Syphon Filter: Dark Mirror

Av i i Recensioner, 2 Mer

Syphon Filter: Dark Mirror

Syphon Filter är en berättelse om vår tids största orosmoment, terrorism. En terroristorganisation försöker skapa ett massförstörelsevapen och det är ditt uppdrag att se till att vapnet aldrig färdigställs. Huvudkaraktären, Gabe Logan, är en amerikansk underrättelsehjälte redo att rädda världen från terroristernas ondska. Dessvärre tynar hans professionalism bort ju längre spelet fortskrider då han för ofta delar med sig av sina patetiska tankar och funderingar.

Syphon Filter utmärker sig jämfört med andra spel i action genren med att vara en kombination av smygande och skjutande. Emellanåt är det så likt Metal Gear att man undrar om inte Hideo Kojima producerat spelet, andra gånger känns det som man spelar actionhjälten John McClane i Die Hard. Tyvärr tar skjutandet mer plats än smygandet. På uppdrag där man rekommenderas att smyga går det lika bra att plocka fram automatvapnet och skjuta sig fram. Detta är tråkigt då en balanserad kombination av dessa kunde ha gett spelet ett dubbelt djup.

Kontrollen i Syphon Filter kan till en början verka omöjligt komplicerad.
Men efter bara någon halvtimmes spelande biter den sig fast i handen. Styrkorset som i andra spel används till manövrar har här förvandlats till fyra separata knappar. Med styrkorset inräknat betyder detta att spelet förfogar över tio knappar att använda till automatvapen, pistoler, sprängdeg och utrustning. Manövreringen av karaktärerna sker med den analoga styrspaken vilket fungerar förvånansvärt bra trots sin lilla storlek.

Grafiskt visar Syphon Filter hur pass kraftig hårdvaran i PSP faktiskt är. Grafiken imponerar lika mycket i mellansekvenserna som spelandes i realtid. Detaljrikedomen är lika imponerande som grafiken och tillsammans skapar de en fantastisk känsla av verklighet. Kameran är lättstyrd och följer felfritt med karaktärernas rörelser vilket fortfarande är ganska ovanligt i dagens 3D-spel. Vanligtvis brukar kameran ställa till med oreda men i Syphon Filter är den aldrig orsaken att man dör.

Syphon Filter: Dark Mirror visar kraften hos PSP. Grafiskt är spelet ett mästerverk. Kontrollen kan till en början verka omöjligt komplicerad men blir efter lite spelande en naturlighet. Kombinationen av smygande och skjutande är ett välkommet inslag även om den kunde ha varit mer balanserad. Berättelsen, som är tagen från vilken Tom Clancy novell som helst, har vi spelat många gånger förr. Men vad gör det när Syphon Filter: Dark Mirror är ett sådant fantastiskt spel!

Det Bra

  • Uppdrag utspridda över hela världen.
  • Variationen av vapen.
  • Grafiken.
  • Musiken.

Det Dåliga

  • Obalans mellan smygande och skjutande.
  • Gabe Logan bör hålla munnen stängd.
9

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi