – We All Stand Together
Pulp – Common People
Radiohead – Street Spirit (Fade Out)
Shakespears Sister – Stay
Spandau Ballet – TRUE
The Cure – Pictures of You
The Killers – When You Were Young
The Libertines – Can’t Stand Me Now
The Mamas and The Papas – California Dreamin’
The Offspring – Pretty Fly (For A White Guy)
The Police – Don’t Stand So Close To Me
The Proclaimers – I’m Gonna Be (500 Miles)
Tom Jones with Mousse T – Sexbomb
Tone Loc – Funky Cold Medina
Young MC – Bust A Move

Som vi kan se finns här en uppsjö av bra karaoke låtar. För oss åttiotalister är både Nirvanas ”Lithium” och Offsprings ”Pretty Fly For a White Guy” riktiga pärlor som man kommer sjunga om och om igen. Det grundläggande felet med Singstars expansioner finns emellertid fortfarande här; jag betalar för fler låtar än jag kommer ta del av. Sony ger oss här i och för sig 30 låtar istället för 20 vilket är en välkommen självinsikt från deras sida. Frågan är dock om det räcker? Som jag ser det fyller Singstar Vol. 2 störst funktion för två målgrupper: folk som inte använder Singstore utan köper alla sina spel i butik och folk som inte köpt SIngstar PS3 än.

I jämförelse med Singstar PS3 är Vol. 2 ett bra alternativ. Att man kan välja mellan dessa och inte måste köpa Singstar PS3 är ett väldigt bra drag från Sonys sida. Det som skulle göra mig som Singstarspelare riktigt lycklig är ifall Sony efter en månad eller så släpper låtlistan från Vol. 2 till styckförsäljning i Singstore. När vi nu har denna stora valfrihet hoppas jag sannerligen att Sony gör allt för att bredda den istället för att försöka tjäna snabba pengar på att försöka sälja fler skivexpansioner till ett spel som egentligen inte behöver några.

Den andra förbättring jag skulle vilja se inom serien är förmågan för oss spelare att lagra skivors innehåll på PS3:s hårddisk. Det största problemet med Singstar PS2 var att man hela tiden var tvungen att byta skivor för att kunna sjunga alla låtar. När nu Sony har chansen att låta spelare slippa detta gissel borde de ta den. Varje PS3 har en rejäl hårddisk, låt oss lagra vår musik på denna ifall ni prompt vill sälja skivexpansioner till oss Sony.

Sammanfattningsvis kan jag säga att Singstar Vol. 2 i stort är nästa steg inom en populär serie och även om den introducerar ett nytt spelsätt är det inte mycket nytt. Det återstår att se ifall Singstar kommer fortsätta utvecklas på PS3 åt det användarvänliga sättet eller det sätt där Sony säljer fler fysiska enheter. Singstar Vol. 2 är ett bra alternativ om du ännu inte köpt Singstar PS3 och innehåller en del riktigt härliga låtar men tänk över ifall alla passar dig om du redan äger Singstar PS3.

Det Bra

  • Guldkorn
  • Fristående
  • Bra Internet-funktionalitet

Det Dåliga

  • Harmonilägets dualitet
  • Integration
7

Skriven av: Viktor Larsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi