Speedlink Quinox Pro USB Gamepad

Av i i Recensioner, 2 Mer

Speedlink Quinox Pro USB Gamepad

Är du på jakt efter en programmerbar handkontroll till din dator? Mats har vridit och vänt på Speedlinks nya kontroll Quinox Pro.

Tyska Speedlink är inget stort märke här i Sverige. Jag har testat några av deras produkter tidigare och blivit överraskad över att de har varit bra i förhållande till det i de flesta fall hyfsat låga priset. Speedlink har visat att lågt pris inte alltid behöver vara synonymt med dålig produkt.

Tillhör du dem som tycker att det finns alldeles för många knappar och spakar på traditionella handkontroller såsom de till Playstation 4 och Xbox One? Då kan du sluta läsa nu. Quinox Pro har nämligen mängder av knappar. Handkontrollen påminner utseendemässigt om handkontrollerna till Xbox One och Xbox 360 och alla knappar som finns på dessa kontroller finns även på Quinox Pro. Allt sitter dessutom på samma plats och formen är näst intill identisk. Kanske har Speedlink sneglat lite väl mycket åt Microsofts håll. Men å andra sidan finns så mycket mer än bara standardknappar och spakar på Quinox Pro.

Färgsättningen är snygg – den går i Speedlinks traditionella stil, svart och rött. Fast, här dominerar svart medan många andra av Speedlinks produkter är mestadels röda. Till skillnad från handkontrollen till Xbox One är Quinox Pro trådbunden och är försedd med en ganska lång (2,4 m), flätad USB-kabel. Sladden kan ovanligt nog tas av. Det är säkert praktiskt för en del spelare.

Framsidan innehåller samma knappar, spakar och styrkors som Xbox One-kontrollen. Finesserna finner man inte förrän man vrider på handkontrollen. På toppen finns förutom de traditionella axelknapparna även två extraknappar. De sitter innanför axelknapparna. Närmare bestämt innanför och i överkant av triggerknapparna (de nedre axelknapparna). Placeringen är mycket bra. De är lätta att nå. Man riskerar aldrig att komma åt dem av misstag. Dessa två extraknappar är programmerbara via makron. På så sätt kan du snabbt utföra kommandon som normalt skulle kräva flera knapptryckningar.

Nu är det inte enbart dessa två extra axelknappar som är programmerbara. På undersidan sitter fyra underliga knappar. De sticker ut från handkontrollen och är placerade så att de lätt nås med lång- respektive ringfingrarna. De har ett distinkt klick och är lite tröga. Det är nödvändigt eftersom det annars skulle vara extremt lätt att klicka på dem av misstag. Det krävdes dock lite övning innan jag vande mig vid knapparna. Jag hade nämligen en förmåga att trots allt trycka på dem oavsiktligt när det hettade till i spelen.

På undersidan finns även två små omkopplare. Med den ena stänger man av vibrationsfunktionen medan den andra används för att växla mellan XInput and DirectInput.

På kontrollens nedre del finns två reglage. Med dem byter man mellan förprogrammerade profiler och makron. Tack vare en liten display kan man se vilket val man gjort. Dessutom kan man programmera makron – ett för varje knapp. Det är bland annat behändigt för olika kombos. Det går även att förse de vanliga knapparna och styrkorset med makron. Det är en ganska enkel procedur, men man kan inte redigera makron utan blir det fel får man knappa in kombinationen igen.

De båda reglagen används även för att ställa in känsligheten på triggerknapparna och de analoga spakarna. Dessutom kan man släcka den röda belysningen på tumknapparna. Men om du gör det syns inte bokstäverna. Jag hade gärna sett en mjukvarulösning så att man även kunde justera allt detta via datorn.

Speedlink Quinox Pro USB Gamepad är lite plastig och knapparna är inte fullt lika behagliga som på Microsofts handkontroller. Eftersom styrspakarna är ganska hala kan de glida ur fingrarna på den som svettas mycket.

Ska du då köpa Quinox Pro? Om du enbart behöver standardfunktionerna så är svaret nej. Det finns bättre handkontroller. Om du däremot behöver många programmerbara knappar eller vill programmera om befintliga knappar och styrkorset är Quinox Pro ett bra köp.

Det Bra

  • Många funktioner
  • Lätt att programmera
  • Snygg

Det Dåliga

  • Hala spakar
  • Plastig
  • Knapparna är inte lika sköna som hos Microsofts kontroller
  • För lik Microsofts handkontroller
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi