Super Monkey Ball: Banana Blitz

Av i i Recensioner, 2 Mer

Super Monkey Ball: Banana Blitz

Aptjattret är tillbaka. Vem kan motstå små apor som rullar fram i genomskinliga bollar? Mats har testat och har svaret.

För några år sedan kom en fantastisk titel vid namn Super Monkey Ball. Jag blev lyrisk och spelet fick högsta betyg. Nu kommer en ny titel, Banana Blitz, som mycket marknadsförs för sina 50 partyspel.

Själv tycker jag bäst om det mer ”konventionella” huvudspelet. Här finner du små apor som är innestängda i bubblor. Din uppgift är mycket enkel – rulla aporna till målet. Nu är det inte lika lätt i praktiken som i teorin. Banorna är nämligen fyllda med diverse hinder och minsta misstag kan innebära att du rullar av banan.

För att rulla bubblorna vickar du banorna i olika riktningar. Det gör du med hjälp av Wiimoten. Kontrollen är extremt enkel – vicka på kontrollen och banan lutar åt det håll du vickat. Nu visade det sig att det till en början inte var så enkelt då aporna hade en tendens att rulla av banorna. Efter viss träning fungerade dock kontrollen bra. Det där riktiga finliret fick jag dock inte till utan den konventionella handkontrollen hos Gamecube fungerade något bättre.

Så till de 50 partyspelen. Det låter onekligen imponerande med så många minispel. Spelen känns dock inte speciellt fräscha. De flesta är en återanvändning av gamla småspel. Att fiska med treudd, skjuta ner asteroider, kasta diskus och slägga och att lägga pussel är inte direkt några nyheter.

Många av spelen lider dessutom av en taskig kontroll. Ett exempel på det är häcklöpning där man alternerar med att svinga Nunchuken och Wiimoten uppåt och nedåt. I det här fallet är sladden mellan kontrollenheterna enbart i vägen. Ett annat är att spela trombon. Det är inte bara tråkigt utan kontrollen är hur jobbig som helst.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera är Wii sports är mycket roligare underhållning när man bjuder in polarna än småspelen i Super Monkey Ball: Banana Blitz. Den stora behållningen med Banana Blitz ligger istället i själva huvudspelet där man balanserar bollarna genom olika banor. Det är riktigt kul, men egentligen inget nytt jämfört med tidigare Super Monkey Ball-spel. Om du tidigare har spelat något Super Monkey Ball-spel så är det därför tveksamt om du får någon större glädje av Banana Blitz. Har du däremot inte spelat något spel i serien så tycker jag att du bör överväga ett köp.

Det Bra

  • Att balansera apor är kul
  • Många minispel
  • Huvudspelet

Det Dåliga

  • Flera av minispelen är ganska dåliga
  • Inget vidare partyspel
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi