Sumico

Av i i Recensioner, 4 Mer

Sumico

Är du beredd på att plocka fram dina mattekunskaper? Söker du talet 9? Det kan du få genom 1+6-4+6=9. Enkelt? Ja, om du är duktig på huvudräkning.

Sumico är ett väldigt enkelt, men ändå så svårt spel. Åtminstone för mig som inte är så rapp i huvudräkning. Du har ett antal hexagonala brickor med tal på en spelplan. Dessutom finns runda brickor med något räknesätt på. Det ser enkelt ut, mycket tack vare att speldesignen är så enkel. För stylusen från tal till räknesätt och tillbaka till ett tal. Vips har du fått ett nytt tal. Låt oss säga att du ska få talet 6. Då kan du exempelvis dra stylusen på följande sätt:

2+4=6
8-2=6
-2+6-4-(-4)=6

Det sista exemplet ger mest poäng eftersom du bildat en lång kedja. Likaså får du extrapoäng om du använder brickor med tal du räknat fram i tidigare uppgifter. Det finns alltså en hel del att tänka på. Kom du förresten ihåg att om du subtraherar ett negativt tal så blir det samma som att addera ett positivt tal?

Man tjänar fler stjärnor desto högre poäng man får och man måste vinna ett visst antal stjärnor för att låsa upp nästa uppsättning med banor. Därför är det inte alltid det räcker att använda enkla räknetal om endast två tal för att generera tillräckligt många stjärnor.

Om du tycker det här lät krångligt, vänta tills du får multiplicera. Eller än värre, dividera. Eller ytterligare ett steg svårare, använda kvadrater såsom 5². Blir dessa räknesätt för svåra kan du emellertid välja bort dem.

Sumico är ett perfekt sätt att öva huvudräkning på samtidigt som man har kul. En otroligt enkel och snygg speldesign gör inte matten lättare, men roligare.

Det Bra

  • Enkelt att spela
  • Övar huvudräkningen
  • Vanebildande
  • Kan välja bort de svårare räknesätten om man vill

Det Dåliga

  • Mycket att tänka på
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Inga kommentarer än.

Kommentera

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Stackars planet. Denne har kommit bort ifrån sina kompisplaneter. Bäst att du hjälper till att hitta de andra plane… https://t.co/pIcwK2PNAW
Har du någonsin längtat efter att gå på en planka rakt ut i tomma intet? Inte? Men, om plankan är placerad högt upp… https://t.co/uBU9RZ8MZz
Uppföljaren till Xenoblade Chronicles är både ett på samma gång traditionsbundet och nyskapande japanskt rollspel e… https://t.co/gh1aAVR0z9