Spelunker Party!

Av i i Recensioner, 3 Mer

Spelunker Party!

Ordet party i en speltitel associeras ofta med partyspel. Så är inte fallet med Spelunker Party! som är ett utmanande, sidscrollande plattformsspel.

Spelunker Party! är en återutgivning av gratisspelet Spelunker World till Playstation 4 som i sin tur är en uppföljare till NES-titeln Spelunker från 1983. Spelunker World var ett gratis spel med mikrotransaktioner (köp i spelet). Spelunker Party! är däremot ett spel du köper och innehåller inte några mikrotransaktioner. Vissa tillägg och förändringar har skett, däribland nya nivåer och att Spelunkette ersatt Spelunker som protagonist. Andra viktiga förändringar är att multiplayer numera är fyra personer i stället för sex och att offlinespel på delad skärm tillkommit.

Den unga tjejen Spelunkette upplever en dag att en komet far förbi på himlen och kraschar. Därefter händer konstiga saker på jorden och enligt en fe beror det på någonting i underjorden. Eftersom Spelunkette har en förmåga att förstå och prata med olika ting och varelser får hon i uppdrag att besöka underjorden för att se vad som står på.

Resan ner i underjorden går genom otaliga grottor fyllda med farligheter. Grottorna måste utforskas och dess hemligheter avslöjas. Det blir ett plattformsäventyr som helt utspelar sig i två dimensioner – ett sidscrollande plattformsspel med andra ord.

Grottorna innehåller givetvis en hel del faror såsom fällor, gigantiska stenklot, fåglar som bajsar, dimma och spöken. Dimman är förrädisk på vissa nivåer och gör så att man inte ser alla faror. Den kan dock skingras med hjälp av en fläkt som dessutom används till att bekämpa spöken. Fast, samtliga spöken är inte känsliga för vinddrag från fläkten.

Förutom fiender finns givetvis en del annat såsom bomber och smällare som skrämmer fåglar. Det viktigaste samlarföremålet är så kallade Litho-stenar. Dessa stenar används för att skapa olika föremål som på ett eller annat sätt hjälper Spelunkette. Det är vapen, husdjur och klädesplagg. För att kunna skapa ett föremål måste man dock finna samtliga av dess Litho-stenar.

Spelunker Party! består av över 100 nivåer. Många av dessa är inte obligatoriska, men det är att rekommendera att man spelar även dem eftersom de innehåller Litho-stenar som i sin tur ger föremål som på ett eller annat sätt underlättar för dig.

Husdjuren följer dig sida vid sida och har givetvis olika förmågor. Snowball är den första hunden och han kan sniffa upp och gräva fram gömda Litho-stenar. Samtliga husdjur och föremål får erfarenhet och levlas upp allt eftersom man spelar. Man kan dock enbart ta med sig en begränsad mängd föremål på varje uppdrag.

Spelunker Party! är ett charmigt plattformsspel, men låt inte charmen bedra. Spelet kan stundtals bli ganska svårt och till en början var det frustrerande att Spelunkette tappade ett liv bara av att hoppa från en avsats som tills synes inte var speciellt hög. Eller att hoppa lite för högt upp från en lian. Det är dock något man vänjer sig. Jag har spelat såväl framför teven som mobilt. När jag spelade bärbart upptäckte jag att vissa, men som tur är inte speciellt många, plattformar var svåra att se kanterna på vilket lätt ledde till ofrivilliga dödsfall.

Bandesignen varierar en hel del till en början. En bit in i spelet kändes det dock som om det blev alltför mycket upprepningar. Detta trots att nya fiender och föremål introduceras efterhand som man spelar. Banorna bygger mest på att ta sig fram genom banorna, leta efter nycklar och finna Litho-stenar. Gameplay är ganska rätt fram och det finns inte mycket pusselmoment eller annan problemlösning.

Jag har mestadels spelat ensam även om det finns multiplayer såväl online som lokalt för fyra spelare. Det kan vara riktigt frustrerande för en ensamspelare att upptäcka att det krävs minst en spelare till för att klara vissa delar av många av banorna. Varför ska den som spelar ensam inte kunna erövra samtliga Litho-stenar och därmed alla föremål? Det är ett dumt tilltag av utvecklarna.

Multiplayerdelen spelas på delad skärm även om man spelar online. Man kan dock stänga av den delade skärmen vid onlinespel. Jag gillade dock enspelarläget bäst. Det kändes som om man då fick möjligheten att själv lista ut hur man skulle ta sig igenom banorna. Dessutom laggar onlinespelet en del vilket är trist.

Spelunker Party! är ett plattformsspel ut i minsta fingerspets. Med det menar jag att spelet nästan enbart bjuder på hoppande från plattform till plattform. Det var mycket kul till en början, men enformigt i längden vilket gjorde att över 100 banor kändes alldeles för mastigt, eller snarare långtråkigt. Ett kortare spel hade varit att föredra.

Det Bra

  • Plattformsspel ut i minsta fingerspets
  • Många banor
  • Multiplayer lokalt och online
  • Utmanande

Det Dåliga

  • Dåligt med problemlösning
  • Enformigt
  • För många banor
  • Inte mycket samlarföremål
  • Vissa delar av banorna kräver multiplayer
  • Onlinespelandet laggar
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi