Steelseries Rival 100

Av i i Recensioner, 3 Mer

Steelseries Rival 100

Steelseries Rival 100 är en enkel mus för den gamer som inte har så stora krav på sin mus utan nöjer sig med de viktigaste funktionerna.

Datormöss, och då inte minst gamingmöss, blir alltmer avancerade. Därmed följer att de även blir dyrare. Det är dock inte alla som är i behov av en avancerad spelmus, men som vill ha tillgång till de grundläggande funktionerna som en gamingmus kan erbjuda.

En sådan är möjligheten att snabbt byta CPI i ett spel. När musens CPI förändras så ändras även hastigheten på muspekaren vilket kan vara mycket användbart. När man ska sikta är det bra med en långsam rörelse på muspekaren medan man annars kör med en högre hastighet. Steelseries Rival 100 erbjuder just detta – två alternativa CPI. Med ett tryck på en knapp bakom hjulet skiftar man mellan två förhandsinställda hastigheter på muspekaren. Du kan själv välja CPI med styrprogrammet Steelseries Engine 3. Det finns åtta alternativa CPI från 250 upp till 4000 att välja mellan.

Du kan även programmera funktionerna på musens sex knappar och mushjulet så att de fungerar enligt dina behov. Lite överraskande finns även en makroredigerare med vilken du kan spela in inte enbart knapptryckningar på musen utan, än viktigare, även på tangentbordet. Det gör att du snabbt kan utföra ett kommando som annars skulle kräva flera knapptryckningar. Makroredigeraren är enkel att använda och man kan antingen skriva in vilka knappar som skall ingå i makrot eller spela in en rad knapptryckningar live.

Steelseries Rival 100 är till formen mycket enkel. Den är rak vilket innebär att du kan använda musen med såväl vänster som höger hand. Fast, om du är vänsterhänt hamnar tumknapparna givetvis på lillfingersidan. En rak mus ger inte samma komfort som en mus som anpassats efter handens form, men Steelseries Rival 100 ligger trots det bra i handen. Knapparna sitter bra placerade. Förutom de två standardknapparna finns en knapp på mushjulet, två tumknappar samt CPI-switchen bakom hjulet.

Musen är ganska snygg och finns i sju färger, alltifrån diskret svart till mer färgglada varianter. Precis som många andra gamingmöss finns en inbyggd RGB-belysning. Den lyser upp delar av mushjulet samt Steelseries-logon längst bak på musen. Det är enkelt att välja favoritfärg bland alla miljoner färger som finns tillgängliga och det går dessutom att få pulserande ljus eller färgskiftningar. Fast, gällande färgskiftningar så finns det klara begränsningar i form av enbart fyra färgscheman. Men, i ärlighetens namn, behövs belysningen alls i en budgetmus? Utan belysning hade musen kunnat ha blivit än billigare.

En detalj som inte många tänker på är att man ofta lyfter musen när man spelar. Detta för att flytta musen utan att påverka muspekaren. Sensorn i Steelseries Rival 100 är konstruerad på ett sätt som gör att man inte behöver lyfta musen speciellt högt vilket givetvis ökar komforten under längre spelsessioner. Steelseries Rival 100 funkar även mycket bra på en rad andra fronter under spelandet. Det gäller exempelvis att musens precision är ovanligt bra med tanke på det låga priset.

Som helhet är jag imponerad över Steelseries Rival 100. Man har lyckats klämma in flera nyttiga funktioner i en billig mus. Man får onekligen mycket bra valuta för pengarna. Därför är Steelseries Rival 100 ett bra val för den som letar efter en enkel och prisvärd mus.

Det Bra

  • Mycket prisvärd
  • Många funktioner i förhållande till priset
  • Bra anpassningsmöjligheter av knappar och ljus
  • Makroredigerare

Det Dåliga

  • Är det nödvändigt med belysning i en så pass billig mus?
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi