Speedlink Medusa XE 5.1 True Surround Headset

Av i i Recensioner, 3 Mer

Speedlink Medusa XE 5.1 True Surround Headset

Längtar du efter ett äkta surroundljud i ditt spelande, men måste du använda ett headset? Medusa XE från Speedlink kan då vara lösningen.

Det finns en del headset på marknaden som marknadsförs med att ge virtuellt surroundljud. Sanningen gällande dessa headset är givetvis att de inte ger riktigt surroundljud. Det är omöjligt i stereo. De ger bara större rymd åt ljudet. Speedlink Medusa XE 5.1 ger däremot äkta 5.1-ljud. Spelar du ett spel eller ser en film med surroundljud så får du det ljudet i Medusa XE-lurarna precis som du får i en hemmabioanläggning. Fast, inte med lika bra ljudkvalitet så klart.

Hur uppnås då surroundljudet? Jo, i varje kåpa finns fyra högtalarelement. Därför är kåporna ovanligt stora. Det är tre element om vardera 30 mm som ger främre, bakre respektive centerhögtalarna. Tack vare deras placering fås ett surroundljud. Dessutom finns ett 40 mm element för basen.

Nu behöver du inte vara orolig om du saknar ett ljudkort som klarar 5.1-ljud. Medusa XE har nämligen försetts med ett externt ljudkort som ansluts till en USB-port. Ljudkortet är rikligt försett med volymkontroller. Förutom själva huvudvolymen finns individuell kontroll av ljudet för bas, center, fram och bak. Inte illa. Dessutom har ljudkortet försetts med en brytare för mikrofonen. Den är dock lite för trög och det kan vara svårt att snabbt stänga av mikrofonen. En liten, men viktig detalj är att undersidan på ljudkortet har försetts med ett trögt, gummiartat material vilket gör att det inte glider så lätt.

Så till ljudet. Kan Medusa XE mäta sig med stereohörlurar? Om jag ska vara helt ärlig, vilket jag givetvis ska vara, så är Medusa XE långt ifrån de mest välljudande headseten. Men, om man lägger till priset, surroundljudet och det externa ljudkortet så är Medusa XE ett par fantastiska hörlurar i prisklassen. Ljudet är nämligen trots allt ganska hyfsat. Lyssnar man på varje enskild kanal för sig så märks att ljudkvaliteten inte är i toppklass. Men om man sätter på en film eller startar ett spel blomstrar Medusa XE upp. Ljudet blir helt plötsligt bra. Man kan tydligt höra surroundljudet. Detta i kombination med en fullt godkänd bas. Men, om man sätter på musik i stereo så räcker inte Medusa XE riktigt till. Basen blir mycket klen eftersom hörlurarnas baselement inte används i stereo. De 30 mm stora högtalarelementen räcker helt enkelt inte till för en bra basåtergivning. Sedan låter varken diskanten eller mellanregistret helt bra och helhetsintrycket är att man bör byta till ett par bättre stereolurar när man ska lyssna på musik.

Sist, men inte minst utseende och komfort. Medusa XE är ett stilrent, svart headset med riktigt stora kåpor. Givetvis gör det, tillsammans med mycket kraftiga byglar, att headsetet blir ganska tungt. Mikrofonen är helt flexibel och kan på ett enkelt sätt placeras hur man vill. Helhetsintrycket är att Medusa XE ger ett stabilt och kvalitetsmässigt intryck.

Komfortmässigt har jag dock en del att säga. För det första spänner de för hårt åt öronen. Dessutom är kåporna ovanligt grunda. Det ger dåligt utrymme på djupet för de som har något utåtstående öron. Sammantaget gör detta att jag snabbt tyckte att hörlurarna blev obekväma. Sådant är till viss del en vanesak och jag har inte använt headsetet under någon längre tid.

Men, trots komfortmissen är Speedlink Medusa XE 5.1 True Surround Headset ett fynd bland headseten om du vill ha äkta 5.1 surroundljud. Medusa XE är inte att rekommendera för musik, men det blommar upp i spel och film. Att sätta ett betyg är svårt. Det får bli en kompromiss – en sjua vilket betyder bra.

Specifikationer

▪ Hörlursmodell: Circumaural
▪ USB-anslutning
▪ Mikrofon med brusreduktion
▪ 5.1-kanals äkta surround ljud
▪ Integrerat ljudkort
▪ Sladdinbyggd volymkontroll: Ja
▪ 3m lång sladd
▪ Vikt: 322 g
▪ Mått: 31.2 x 24.5 x 11 cm

Det Bra

  • Toppen för spel och film
  • Äkta surround
  • Externt ljudkort
  • Kan lätt justera ljudet för de olika kanalerna var för sig
  • Inger ett kvalitetsintryck
  • Mycket prisvärt

Det Dåliga

  • Inte speciellt bra för musik
  • Kåporna spänner för mycket
  • För grunda kåpor
  • Micken är trög att stänga av
7

Skriven av: Linda Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi