StarTech USB 3.0 Capture Device for HDMI Video

Av i i Recensioner, 4 Mer

Att “spela in” spelsessioner är ett kul sätt att visa kompisarna hur man spelar. Man kanske vill lägga upp klippen på Youtube eller Facebook.

StarTech är ett företag som specialiserat sig olika kablar och adaptrar. I sortimentet finns en ”dosa” (StarTech USB 3.0 Capture Device for HDMI Video, produktbeteckning USB32HDCAPRO) med vars hjälp man kan fånga, eller som jag kallar det ”spela in” HDMI-strömmar. Man kopplar in dosan mellan den enhet som man ska spela in från och teven. Sedan kopplar man in datorn via en USB 3.0-kabel till StarTechs dosa. Ljudet får du antingen via HDMI-kabeln eller via ett vanligt audiojack. Det senare är bra om du exempelvis vill lägga till en kommentatorsröst.

startech_capture_device02StarTech USB 3.0 Capture Device for HDMI Video fångar strömmen i HDMI-kabeln i 1080p och 60 FPS. Det är vad många använder idag i sina konsoler och även i datorn. Upplösningen och uppdateringsfrekvensen räcker därför i de flesta sammanhang. Idag blir det allt vanligare med 4k-video och det har den här dosan alltså inte stöd för. Tyvärr har StarTechs enhet enbart stöd för stereo. Det blir alltså inget surroundljud.

Bildkvaliteten blir alldeles utmärkt och det följer med ett enkelt program, StreamCatcher, där man kan ställa in olika parametrar för bild- och ljudkvalitet för de videos man spelar in. StreamCatcher är som sagt enkelt, men då det stödjer MPEG4 (H.264)-kodningen är det kompatibelt med ett de flesta program för bearbetning och uppspelning av film. Det finns inga redigeringsmöjligheter av de färdiga filmer, men StarTech USB 3.0 Capture Device for HDMI Video har stöd för standarden Microsoft DirectShow (som är en del av Direct X i Windows). Det gör att du kan använda många andra, och betydligt mer avancerade tredjeparts program såsom Open Broadcaster Software (fritt program) och Adobe Premiere Pro.

En förutsättning för att det ska gå att fånga HDMI-strömmen är att den inte är kopieringsskyddad. Kopieringsskyddet styrs med HDCP. Det går inte att spela in filmer från program eller appar med HDCP-skydd, däribland exempelvis Netflix och Viaplay. Det funkar alldeles utmärkt att spela in film från Xbox One, Wii U, PS4, dator och TV-kanaler i digitalboxen (Viasat i mitt fall). Playstation 4 är lite udda. Här är HDCP på som standard. Stänger du av HDCP kan du spela in när du spelar, men alla appar (däribland Netflix) som kräver HDPC slutar fungera. Detta är en klumpig lösning som jag hoppas Sony ändrar på i framtiden. Vem vill stänga av och på HDCP när man skiftar mellan spel och appar?

Det är som sagt mycket lätt att använda StarTech USB 3.0 Capture Device for HDMI Video. Jag har beskrivit hur man gör tidigare, men det finns ett problem. Den som ofta behöver spela in sitt spelande vill säkert inte koppla om sladdarna varje gång. Dessutom vill man säkert spela utan att spela in HDMI-signalen. När datorn inte är inkopplad fungerar dock inte genomströmningen av HDMI-signalen genom dosan. Det innebär att man inte kan spela. Det är enkelt att lösa problemet genom att förse dosan med ström via en USB-kabel. Det är emellertid lite klumpigt att behöva göra så, men det går kanske inte att lösa på ett enklare sätt.

Jag gillar StarTech USB 3.0 Capture Device for HDMI Video. Tyvärr har jag inte testat någon annan enhet för att fånga spelsessioner. StarTechs dosa är enkel att använda, men det medföljande programmet kunde ha varit något mer avancerat.

Specifikationer

Warranty Information
2 Years

Hardware
Audio: Yes
Converter Type: Format Converter
Industry Standards: MPEG4 (H.264)

Performance
Audio Specifications: 2-channel stereo audio
Maximum Analog Resolutions: 1920 x 1200 60 FPS
Supported Resolutions: 1920 x 1200, 1920 x 1080, 1280 x 720, 1024 x 768, 800 x 600
Wide Screen Supported: Yes

Connectors
2 x HDMI (19 pin) Female Input
3.5 mm Mini-Jack (3 Position) Female Input
USB Type-B (9 pin) USB 3.0 Female

Software
OS Compatibility: Windows 10, 8.1, 8, 7

Power
Power Source: USB-Powered

What’s in the box?
1 USB 3.0 capture device for HDMI video
1 USB 3.0 cable
1 quick start guide

Det Bra

  • Enkel att använda
  • Bra bild- och ljudkvalitet
  • Fungerar på all HDMI som ej är skyddat med HDCP

Det Dåliga

  • PS4:an har klumpig lösning för HDCP (inte StarTechs fel)
  • Dyr (3000 kr)
  • Måste finnas ström via USB för genomströmning av HDMI-signalen
  • Inget surround-ljud
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Är det inte lite bökigt att som en liten skalbagge rulla runt på en stor kula? Jo, men det är nödvändigt om man ham… https://t.co/nOCcW3eHFP
Med aktiv brusreducering och tre mikrofoner är Jabra Elite 65e ett riktigt bra val för den som behöver ett headset… https://t.co/PYc5Ao8ZJG
Contours mus Unimouse Wireless är till för dig som vill ha en ergonomisk och flexibel mus som kan justeras på alla… https://t.co/iQEPXOVfGI