Sly Cooper: Thieves in Time

Av i i Recensioner, 2 Mer

Sly Cooper: Thieves in Time

Tvättbjörnen Sly Cooper är tillbaka i ett äventyr där han genom tidsresor möter skurkar i bland annat det feodala Japan och 1880-talets vilda västern.

Sly Cooper: Thieves in Time finns till både Playstation 3 och Playstation Vita. Det är samma spel oavsett konsol och om du köper PS3-versionen av spelet så kan du ladda ner Vita-spelet utan extra kostnad. Det är jättebra och då priset inte är alltför högt satt så är det dessutom riktigt prisvärt. Du kan fritt skifta mellan att spela på din stationära konsol och Vitan. Det gör att du kan spela framför teven när du är hemma och sedan sätta dig och fortsätta på bussen. Glöm bara inte att ladda upp spelet på ”molnet”, alltså Playstation Network, innan du byter mellan konsolerna. Jag har spelat på både min PS3:a och Vita och jag tycker det är helt fantastiskt att kunna skifta mellan konsolerna. Önskar att man kunde göra så med fler spel.

Sly Cooper har lagt tjuveriet på hyllan under ett tag. Men, när sidorna i hans släkts tjuvbibel, Thievius Racoonus börjar suddas ut anar han oråd och tvingas återuppta sitt yrke. Hans kompis, sköldpaddan Bentley, har precis byggt en tidsmaskin vilken kommer väl till pass. Anledningen till att Thievius Racoonus suddas ut är nämligen att Slys förfäder har tillfångatagits på ett eller annat sätt. Tennesee Kid Cooper har exempelvis fängslats av en ärelysten sheriff någon gång i 1880-talets vilda västern. Om inte förfäderna fritas kan de inte heller skriva i Thievius Racoonus och Slys hela släkt riskerar att gå om intet.

Tidsmaskinen har installerats i flodhästen Murrays skåpbil. Murray är gängets tredje medlem och han är musklerna i tjuvligan medan Bentley är hjärnan och Sly mästertjuven. Men, oroa er inte. Sly är ingen stygg skurk utan är snäll och snor enbart saker från andra mästertjuvar.

Resan går först till det feodala Japan och därifrån till bland annat England och vilda västern. Miljön skiljer sig åt beroende på var man är men tyvärr uppträder fienden lite väl lika varandra. Lite mer skillnad mellan de olika tidsepokernas skurkar hade varit kul. En annan grej som gått kunnat förbättras är att det finns vissa moderna grejer. Vad gör exempelvis lasermattor på 1880-talet? Det hade varit kul om utvecklarna kunnat skapa lite mer tids- och platstrogna fällor.

Uppdragen utgår ifrån Slys gömställe där man bland annat även kan titta på de troféer man samlat in och köpa olika uppgraderingar till gänget. Det kan vara att exempelvis förbättra Murrays attacker eller en glidfallskärm till Sly. Pengarna får man bland annat genom att slå sönder tunnor och andra grejer och genom att ficktjuva från skurkarna.

Uppdragen är ganska varierande och har lite olika karaktär beroende på vem man spelar som. Förutom de tre gängmedlemmarna kan man även spela som Slys förfäder vilket är kul. För att få ännu lite mer variation åt spelandet kan Sly ta på sig olika dräkter som fungerar som förklädnader. I vilda västern tar han på sig en fångdräkt och en gigantisk stenkula. Den kan han rulla på för att undvika laserstrålar eller kasta iväg för att krossa väggar. I Japan tar Sly på sig en samurajdräkt som förutom att den lurar fienden även står emot eld. Dräkten är ganska komisk då den är alldeles för stor. Humorn är ganska påtaglig genom spelet och Murray är exempelvis riktigt kul när han klär ut sig till en geisha.

Man får bland annat gå på fotouppdrag, bryta sig ut ur fängelser, ficktjuva från skurkar, hoppa mellan takåsarna, spela kulspel och mycket mera. Medan det ofta är lite finess i Slys uppdrag går Murray ofta på lite mer råstyrka. Bentley är däremot smart och med honom får man exempelvis hacka datorer.

Variationen är som sagt hyfsat bra vilket gör att man inte tröttnar på att spela. Sly Cooper: Thieves in Time är kul rakt igenom. Det är definitivt inget hårdkokt och blodigt spel utan ett actionspel som utspelar sig i en tecknad värld vilket gör att spelet passar utmärkt till barn. Som barnspel är det mycket bra, och betygssätts som ett sådant. Det är lika bra på Vitan som PS3:an. Thieves in Time passar även vuxna och tonåringar. Jag tyckte själv att det var riktigt kul. Möjligtvis kommer vissa, då främst äldre tonåringar, att tycka spelet är lite för barnsligt. Sly Cooper: Thieves in Time har översatts till svenska vilket borde vara en självklarhet i spel som riktar sig till en yngre målgrupp.

Det Bra

  • Kan spela på både Vitan och PS3:an
  • Flera spelbara karaktärer
  • Hyfsad variation mellan uppdragen
  • Svenska

Det Dåliga

  • Laserstrålar på 1800-talet
  • Lite större variation mellan skurkar i de olika tidsepokerna hade varit kul
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi