Synology DS119j

Av i i Recensioner, 4 Mer

Synology DS119j

En NAS kan vara både dyr och krånglig. Synology DS119j är en NAS som passar nybörjare. Åtminstone marknadsförs den så.

”En mångsidig och lättanvänd NAS med 1 fack för personlig molnlagring.” Så marknadsförs DS119j på Synologys hemsida. En konventionell NAS kan vara ganska avancerad och svårkonfigurerad för nybörjaren. Det vill Synology råda bot på med DS119j som ska vara lätt att använda utan att göra allt för stora avkall på funktionaliteten.

DS119j är en höglansig, vit låda med Synology-loggan i stora bokstäver på sidorna. Det finns tre blinkande lysdioder (status, LAN och disk) samt en strömbrytare på framsidan. På baksidan finns bland två USB-portar och en gigabit nätverksanslutning. Fläkten är ganska stor, men trots det är DS119j näst intill helt tyst och lär inte störa i några hem.

DS119j ansluts lämpligtvis till nätverket via en nätverkskabel till routern. Det går även att ansluta en wifi-dongel till en USB-port om kabelanslutning inte kan användas. Installationen börjar med att operativsystemet DSM installeras. All data försvinner då från hårddisken. Man skapar ett Synology-konto som gör att man snabbt och enkelt kan ansluta till DS119j genom exempelvis URL:en http://QuickConnect.to/DinSynology. Man fick även möjligheten att installera valfria programpaket på Synology DS119j.

Installationen var så här långt enkel men den inkluderade inte anslutning till internet som görs via programmet EZ-Internet. När detta program körs sker i princip anslutningen till internet helt automatiskt. Man kan göra vissa inställningar, men det är normalt inte nödvändigt.

Det finns många programpaket för olika uppgifter. Bland annat för backup, bildvisning, molntjänst, media server och videoserver. Tyvärr finns inte den populära videoservern Plex med, men Synologys egen videoserver Video Station och app DS Video är ganska lik Plex och fungerar bra.

Man kan streama ljud och bild till mobiltelefoner, surfplattor och DLNA- kompatibla enheter såsom tv-apparater och streamingenheter. Det gäller dock att exempelvis tv:n har stöd för bild- och ljudformatet eftersom det inte finns någon transkoder inbyggd i DS119j. Det är en klar svaghet men beror på att Synology valt en ganska svag processor – en dual core-processor på 800 MHz från Marvell (Armada 3700 88F3720) – som saknar transkodning.

Det finns ett flertal appar till iOS och Android för bland annat streaming av filmer och musik. Det finns även en fotoapp med vilken man kan organisera sina bilder. Dessa fungerar överlag bra och är lätta att använda även om funktionaliteten i vissa fall kunde ha varit mer avancerad. Det går också bra att automatiskt göra backup av mobilens bilder på DS119j.

Det går även att ansluta upp till två övervakningskameror till DS119j något jag inte kunnat testa.

Synology utlovar en prestanda på 108 MB/s på sekventiell laddning, alltså när en fil läses i sträck. Jag lyckades inte mäta så pass hög prestanda men med CrystalDiskMark-test uppmätte jag 61 MB/s vilket jag tycker är bra.

DS119j levereras utan hårddisk. Jag använde en från hårddisk från Seagate som är Synologys partner. Det finns många NAS på marknaden som har två hårddiskar. Fördelen med dessa är att man kan använda RAID för spegling av hårdisken. Båda hårddiskarna innehåller då samma data. Använder du en NAS med enbart en hårddisk behöver du göra backup till en annan hårddisk eller molntjänst för att inte riskera att förlora värdefull data.

Synology DS119j är en väl fungerande NAS för en privat molntjänst som funkar bra för nybörjare. Det finns många bra program till datorn och appar till mobilen som är lättanvända. DS119j är relativt billig men saknar RAID. Tänk därför på att säkerhetskopiera dina data.

Det Bra

  • Enkel installation
  • Enkelt handhavande
  • Bra programvara och appar

Det Dåliga

  • Ingen transkodning
  • Installationen av internet sker inte automatiskt
  • Enbart en hårddisk
  • Långsam processor
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi