Speedlink Fortus Gaming Mouse – Wireless

Av i i Recensioner, 3 Mer

Speedlink Fortus Gaming Mouse – Wireless

Speedlink har ett ganska stort utbud av gamingtillbehör. Vi på GameElite har testat den trådlösa gamingmusen Fortus.

Mitt första intryck av Speedlinks gamingmus Fortus var: ”Wow vilken snygg mus”. Musen är läckert röd med svarta kanter. Utformningen är ganska djärv med en hel del kantighet varvat med mjukare former. Det går hem hos mig.

Musen är trådlös, skönt för en del, men många gamers rynkar på pannan då kabeln behövs för en riktigt bra precision. Ett plus, men ändå ett minus, för den praktiska förvaringen av USB-mottagaren. Man riskerar aldrig att slarva bort den. Tyvärr måste man ta bort batteriluckan och ena batteriet för att komma åt USB-dongeln vilket är aningen opraktiskt.

Enligt Speedlink ger Fortus ”garanterad komfort, till och med vid de hårdaste tävlingsvillkor”. Med det menar man att musen är ergonomiskt utformad för bästa passform. Det finns urgröpningar som ger fingerstöd på båda sidorna. På tumsidan är fingerstödet perfekt. Tummen ligger verkligen skönt mot musen och det är lätt att nå tumknapparna.

På lillfingersidan är det värre. Även här finns så kallat fingerstöd, men jag fattar inte riktigt hur det ska fungera. Jag brukar placera ring- och lillfinger på musens sida. Gör jag det missar båda fingrarna fingerstödet och det blir inte speciellt skönt. Lägger jag ringfingret i stödet får jag inte plats med lillfingret. Placerar jag istället lillfingret där så hamnar ringfingret på musknappen och vinkeln för lillfingret passar inte urgröpningens. Hur jag än gör känns det fel. Då är musknapparna mycket bättre. De är mycket sköna att vila fingrarna på och, än viktigare, klicka med. Hjulet är också bra, men själva musknappen är mycket trög.

Bakom mushjulet finns en extra knapp för oss gamers. Med den skiftar man DPI i fyra steg – 600, 1000, 1600 och 2400 DPI. Det gör att du kan ändra muspekarens hastighet när du exempelvis siktar. Det finns dock ingen medföljande programvara vilket gör att DPI-stegen inte kan ändras utan stegen är fasta. Baktill på musen finns en Fortus-logga. Den pulserar i en färg som bestäms av vilket DPI som är aktuellt. Praktiskt. Men, i dagsläget är det säkert många som själv vill ändra färg, men det går inte. Denna pulserande färg spiller även över på några ”fönster” på musens sidor. Det ser dock inte speciellt kul ut då färgen är alltför blek och därmed ointressant.

Så till ett av de viktigaste med en gamingmus – precisionen. Tyvärr är den inte den allra bästa. Precisionen är inte oväntat bäst vid låga DPI och blir sämre vid högre. Fast med tanke på att Fortus dels är trådlös och dels är relativt billig så får precisionen trots allt godkänt.

Jag har några motsägelsefulla intryck av Speedlink Fortus Gaming Mouse Wireless. Den är mycket snygg, billig och har fyra DPI-lägen. Däremot är precisionen inte den bästa och den är enbart delvis skön att använda – delvis är den nämligen raka motsatsen. Då tänker jag på lillfingersidans dåliga ergonomi. Det är skönt att slippa sladd, men en riktigt bra gamingmus behöver tyvärr sladden.

Egenskaper

▪ Trådlös 5-knappars mus
▪ LED-belysning i 4 stämningsfulla färger
▪ Ultimat ergonomi för högerhänta
▪ Trådlös teknik med 2,4 GHz och upp till 6 m räckvidd
▪ Optisk högprecisionssensor med inställbar exakthet från 600 till 2 400 dpi
▪ Kompakt minimottagare som kan förvaras i musen
▪ Upp till 6 m räckvidd
▪ Praktisk dpi-växlare för snabbt byte av känslighet
▪ Ergonomiskt formad med tumstöd för högerhänta
▪ Lättåtkomliga tumknappar
▪ Gummerad yta
▪ Påkopplingsbar LED-belysning
▪ Snabb installation utan drivrutin
▪ Mått: 126 × 79 × 41,5 mm (längd x bredd x höjd)
▪ Batterier ingår (2 × AAA)

Det Bra

  • Riktigt snygg
  • Fyra DPI-lägen
  • Praktisk förvaring av USB-mottagaren
  • Billig
  • Trådlös

Det Dåliga

  • Trådlös
  • Precisionen
  • Lillfingersidans ergonomi
  • Ljuset på sidorna
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi