Speedlink Scelus Gaming Mouse

Av i i Recensioner, 3 Mer

Speedlink Scelus Gaming Mouse

Speedlinks djupröda gamingmus Scelus har bland annat ett extra mushjul och en ergonomisk utformning.

Det tyska märket Speedlink är inte speciellt stort i Sverige. Deras mus Scelus riktar sig direkt till oss gamers. Redan vid en första anblick märks att Speedlink jobbat en del med ergonomin. Musen är ganska sned för att passa bra i handen och ge bra stöd för såväl tumme som lill- och ringfinger. En ovanlig ergonomisk detalj är att det finns två ursparningar på lillfingersidan. Detta givetvis för att passa ring- och lillfinger optimalt. Detta är samtidigt Scelus största svaghet. Hur man håller en mus är nämligen ganska individuellt och för mig var ursparningarna inte bra. Jag kunde få fingrarna att ligga rätt, men då kändes greppet fel. Det hade alltså varit bättre om högersidan varit helt slät. För övrigt ligger Scelus dock suveränt skönt i handen. Greppet känns verkligen avslappnat, speciellt med det stora tumgreppet. Musen är även snyggt designad med en röd rygg och svarta sidor.

Scelus har en mycket ovanlig detalj – det finns nämligen två mushjul. Det vanliga hjulet sitter perfekt placerat mellan de stora knapparna. Bakom det finns ytterligare ett hjul. Som standard styr det volymen på högtalarna men man kan exempelvis använda det för att ändra DPI. Många andra mustillverkare har istället en eller två knappar bakom mushjulet, men jag tycker faktiskt att det extra mushjulet är något bättre.

Till vänster om pekfingret finns två knappar som är mycket användbara. Som standard används dessa till att byta DPI. DPI står för dots per inch och styr hur fort muspekaren rör sig över skärmen. Man kan ställa in DPI i fyra steg från 125 upp till 3200 DPI. Standardstegen är 800, 1600, 2400 och 3200, men de går att ställa in helt fritt. Det går till och med ha olika DPI i X- respektive Y-led. Smart nog finns tre led-lampor som visar vilket DPI-val som gjorts. Det är dock mindre smart att denna belysning sitter uruselt placerad vilket gör att den är svåra att se. Att max DPI är 3200 är givetvis en liten svaghet, men många behöver inte mer än så.

Det finns tre knappar på tumsidan – två över tummen och en under. Dessa är väl placerade. Med den nedre byter man profil. Totalt kan man ha fem profiler för olika spel och program. Den här knappen är den enda som inte kan programmeras. Övriga knappar kan programmeras fritt på ett hyfsat brett sätt. Man kan programmera knappar och hjul med bland annat musfunktioner, tangenttryckningar, makron och DPI. En lustig funktion är att man kan programmera en tangentsekvens. Exempelvis att man skriver bokstäverna Mats en och en för varje knapptryckning.

Det medföljande drivrutinsprogrammet är ganska lätt att använda. Det är lätt att byta funktioner och makroredigeraren är också lätt att hantera. Man kan spela in makron med valfria tangenttryckningar. Om man vill göra det i ett spel eller ett program måste man dock först starta inspelningen i Speedlinks makroredigerare och sedan byta till programmet ifråga. Det är lite knepigt och funkar inte alltid till hundra procent. I sådana fall får man memorera tangentsekvensen och trycka inte den i makroredigeraren.

Musens precision är fullt okej, det gäller såväl höga som låga DPI, även om de flesta dyrare möss är något bättre. Det går även att ställa in polling rate (uppdateringsfrekvens) för den som är intresserad i steg från 125 Hz upp till 1000 Hz. Själv kör jag alltid på 1000 Hz som ger kortast svarstid.

Belysningen är ganska sparsam, speciellt med tanke på att de flesta mustillverkare öser på mängder av belysning på de nya mössen. Förutom de dåliga DPI-lamporna har mushjulet en pulserande belysning som kan ändras i 64 färger.

Helhetsintrycket av Speedlink Scelus är att det på de flesta fronter är en väl genomtänkt mus med många funktioner men som har vissa brister. Den funkar riktigt bra som gaming mus även om jag gärna sett högre DPI än 3200.

Egenskaper

Egenskaper:
▪ Spelmus
▪ Optisk sensor med hög precision och 3.200 dpi
▪ Åtta programmerbara knappar, extra mushjul som kan tilldelas fritt plus profilväxlare
▪ Omfattande konfiguration och individualisering med programvara
▪ Internt minne för profiler och makron
▪ Knappar med noll responstid för direktöverföring
▪ Stämningsfull belysning med 64 inställbara färger för mushjulet
▪ Flexibel, 1,8m lång mantlad USB-kabel

Det Bra

  • Lätt att programmera
  • Ligger bra i handen
  • Hyfsad precision
  • Det extra mushjulet

Det Dåliga

  • Ursparningarna på lillfingersidan är inte bra
  • Lamporna för DPI syns knappt
  • Hade gärna sett högre DPI än 3200
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi