Steelseries Siberia 200

Av i i Recensioner, 7 Mer

Steelseries Siberia 200

Seelseries Siberia 200 är en uppföljare till deras storsäljare Siberia v2. Har Steelseries lyckats utveckla headsetet?

Jag gillade verkligen Steelseries Siberia v2 som numera har några år på nacken. Det finns faktiskt de som kallar headsetet en modern klassiker (i alla fall gör Steelseries själva det). Den allra största anledningen till min förtjusning var inte ljudkvalitén, även om headsetet var välljudande i förhållande till priset. Nej, det var komforten som fick mig att inte vilja släppa ifrån mig Siberia v2. Så jag blev ledsen när min v2 gick sönder för ett par år sedan. Nu är uppföljaren här – Siberia 200. Steelseries skräder inte orden utan säger att Siberia 200 är ”en hyllning till en modern klassikern” och ”ett färggrant firande av spelande och e-sport som helhet”.

Jag börjar med komforten eftersom det var den som fick mig att älska Siberia v2. Och, visst jag känner igen mig. Siberia 200 sitter riktigt skönt. Headsetet är ganska lätt vilket är skönt. De två metallbågarna gör att Siberia 200 klämmer precis lagom hårt mot huvudet. Den sviktande remmen över huvudet gör att man kan placera kåporna helt rätt över öronen. Fast lösningen är inte perfekt. Kåporna glider lätt nedåt en aning vilket gör att kåporna kan hänga på öronen efter ett tags spelande. Det hade varit bättre med ett mer distinkt stopp för remmen. Själva kåporna är runda och rymliga. Jag har ett öra som står ut lite och får ibland lite problem vid långa spelsessioner om kåporna är för grunda. Det är inget problem med Siberia 200. Kåporna är av konstläder vilket gör dem lätta att göra rent, men det gör även att man svettas lättare.

Så till designen, en annan del som gjorde att jag älskade Siberia v2. Även här känns mycket igen från föregångaren. Jag kan i princip ingenting om designtermer, men kontrastfyllt kanske kan vara en användbar term. De stora kåporna står i kontrast till de tunna bågarna och det något bredare bandet över huvudet fästs med tunna, tvinnade ståltrådar i bygeln. Allt är rent och snyggt. Mikrofonen är mycket diskret när den är infälld i ena kåpan. Den syns knappt. Väl utdragen är den mycket formbar och kan placeras precis där man önskar. Den blir definitivt inte LAN-partyts läckraste mikrofon, men man riskerar aldrig att tappa bort den då den sitter fast i kåpan. Ett stort plus är att Siberia 200 finns i sju färger så du hittar säkert en färg som passar dig.

För många är ljudet viktigast. Siberia 200 är ett headset i mellanprissegmentet. Därför kan man inte förvänta sig ett ljud i yppersta världsklass, men heller inte något dåligt ljud. Högtalarelementet är på 50 mm vilket ger en klar fördel gentemot de headset som har 40 mm element. Frekvensomfånget uppges till imponerande 10-28000 Hz, men då det inte går att höra toner över 20000 Hz så har jag ingen aning om den övre gränsen stämmer. Trots att Siberia 200 ska klara frekvenser långt över hörseltröskeln så är diskanten inte headsetets starkaste sida. Jag skulle gärna sett en starkare diskant, men å andra sidan är en bra diskant viktigare när man lyssnar på musik än för spelandet.

Det mänskliga örat kan heller inte höra frekvenser under 20 Hz, fast de går ofta att känna. För många gamers är basen viktig och här blir man inte besviken. Siberia 200 bjuder på en djup bas som förstärker explosioner och annat dovt ljud. Mellanregistret och att olika ljud tydligt särskiljs åt är också viktigt för en gamer. Det kan vara avgörande för en spelare om man hör fotsteg på ett bra sätt och här gör Siberia 200 ett bra jobb. Kupan är delvis öppen vilket jag tror bidrar till att man lättare kan urskilja olika ljud. Det är viktigt för spelandet. Å andra sidan finns en nackdel med att kupan inte är helt stängd. Man får ett lite högre bakgrundsljud. Hur avgörande det är vet jag inte då jag inte kunnat testa Siberia 200 i någon miljö med högt bakgrundsljud.

Mikrofonen är lite av en besvikelse. Ljudet är visserligen okej, men jag tycker inte att bakgrundsljud filtreras bort tillräckligt bra. Än en gång, jag har inte testat headsetet i miljöer med högt bakgrundsljud så jag vet inte hur bra mikrofonen fungerar då.

Siberia 200 är ett analogt headset och ansluts via två vanliga 2,5 mm kontakter. Det följer med en adapter som gör att man kan ansluta headsetet till en 2,5 mm kontakt med gemensamt mick- och hörlursuttag. Sladden är lite väl stel och därmed inte speciellt kul. Positivt är att det finns en volymkontroll samt en på/av-knapp för mikrofonen. Jag hade gärna sett en finess till och det är en svarsknapp för mobilsamtal. Det hade varit riktigt coolt att ha Siberia 200 som headset till mobilen. Vill du det så måste du svara via mobilen men kan sedan använda headsetet för själva samtalet.

Som helhet gillar jag Steelseries Siberia 200. Det är en värdig uppföljare till Siberia v2 med god komfort och snygg design. Ljudet är bra för sitt prissegment och det är speciellt basen som sticker ut positivt.

Det Bra

  • Komforten
  • Designen
  • Flera färger
  • Basen

Det Dåliga

  • Diskanten
  • Glider något nedåt på huvudet
  • Mikrofonens bakgrundsljud
  • Sladden
8

Skriven av: Linda Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi