Steelseries Stratus Duo

Av i i Recensioner, 5 Mer

Steelseries Stratus Duo

Precis som namnet antyder är Steelseries Stratus Duo en kombinationskontroll. Den passar såväl Windows som Android samt Samsung Gear VR, Oculus Rift och Oculus Go.

Utseendemässigt påminner Stratus Duo till viss del om handkontrollen till Xbox One. De är ungefär lika stora. Stratus Duo är välbyggd och väl genomtänkt. Det är en handkontroll som ligger skönt i händerna och som har stora axelknappar. Dessa knappar är bekväma att använda och det är glädjande att de är så pass stora, speciellt de översta (R1 och L1).

På ovansidan finns standardknappar och styrspakar. Det är ett lättanvänt styrkors uppe till vänster, fyra knappar uppe till höger samt två styrspakar nertill. Styrspakarna har lagom motstånd och är därför bekväma att använda. Handkontrollens samtliga knappar är ganska tysta och är därför inte störande. På ovansidan finns även en hemknapp samt start och select-knappar.

På bortre långsidan, mellan axelknapparna, finns två knappar och två reglage. Reglagen används till att sätta på och stänga av handkontrollen respektive Bluetooth. Det finns en knapp för att se batterinivå – nivån visas med fyra lysdioder på ovansidan. Den andra knappen används för att para ihop kontrollen med trådlös enhet.

Stratus Duo kan användas på tre olika sätt. Tar batteriet slut går den att ansluta trådlöst till en Windowsdator. Då laddas mobilen samtidigt. Kontrollen är dock trådlös. Den ansluts via en USB-dongel till datorn. Ingen speciell installation behövs utan handkontrollen hittar dongeln automatiskt och kontrollen fungerar direkt i Windows. Upp till fyra kontroller kan anslutas samtidigt och lysdioderna på ovansidan visar vilket nummer handkontrollen har. Stratus Duo har stöd för Steam and Big Picture Mode.

Stratus Duo kan även anslutas till en Android-enhet. Jag har provat en Samsungtelefon och en surfplatta från Lenovo. Parningen gick snabbt och handkontrollen fungerade smärtfritt med båda enheterna. Därtill kan Stratus Duo även anslutas till tre VR-enheter – Samsung Gear VR, Oculus Rift och Oculus Go. Dessa har jag inte kunnat testa.

Man kan köpa till en hållare för mobilen – Smartgrip. Det kostar 10 euro på Steelseries hemsida men jag hade gärna sett att den följt med handkontrollen. Smartgrip passar till Steelseries modeller Nimbus, Stratus XL och Stratus Duo. Smartgrip fästes på ett enkelt och säkert sätt på handkontrollens undersida. Mobilen fästes i en hållare och det är enkelt att ställa in önskad vinkel.

Jag gillar verkligen Steelseries Stratus Duo. Det är en välgjord handkontroll som fungerar riktigt bra till såväl Windows som Android. Har dock inte testat Samsung Gear VR, Oculus Rift och Oculus Go. Givetvis blir handkontrollen betydligt tyngre med en mobil på Smartgrip, men jag tycker ändå att för dig som spelar mycket mobilspel är Smartgrip ett bra inköp.

 

Specifikationer

 • Cable length: 1.8 meters
 • Connectivity: 2.4GHz, Bluetooth v4.1, or Wired USB
 • Battery Type: Lithium-ion (20+ hours)
 • Range (2.4GHz): 12 meters
 • Connector Type: Micro USB
 • Width: 150mm
 • Height: 110mm
 • Depth: 63.2mm
 • Weight: 245g

Det Bra

 • Bra komfort
 • Välbyggd
 • Bra knappar och spakar
 • Lätt att använda

Det Dåliga

 • Det medföljer ingen klämma för mobiltelefonen
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi